Reklama

Reklama

Obsahy(1)

V roce 1943 má kdesi na území okupovaného Polska základnu oddíl německého říšského četnictva. Za dobu, která uplynula od začátku války, posádka splynula s okolím. Místní lidé musí vést svůj každodenní život ve stínu nepřítele. Jedním z nacistických „bojovníků" je mladý Guido, který se do armády dostal za trest, protože tajně poslouchal jazz. Jeho polský vrstevník Romek vyrůstá jen s matkou a pracuje na železnici. Každý den sleduje transporty Židů směřující do vyhlazovacích táborů. Neví přesně, co se s těmi lidmi ve skutečnosti děje. V životě obou hrdinů se objeví krásná Franka, která je dcerou polského zemědělce, a Bunia – Židovka, která uprchla z jednoho z transportů. Letní slunovrat režiséra Michała Rogalského je portrétem lokální společnosti v době dlouho trvající okupace. Není zde místo na velkou politiku nebo ozbrojené aktivity. Každodenní realitou je monotónní boj o přežití na vlastní půdě, což je nejčastěji spojeno s pokořováním a tichým přihlížením neustávajícímu teroru. (Kino na hranici)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (12)

gogo76 

všechny recenze uživatele

Asi tak nejak si predstavujem obraz nemeckej armády. Aj tu boli dobrí a slušní chlapi, proste ľudia rôznych povách, tak ako všade, ale to malé dobro je vždy zadupané nejakým tvrdým esesáckym hajzlom. Mladíka, ktorého prevelili len preto, že počúval džes má dobré srdce ale i poriadnu smolu na prúsery. Poliaci i Nemci robia veľmi kvalitné filmy, preto som nepochyboval, že táto koprodukcia kvalitu prinesie. Záver je silný, ale chcelo to viac zapracovať na postavách a ich vzťahoch. S výsledkom som spokojný, ale určite to šlo lepšie. 70%. ()

Pttak 

všechny recenze uživatele

Polakům a němcům tyhle témata vyloženě sedí. Akorát v tomhle snímku bych řekl, že výběr herců do německého říšského četnictva se poněkud nepovedl. Hlavně postava nově přijetého führera posádky. Nadruhou stranu je film plný dobrých scén od sbírání oblečení a osobních věcí židů kolem železnice nebo útěkem a schováváním se Romeka a Bunii v lese před němci. Najdou se i brutální a smutné scény jako znásilnění Bunii bolševiky nebo zastřelení Franky Guidem. Dle mého názoru vcelku zdařilé drama. ()

Reklama

Volodimir2 

všechny recenze uživatele

Je leto rok 1943 a Poľská okupácia už trvá 4 roky a preto neprekvapuje, že okupačná posádka sa zžíva s miestnym obyvateľstvom. Tu sa objavuje 17 ročný Romek, ktorého realita denného odsunu Židov do koncentračného tábora priam desí. Ale je tu aj jeho súčasník v nemeckej uniforme Guido, násilne odvedený do Wehrmachtu, ktorý nechce bojovať a neznáša násilie. Na celý film sa dalo pozerať celkom príjemne, dej má spád a dianie priťahuje diváka. Áno ide o jednú z milióna epizód, ktoré sa takto nejako odohrali v období 2. svetovej vojny. Pochopiteľne skúsenému oku sa priečia niektoré detaily, voľný pohyb židovskej dievčiny, v silne katolíckom Poľsku si dievčatá strážili svoju česť a nepredpokladám, že sa milovali na prvom rande, čo robili ruskí partizáni v juhozápadnej časti Poľska v roku 1943 ale aj gloriola okolo vojakov Wehrmachtu. A tak mi víťazne vychádza vzťah všetkej mládeži k americkému jazzu (je jedno či poľskej alebo nemeckej), nevtieravo vsunutý holokaust ale aj už známe témy násilia na ženách v oslobodzovaných oblastiach. ()

pafka 

všechny recenze uživatele

Film ma skutecne velmi silne momenty, ale cele dokupy to uplne neni ono a zda se mi, ze to pojivo nedrzi film uplne pohromade. U nekterych scen jsem zasl, jak skvela je kamera. Uplne svetova. Rozhodne film ma smysl videt, dodava dalsi informace o teto dobe, i kdyz pro ty, co takovych videli hodne, noveho moc neprinasi. ()

NinonL 

všechny recenze uživatele

Velmi zajímavě vykreslený pohled na německé okupanty v Polsku. V podstatě se už na některých místech zabydleli a skoro splývají s místním obyvatelstvem. Dokud ovšem, dokud ovšem nepřijde nový velitel. Obdivuji Poláky, jak se dokázali dívat na jednotlivé Němce, viděli v nich hlavně lidi, s chybami i klady. Zato na Rusy ani krapet soucitu neukápl. Zobrazeni vždy jako hovada. Poláci zkrátka neodpouštějí. Tento příběh je celkem prostý a sám o sobě by příliš nezaujal. Co zaujme, je pohled Poláků na Němce. ()

Galerie (25)

Reklama

Reklama