Reklama

Reklama

Epizody(6)

Obsahy(1)

Po únosu a znásilnění své třináctileté dcery byl inspektor Corrado Cattani přinucen přerušit vyšetřování zločinů mafie. Přichází další rána - jeho dcera umírá a dva kolegové jsou zavražděni. V zájmu práva a odplaty předstírá spolupráci se zločinci a odkrývá mnohamilionový obchod se zbraněmi. Na scéně se objevuje bývalý nepřítel - Olga Camastra, která se do Corrada zamiluje a je pro něj ochotna odhalit kriminální praktiky. Cattani získává s její pomocí důkaz proti zločincům. Ale boj ještě není u konce... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (48)

ClimbVibe 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Komisař Cattani - to pro mě byl hrdina a vzor, stejně jako asi pro každého kluka, který tento seriál hltal. Znamenal víc než jen seriál, byl to opravdu kult. Něco co jsem ve svých nezletilých letech nemohl moc pobrat a pochopit a přesto jsem Chobotnici miloval a bál se jí. Rád jsem se s odstupem znovu podíval na všechny díly prvních 4.sérií. 1.-2.série První seznámení se světem mafie, s čestným a neústupným komisařem. Rozbití jedné velké skupiny, ale i rozbití Cattaniho rodinného života. Ze začátku mi připadaly rodinné scény trochu rušivé a patetické (možná spíš, že v českém překladu se otupí hrany italského naturelu). Pár opravdu silných scén. 3. Série nabírá nový dech. Seznámení se s lidmi okolo Antinariho banky. Objevuje se největší protivník Cattaniho - Tano (současně jeden z nejcharismatičtějších záporáku co znám). 4. Zřejmě nejpropracovanější série. Každý díl má okolo hodiny a půl, v každém se něco děje a drama na sebe nenechá čekat jen do finále. Režie znatelně dynamičtější než v předchozích částech. Rád bych se zmínil ještě o dvou složkách, které pro mě zařazují Chobotnici mezi nejoblíbenější seriály: Český dabing - až neuvěřitelně dobrý. Připadá mi, že pro české znění přizvali ty nejlepší koně dabingu u nás. Co jméno to hlas s velkým H: Kanyza, Molčík, Cupák, Vinklář, Přeučil, Adamovská, Rázlová... Hudba naprosto bezchybná. Tísnivá, melancholická, dramatická - jeden z nejlepších soundtracků co znám. ()

topi80 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Také druhá řada má svou nespornou kvalitu. Zatímco první řada nám představila lokální zločinecké struktury (byť s politickým krytím v Římě), zde nám chapadla chobotnice zaklepají i o patro výše. A další řady v tom budou pokračovat. S druhou řadou mám jednu potíž, a sice, že není moc pravděpodobné, aby protřelí mafiáni skočili Cattanimu po všem, co zažil, na jeho fintu a motivaci. ()

Reklama

Wacoslav1 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Tak jsem právě shlédnul tuhle sérii a musím konstatovat, že to začíná nabírat pořádný drajv přesně jak jsem očekával. První řada byla slušná, ale přišla mi taková rozjezdová moc toho neřekla a ani jsem pořádně nevěděl co napsat do komentu. Teď už mám v hlavě jasněji. to co úvodní řada nastínila se tu rozjíždí celkem nekompromisně nikdo se tu z ničím nesere. Hlavně na mě začala působit ta všudypřítomná beznaděj a hodně špatný osud všech kladných hrdinů. Prostě a jednoduše kdokoliv chce cokoliv změnit a nehodlá ustoupit je nekompromisně odstraněn. Význam slova Chobotnice tu pak dostává ten správný rozměr. chapadla mafie jsou všudypřítomná sahají až do nejvyšší politické sféry a smete každýho kdo se postaví do cesty z nemilosrdnou krutostí. Začátek a konec série je pak ultimátně špatný. Takže určitě tu vidím kvalitativní posun oproti rozvláčné první řadě. I když pořád mi ještě k dokonalosti něco chybí. děj není zase až tak originální a pár budoucích scén a point jsem celkem bez problému (úspěšně) vytušil dopředu. Každopádně tato série už si ode mě ty 4* vyslouží a celkově jsem zatím spokojen. Uvidíme jak se to vyvrbí dál. Na další řady se chystám v dohledné době.75% ()

