Reklama

Reklama

Snímek sleduje osudy J.R.R. Tolkiena (Nicholas Hoult) dávno před tím, něž se z něj stal slavný spisovatel. Dospívající Tolkien, obklopen spolužáky, objevuje sílu přátelství, odvahy a odhodlání. Společné pouto je časem stále pevnější, první světová válka však může jejich přátelství rozbít. A právě tyto zážitky se později staly Tolkienovi inspirací při psaní slavných románů ze Středozemě. (Bontonfilm)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (170)

noriaki 

všechny recenze uživatele

Není to tedy žádný Titanik, ale jako historické drama se skvělou hudbou to funguje překvapivě dobře. Dokonce mi nevadil ani neroztomile roztěkaný Nicholas Hoult, ani trochu zpřeházený děj. Film drží nad vodou slušná výprava a dobová atmosféra. Scény ze zákopů vypadají opravdu skvěle a stejně tak výtvory spisovatelovy fantazie. Trochu mě zamrzelo, že snímek trvá skoro dvě hodiny a přesto skončil v tom nejlepším. ()

sofiapetra 

všechny recenze uživatele

Tento životopisný film o tatíkovi mého milovaného Aragorna mi dal jediné: že už vím, jak se jméno Tolkien správně vyslovuje. Jinak se nebojím napsat, že se jedná o jeden z největších a nejnudnějších "opruzů", které snad vůbec někdo natočil. Není tam pohříchu ani jediná zajímavé scénka, ani jediný slušný a podnětný dialog. Dialogy vůbec jsou otřesné. Jednou jedinkrát se tam mimo téměř jakýkoliv kontext ozve slovo Středozem a pak dokonce i slovo hobit. Mega zklamání. ()

Reklama

Shakers 

všechny recenze uživatele

Mám rád Tolkienové diela a tešil som sa aj tento film o tvorcovi jednej s najlepších fantasy ság. Po trailery som mal trošku zmiešané pocity ohľadne Nicholasa Houlta, ale nakoniec mi tam celkom aj zapasoval. Problém bol však inde. Tolkien ma určite zaujímavý život, ale toto čo predviedli tvorcovia ma moc nezaujalo. Možno aj preto, že sa jedná iba o jeho začiatky, ktoré tak zaujímavé, aby sa o nich hovorilo skoro dve hodiny nie sú. A na druhu stranu som väčšinu vedel, hovorilo sa o jeho živote v dokumentoch v Jacksonovej adaptácii. Ten bol síce o dobru trištvrte hodinu kratší, ale aj zaujímavejší. Nemôžem povedať, že by to bola vyložená nuda, ale určite sa dalo s jeho života ukázať viac. Aj keď ma to zaujalo, prišlo mi to pomalé, rozťahane a v najlepšom to skončilo. Keby sa úvod prestrihal a pokračoval príbeh ďalej, určite by to bolo zaujímavejšie. Možno ľudí čo o Tolkienovi veľa nevedia to bude baviť viac. Veľká škoda, že nám neukázali čo bolo ďalej. Tak tajne som dúfal, že sa dočkáme aj záberu na náhrobok Berena a Luthien. Dojímavá hudba by k tomu aj bola, pretože Thomas Newman so svojim pianom patrili k plusom v tomto filme. Obľúbený soundtrack: Impecunious Circumstances, Helheimr (End Crawl). 60% - 3* ()

pakobylka 

všechny recenze uživatele

Nezáleží na tom, nakolik je snímek věrný realitě a nakolik si dovolil se od ní odchýlit. Svou stylizací i atmosférou se podobá příběhům, které se později zrodily z pera jeho ústředního hrdiny. Je naplněný až po okraj vším, co určovalo směr a vytyčilo cíl, k němuž směřoval celým svým životem. Bolestí i protivenstvím, které člověku osud tak rád staví do cesty - přátelstvím a empatií, které mu bývají oporou v těžkých chvílích - hrůzou a utrpením, které světu přenesla první velká válka dvacátého století - i láskou a věrností, které pozemskému bytí dávají vyšší smysl ... veškerou bídou i krásou našich dnů. ()

tron 

všechny recenze uživatele

„Jazyky sa nekradnú. Ovplyvňujú sa.“ Podobne, ako do predchádzajúceho životopisu s Houltom o talentovanom umelcovi, Rebela v žite, ani do Tolkiena sa mi vonkoncom nechcelo. Hoci zbožňujem filmovú trilógiu Pán prsteňov (knižnú už menej, ale čítal som ju a dosť ma bavila), odolával som ako sa len dalo, aby som si tento film nemusel pozrieť. Nakoniec ale padla kosa na kameň... a musím s prekvapením (a miernymi výčitkami svedomia) skonštatovať, že je to dobré,. Že som sa bál zbytočne. Určite to nie je nejaká geniálna smršť. Má to skoro dve hodiny a tempo skutočne nie je z najrýchlejších, aké ste v dejinách kinematografie videli. Asi by sa dokonca natvrdo dalo povedať, že je to pomalý, zaspatý a miestami dokonca až trochu nudný film. Avšak s pribúdajúcimi minútami sa situácia predsa len dosť zlepší a získa to tie parametre, aké to asi mať malo. Priatelia a ich strata, krutá vojna a postupný zrod legendárneho príbehu zo Stredozeme, to všetko sú veci, z ktorých ide mráz po chrbte. A som rád, že som znovu po dobe dlhšej, než by mi bolo milé, videl Colma Meaneyho. Naopak, vadilo mi nedostatočné prekreslenie Tolkienových priateľov, ktorí sú pre príbeh kľúčoví, ale dosť sa jeden na druhého podobajú a budete v nich mať hokej. ()

Galerie (235)

Zajímavosti (9)

  • Ve filmu je scéna, kdy J.J.R Tolkien (Nicholas Hoult) a Edith Bratt (Lily Collins) sedí v cukrárně a hází kostky cukru na kloubky lidí. Ve skutečnosti však seděly na balkoně v čajovně a házely kostky cukru po procházejících lidech na chodníku. (ARI50)
  • Natáčelo se v Anglii, konkrétně ve městech Liverpool a Manchester. Zákopové scény z první světové války se natáčely v Altchringhamu (Cheshire). (BMW12)

Reklama

Reklama