Reklama

Reklama

Městečko Twin Peaks - Návrat

(série)
  • USA The Return
Promo 3
Drama / Mysteriózní
USA, 2017, 18 h (Minutáž: 60 min)

Režie:

David Lynch

Scénář:

David Lynch, Mark Frost

Kamera:

Peter Deming

Hrají:

Kyle MacLachlan, Michael Horse, David Lynch, Miguel Ferrer, Chrysta Bell, Naomi Watts, Robert Forster, Laura Dern, Kimmy Robertson, Harry Goaz, Don Murray (více)
(další profese)

Epizody(18)

Obsahy(1)

Nový osmnáctidílný limitovaný seriál, režírovaný výlučně Davidem Lynchem, pokračuje 25 let poté, co obyvatele svérázného městečka na severozápadě USA šokovala děsivá vražda jejich místní královny, mladé studentky Laury Palmerové. Scénáristy a výkonnými producenty Twin Peaks jsou tvůrci seriálu David Lynch a Mark Frost, výkonnou producentkou je Sabrina S. Sutherlandová. (HBO Europe)

(více)

Videa (5)

Promo 3

Recenze (142)

Oralfabet 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Umění vyprávění příběhů pro mě spočívá především v dávkování informací. Co, kdy a jakým způsobem sdělíte svým divákům. Ve třetí sérii Twin Peaks Lynch (ať už záměrně nebo ne) konstantně testuje hranice vyprávění a využívá barvité historie světa, v němž operuje, aby mohl divácká očekávání zas a znova převracet naruby. Opět tak tvoří dílo, které se tak docela nepodobá ničemu, co vzniklo před ním, čímž na původní seriál navazuje lépe, než by to dovedl kdokoli jiný. Je to znepokojivý, mnohdy frustrující, ale pro ty, co jsou naladěni na správnou frekvenci také absolutně nádherný, povznášející zážitek. 10/10 ()

WillBlake 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Návrat ukázal, čím vším může návrat být, přičemž elegantně umocnil dávnou minulost, aby ji následně zanechal v dokonalém bezčasí a diváka tak uvrhl do transu. Oproti starým dílům Twin Peaks je The Return samozřejmě dost „jinde“, ale když se přestaneme koupat v sentimentu a snít o mýdlové opeře, pravděpodobně nám dojde, že obě původní série solidně rozválcoval. Uff, tak jsem to napsal. A možná až ve chvíli, kdy se začneme pídit po různých teoriích a diskutovat s okolím o významech, si naplno uvědomíme, kolik filozofie a zároveň temnoty třetí série ukrývá, co se asi stalo Audrey a jak bezútěšný je Cooperův osud. Lauřin závěrečný výkřik ve mně bude rezonovat dalších pětadvacet let. ()

Reklama

dr.horrible 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

SPOILERy! Chýbala mi tam Donna. A moc nechápem, akým spôsobom Audrey prežila výbuch v závere druhej série. Ak vôbec. ;) Po famóznej satirickej detektívke (S01) a pseudohororovej soap opere (S02) je Return opäť iný žáner. Ani se neodvážim tvrdiť aký. Som rád, že už to mám celé za sebou a zároveň mi ten vesmír (tie vesmíry) bude chýbať. Úplne najviac ma tešila asi scénka s dievčaťom na konci jednej z posledných epizód, ktorá sa stratila pod stolom? Lynch je génius. ()

fabecc1222 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Pakliže jste čekali, že se vám dostane odpovědí na otázky z prvních dvou sérií, tak vás čeká velmi velké zklamání. Tady se děje pravý opak, na každou zodpovězenou otázku dostanete tak dvě nové, mnohem šílenější, než byste si dokázali představit. 25 let se prostě muselo projevit, a styl Twin Peaks je tak úplně jiný, než v prvních dvou sériích. Mnohem více se děje jen v náznacích, je nutná 10000% soustředěnost na všelijaké zvukové a vizuální detaily, které následně můžou být klíčové pro hlavní děj. Štvalo vás, že nevíte "Jak je Annie?", tak počkejte, co s váma udělá nevědomost toho "Který je rok?" ()

theSaint 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

V mých očích už jen pouhá onanie a sebestřednost, parodie sebe sama. To co dělalo původní Twin Peaks tak neopakovatelným a atmosferickým je nadobro pryč. Zbyla pouhá pachuť a nic neříkající samoúčelný guláš, až se mi dere na mysl, že tímhle návratem Lynch celý kult znásilnil. Také se domnívám, že drtivá většina místního hodnocení je pouhé pozérství- stejně jako celá tahle série. Ty rádoby filozofické žvásty a hledání významu a kam to Lynch posunul- ruku na srdce- Lynch se utrhl ze řetězu a ztratil u toho vkus i schopnost s divákem komunikovat. Jeho rádoby nové pojetí mu nežeru. Možná to u většiny projde, jelikož je to přece Lynch- tudíž i hovno bude mít význam. Tohle ale z Twin Peaks kult neudělalo- a troufám si tvrdit, že nebýt prvních dvou sérií, tak by tohle skončilo v propadlišti dějin. Děs a hrůza. ()

Galerie (450)

Zajímavosti (15)

  • Epizóda je venovaná Jackovi Nancovi (Pete Martell), ktorý zomrel ešte v roku 1996. V tejto epizóde ho možno vidieť vďaka použitiu archívnych záberov z pilotnej epizódy (1990). (koba)
  • Na konci epizody můžeme v kanceláři FBI vidět portrét Franze Kafky. Režisér David Lynch k tomu poznamenal: „Jeden z umělců, u kterého cítím, že by mohl být můj bratr, je Franz Kafka.“ Lynch obdivuje především povídku „Proměna“. (timmy321)

Související novinky

Zemřel herec Tom Sizemore

Zemřel herec Tom Sizemore

04.03.2023

Z kalifornského Los Angeles přichází smutné zprávy, ve věku jednašedesáti let totiž odešel americký herec Tom Sizemore. Zprávu o skonu médiím potvrdil hercův zástupce Charles Lago. Sizemore byl v… (více)

Chystá David Lynch nový seriál?

Chystá David Lynch nový seriál?

28.11.2020

Legendární režisér David Lynch (Modrý samet, Městečko Twin Peaks) se chystá na natáčení nového seriálu. Tato informace se objevila v týdeníku ProductionWeekly, jenž je zdrojem dat o nově chystaných… (více)

TOP 2017 dle nejoblíbenějších uživatelů

TOP 2017 dle nejoblíbenějších uživatelů

31.12.2017

Hrstka nejoblíbenějších uživatelů ČSFD.cz tradičně vybrala osobní trojku nej filmů, uvedených do české a slovenské distribuce nebo na filmových festivalech v roce 2017. A někteří dali hlasy taky svým… (více)

Reklama

Reklama