Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Rok 1969. Dr. Malcolm Sayer skúma v newyorskej nemocnici skupinu pacientov, ktorí v dôsledku prekonanej encefalitídy boli po desiatky rokov v katastrofálnom stave. Zrealizované testy ho presvedčia, že títo pacienti žijú svojím vnútorným životom. Sayer získa povolenie riaditeľa nemocnice Kaufmana na experimentálnu liečbu drogou L-DOPA, ktorá úspešne pomohla ľuďom trpiacim Parkinsonovou chorobou. So súhlasom pacientovej matky vyskúša drogu na Leonardovi Loweovi a podarí sa mu u neho obnoviť schopnosť hovoriť a pohybovať sa. Všetci sa pacienti preberú k životu... (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (656)

ClintEastwood 

všechny recenze uživatele

Robert De Niro a Robin Williams v krásném snímku o síle lidského ducha a mysli. Herectví obou pánů se zde dotýká dokonalosti a tolik silných scén v jednom filmu - tomu se říká slast pro milovníky dramat. V českém dabingu mluví Roberta De Nira Oldřich Vlach a Robina Williamse Pavel Soukup. Jeden by si řekl, že by si měli role prohodit, ale ono to tady skutečně funguje. A to tak, že na výbornou. ()

Fiftis 

všechny recenze uživatele

Film má tak hlboko naozajstný príbeh, že musí donútiť každého, aby sa zamyslel nad zmyslom samotného života. V tomto filme vznikajú otázky, či má niekto druhý právo vás prebudiť, ukázať vám pestrosť a nádheru života, keď v momente, kedy sa k tej kráse upnete, neviete, čo s vami ďalej? A preberá lekár zodpovednosť za ďalší vývoj takto nečakane darovaného života? A stojí to za to spoznať a ochutnať krásu toho, o čo môžeme vzápätí prísť? ..Tento nezvyčajný námet poskytol úžasné herecké príležitosti pre oboch hlavných predstaviteľov a tí ich obaja bezo zvyšku využili. Robert De Niro na vrchole svojej kariéry predvádza neuveriteľný výkon. Jeho fantastický herecký koncert je na majstrovskej úrovni a je asi najlepší zo všetkých jeho filmov. ()

Reklama

Renton 

všechny recenze uživatele

Scénář: Steven Zaillian .. Dojemný příběh zpracovaný podle krátké, lehce zázračné, přesto trpké epizody medicíny. Doktor Robin Williams do své role sedí přesně, což potvrdil i o pár let později. Robert De Niro, ten rok skutečně ve formě, kdy by zvládl zahrát snad kohokoliv, ztvárnil hlavního z pacientů více než přesvědčivě. Všestranně přesné, precizní .. a smutné. ()

Xmilden 

všechny recenze uživatele

Robin Williams nastupuje do nemocnice, ve které je skupinka pacientů ve zvláštním druhu spánku. Jím zahraný doktor Sayer se snaží přijít celé záhadě na kloub a snaží se pomocí nového léku vrátit tyto lidi zpátky do života. Robin Williams po Společnosti mrtvých básníků a stejně tak Dobrém Willu Huntingovi dokazuje že je hercem více než mimořádným. Podobné role mu sedí naprosto dokonale. Robert De Niro naproti tomu hraje trošku jinou postavu než na jaké jsme u něj zvyklí, ale troufnu si říct, že roli Leonarda se musel ve svém životě věnovat možná nejvíce. Věrohodnost s jakou dokáže ztvárnit těžce nemocného člověka vhání člověku do očí s blížícím se koncem slzy. Awekenings jsou velikým dojemným příběhem, který klade velké množství otázek. Je vůbec správné tyto lidi přivádět zpátky k životu po tolika letech "spánku". Co vše se za tu dobu změnilo a co vše jim čas vzal. Nebylo lepší je nechat spát věčným spánkem? Na tyto a mnohé jiné si musíme odpovědět každý z nás sám. 100% ()

kleopatra 

všechny recenze uživatele

Znáte Růže pro Algernon nebo My Fair Lady? Možná se vám to srovnání může zdát směšné, zvlášť v tom druhém případě, ale jestli se tu nabízí nějaká podobnost, a já tvrdím, že ano, tak právě v tom momentě, kdy člověk dostane příležitost nadechnout se k životu, ať už je to pacient nebo holka žijící na dně společnosti. I v tomto filmu vyvstávají otázky, zdá má někdo druhý právo vás "probudit", ukázat vám pestrost a nádheru, když v momentě, kdy se k té kráse upnete, neví, co s vámi? Nebo je to povinnost, když ta možnost existuje? A stojí to za to, poznat a ochutnat, o co můžeme vzápětí přijít? Penny Marshall natočila film, který mě přiměl velmi velmi přemýšlet a pokud jde o Roberta De Niro, pro mě je jeho výkon v tomto filmu nejlepší ze všech. ()

Galerie (52)

Zajímavosti (20)

  • Telefon v bytě Dr. Malcolma Sayera (Robin Williams) je opatřen natahovacím spirálovitým kabelem. Ten se však v roce 1969, kdy se děj filmu odehrává, ještě nepoužíval. Do roku 1975 se používaly výhradně hladké telefonní šňůry. (Hans.)
  • Protože se scény točily v opravdových léčebnách, lze občas slyšet výkřiky skutečných pacientů. (Stanley619)

Související novinky

Režisérka filmu Velký Penny Marshall zemřela

Režisérka filmu Velký Penny Marshall zemřela

19.12.2018

Penny Marshall, režisérka filmů Velký, Čas probuzení nebo třeba Velké vítězství, zemřela ve věku 75 let. Americká producentka a režisérka byla sestrou rovněž zesnulého Garryho Marshalla (Pretty Woman… (více)

Reklama

Reklama