Borki 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Nezabudnuteľná a famózna hudba z tvorby Ennia Morriconeho vyvolávajúca dokonalú atmosféru a zyšujúca schopnosť diváka vžiť sa do deja a do osudov jednotlivých postáv bola pri tvorbe druhej série v tomto seriáli rozhodne tým najväčším krokom vpred. Korením deja sú ďalšie tragické udalosti nastávajúce v živote hlavného hrdinu ktorý už v úvode tejto série prichádza postupne o všetko, po smrti milovanej Titti Pecci Scialoja, postavy ktorá umiera po spáchaní samovraždy v prvej sérii, prichádza najskôr smrť jeho posledných blízkych priateľov, vicekomisára Altera a sudcu Achille Bordonara zavraždených nájomnými vrahmi s cieľom zabrániť ďalšiemu vyšetrovaniu únosu Cattaniho dcéry a ďalších zločineckých aktivít mafie a neskôr tragická smrť dcéry Paoly. Cattani, ktorý tak zostáva úplne sám, vrhnutý do beznádeje, nakoniec prichádza aj o to posledné čo mu ešte zostalo - slobodu a zisťuje že jedinou záchranou je prijať pomoc od človeka priamo zodpovedného za smrť všetkých jeho blízkych. Novým prvkom oproti prvej sérii sú aj niektoré brutálne scény (ako napríklad únos a umlátenie na smrť novinára Maurilliho) a účasť zahraničných herecov ako aj Martina Balsama v stvárnení postavy americko-sicílskeho magnáta Carrisiho. Napriek tomu že počet zavraždených obetí sa v porovnaní s prvou sériou skoro ztrojnásobil, druhá séria mierne uberá na akcii čo sa však v prípade tohoto seriálu rozhodne nedá považovať za mínus. Dejová línia sa po rýchlom vývoji udalostí, ktorý nastane už v úvode seriálu, mierne spomalí ale vďaka smutnej a pochmúrnej atmosfére a dokonalým hereckým výkonom pri stvárnení jednotlivých postáv to nijak neuberá na napätí a očakávaní diváka ako to všetko nakoniec dopadne. Šiestu hviezdičku by som venoval Českej televízii za opäť neuveriteľne dokonalý pôvodný dabing ktorý úroveň tohoto seriálu pri vysielaní na Slovensku a v Čechách výrazne zvýšil. ()

Crocuta 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Druhá série se výborné první minimálně vyrovná. Damianiho vystřídal na postu režiséra Florestano Vancini a je to opravdu důstojný nástupce. Mafiáni v čele s Terazinim jsou stále slizcí a licoměrní hajzlové, Cattani sice občas dostane přes držku, ale on i jeho spojenci jsou nadále muži bez bázně a hany, napětí je všudypřítomné a některé epizody (třeba ta s komisařovým uvězněním) patří k nejlepším místům celé ságy. Chobotnici 2 navíc svou účastí ozdobyl i charismatický Martin Balsam v roli zástupce americké odnože Cosa Nostry. ()

Galerie (5)

Zajímavosti (2)

  • Italsko-americký herec Martin Balsam se v  seriálu Chobotnice (od r. 1984) objevil hned dvakrát. Poprvé ve 2. sérii jako Frank Carrisi a podruhé v 5. sérii jako Don Calogero Barretta. (Cucina_Rc)
  • Po uvedení 1. série, kdy mafie vyhrožovala celému štábu i Michelu Placidovi, byli filmaři nuceni přesunout natáčení z místa Itálie do jiných evropských lokací, konkrétně do Švýcarska, Německa, Velké Británie a Řecka. (Fenk)

Reklama

Reklama