Reklama

Reklama

Upstairs, Downstairs

(seriál)
Velká Británie, 1971, 68x60 min

Hrají:

Gordon Jackson, Jean Marsh, Jacqueline Tong, Lesley-Anne Down, Ian Ogilvy, Pauline Collins, Anthony Andrews, Peter Cellier, Nigel Havers, Anthony Sharp (více)

Recenze (3)

nessbeal

všechny recenze uživatele

Britské drama sleduje životy vznešené rodiny i jejích sluhů v domě v londýnské čtvrti Belgravia během let 1903 až 1930. Bellamyovi bydlí "nad schody". Richard Bellamy je hlava rodiny a člen parlamentu, jeho žena Marjorie je aristokratkou. Mají dvě děti - Jamese a Elizabeth. "Pod schody" bydlí jejich sluhové - majordomus Angus Hudson řídí ostatní sluhy a často jim musí ukázat, kde je jejich pravé místo. ()

danecek24

všechny recenze uživatele

Zlatý Glóbus - cena (1) - 32. ročník (za rok) 1974 - *Nejlepší seriál (drama) + nominace (3) - 32. ročník 1974, 34. ročník 1976 - Nejlepší herečka v seriálu (drama) - Jean Marsh, 35. ročník 1977 - Nejlepší seriál (drama) ()

Reklama

elle 

všechny recenze uživatele

Britská seriálová klasika, která k nám nikdy nedorazila. Příběhy jedné vznešené domácnosti na počátku 20.století, kde je jako osa a středobod žití bráno pověstné "schodiště" dělící panstvo od služebnictva. Takže název by mohl být Nad schodištěm, pod schodištěm, protože autoři proplétají a popisují osudy panských, majordoma, kuchařky i kuchtiček s osudy vznešené rodiny Bellamy (pán domu je členem parlamentu a paní domu pochází z vznešeného anglického rodu). Podobně jako ve filmu Gosford Park, ale zde v mnohem bohatším prostoru, vidíme všechny postavy úhlem vyprávění jako rovnocenné bytosti, ale rozdělené a oddělené pevným řádem (schodištěm), který všichni akceptují a někdy i potřebují, aby se vyrovnali s bouřemi ve svém životě. Některé bytosti se tomu vymykají svou podstatou, jiní se chtějí vymknout, ale povětšinou se vždy utečou do náruče společenské konvence. ()

Galerie (12)

Zajímavosti (1)

  • V britskej televízii sa seriál vysielal od 1971 do 1975. Po veľkom úspechu nasledovalo vysielanie od júla 1975 do septembra 1977 aj v nemecky hovoriacich krajinách pod názvom Das Haus am Eaton Place. (RoyBatty444)

Reklama

Reklama