Reklama

Reklama

V tomto válečném thrilleru, natočeném podle skutečných událostí, bojuje malá jednotka amerických vojáků na odlehlé bojové základně Keating, která se nachází hluboko v údolí tří hor v Afghánistánu, aby se ubránila drtivé přesile bojovníků Tálibánu během koordinovaného útoku. Bitva o Kamdesh byla nejkrvavějším americkým střetem ve válce v Afghánistánu v roce 2009 a jednotka Bravo 3-61 CAV se stala jednou z nejvíce vyznamenaných jednotek devatenáctiletého konfliktu. Snímek Základna je inspirován bestsellerem The New York Times, knihou "Základna - Jedna z nejtěžších chvil Američanů v Afghánistánu" od Jakea Tappera ze CNN. (HBO Europe)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (153)

VanTom 

všechny recenze uživatele

Běžný chod "neubránitelné" vojenské základny hluboko v horách Afghánistánu zachycuje kamera skoro dokumentárním stylem, už chybí jenom výpovědi zúčastněných do objektivu. Stěžejní část tvoří odražení masivního útoku Tálibánu, které dokáže být slušně intenzivní, ovšem přes nasazení či dlouhé vtahující záběry přitisklé na písek a krev plivající vojáky úrovně takového Black Hawk Down nedosahuje (spíš se blíží videohernímu Call of Duty). Lepší 3 * ()

oveckaoa 

všechny recenze uživatele

Prvních zhruba 50 minut je příšerných je nám představeno několik vojáků z 53 (tuším) z nichž všichni jsou tak bezvýznamní , že si pamatuji jen jednoho a to jen kvůli tomu, že byl jediný černoch mezi 52 bělochy (Že tam hrál Orlando a umřel jsem ani nepostřehl) . Následně sledujeme jejich obranu základny, která je na debilním terénu a ta obrana spočívá v tom , že po nich zaútočí asi jeden Talibanec několikrát vystřelí a oni ho zabijou a pak jejich auto sjede z silnice a na ně někdo zaútočí na mostě. Dialogy a scény jsou příšerné borec se hádá s jiným borcem a ten mu řekne já tě ošukám (tak se opravdu asi baví dospělí lidé tohle mě přijde jako spíše dialog do homosexuálního porna ne do válečného filmu) druhý borec si ho honí nad fotkou manželky jednoho vojáka a jeden si dělá dobře nad kalhotkami Marie Kirilenko (pochybuji, že by mu je poslala) Až posledních zhruba 30 minut stojí za to je zde dá se říct nonstop útok většího počtu Talibanců a jejich obrana proti němu. Bohužel to kazí scény typu naperu to bazukou do amerického vojáka a on v pohodě žije odpálím bombu u dvou amerických vojáků jeden umře druhý žije úplně v pohodě dokonce nezraněn naopak hodím granát po Talibancích 3 jich zabiju. Na konci zjistíme kdo získal jaké ocenění což je škoda mě by více třeba zajímali ti co tam umřeli (8 tuším) a kolik zabili Talibanců. 40 procent vynechat zhruba 50 minut (ta stopáž je uvalená ty první události stačilo dát pouze do úvodního textu třeba) a nebyl by to vůbec špatný film. ()

Reklama

Morholt 

všechny recenze uživatele

Technicky zvládnuté a nejspíš i realistické, ale z mého pohledu natočené neatraktivně. Filmu dominuje cca čtyřicetiminutová bojová scéna, která sice nepostrádá slušné sekvence, ale víceméně je to o pálení do kopců na neviditelného nepřítele a o výbuších uprostřed tábora. Možná by to působilo jinak, kdyby se mi podařilo navázat nějaký vztah s postavami, ale to se mi při tom zběžném představování nepodařilo a tak mi byly jejich osudy víceméně ukradené. Jediná věc, kterou si zapamatuji, bylo umístění tábora. To musel vymyslet totální kretén. 50% ()

petikacka 

všechny recenze uživatele

Já jsem milovník válečných filmů a tento je podle skutečné události. ALE !!! Nemělo to žádný konzistentní děj, bylo to strašně roztříštěné na malé skutečnosti a hodně blbě se tady sledovaly osoby. Navíc mi to strašně přišlo jako kopírka Čety, Černého jestřába, Foresta a mnoho dalších filmů...Vzhledem k úctě padlých vojáků nebudu hnusná a pouze bez komentáře dávám 3*. Za mě 65% ()

PROCESOR 

všechny recenze uživatele

Tak jak již bylo řečeno ve filmu Zachraňte vojína Ryana „pozen“ neboli posraný zelený návrh, tak tady také nějaká geniální hlava vymyslela základnu, která se de facto nedá ubránit. Snímek mi přišel, tedy bojový scény celkem dost realisticky natočený a politika se tam moc nerozmazávala, takže pro mě příjemný překvapení. ()

Galerie (104)

Zajímavosti (6)

  • Autorom literárnej predlohy filmu je americký novinár Jake Tapper, známy hlavne z vysielania spravodajskej televízie CNN, kde je moderátorom relácie The Lead With Jake Tapper (od r. 2013). (andykanadan)
  • Napriek tomu, že sa dej filmu odohráva v Afganistane, tak jeho natáčanie prebiehalo na viacerých miestach v Bulharsku, vrátane filmových štúdií Nu Boyana. (MikaelSVK)

Související novinky

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů

02.01.2021

Nejoblíbenější uživatelé ČSFD se tradičně svěřují s osobními topkami 3 filmů (a seriálů), uvedenými v našich končinách (nebo kdekoliv jinde) v uplynulém roce, a od letoška jejich řady rozšiřují taky… (více)

Reklama

Reklama