Reklama

Reklama

Přednosta

  • Česko Station Agent (festivalový název) (více)
Trailer

Obsahy(1)

Povolání z titulu filmu odkazuje k ranému období americké železnice a kdysi patřilo přednostovi stanice a výpravčímu v jedné osobě, jenž zároveň provozoval v téže budově i obchod či holičství. Třicátník Fin McBride (Peter Dinklage) je samotář a nade vše miluje vlaky. Kdysi dávno se dobrovolně izoloval od okolí, které, zdá se, zajímá pouze jeho trpasličí vzrůst. Ovšem jen do okamžiku, kdy Finovi zcela změní život nečekané dědictví v podobě mechem obrostlé budovy léta nepoužívané železniční zastávky na newjerseyském venkově. Finův svět osamělých procházek a čekání na projíždějící vlaky, tak vzdálený povaze titulního zaměstnání, „naruší“ hned dva noví lidé, upovídaný majitel pojízdné kavárny Joe (Bobby Cannavale) a roztržitá malířka Olivie (Patricia Clarksonová). O tom, že „samota je snesitelnější, když jsou na ni tři“, vypráví se suchým humorem a neokázalou citlivostí jeden z divácky nejúspěšnějších nezávislých snímků roku 2003. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (282)

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Přednosta stanice v dřívějších dobách nezajišťoval jen vypravování vlaků. Staral se o evidenci jejich průjezdů, poštu jež přivážely a odvážely, peníze... Byl spojkou mezi místním světem a světem dálek provoněným uhelným kouřem dálkových expresů, které dříve brázdili Ameriku od oceánu k oceánu... Tahle role byl doslova psaná na míru .-) Peteru Dinklagemu, který coby liliput proslul již v celé řadě filmů - zejména komedií (vzpomeňme skvělou britskou záležitost Horší než smrt). Když jsem po zhlédnutí filmu přemýšlel čím mně vlastně okouzlil, usoudil jsem, že to bylo jeho obyčejností. Ano tenhle film je o obyčejných lidech, je napěchovaný obyčejnou člověčinou a snad právě proto je tak okouzlující a neobyčejný... Nevím jestli v tom byl záměr, ale ta ústřední trojka byla dokonalá... Liliput Fin, kterého okolnosti zanesou na starou opuštěnou železniční stanici v Newfounlandu, dvoumetrový upovídaný Kubánec Joe z rychlého občerstvení či smutná Olivie... Postavy jak z románu Jonhna Steinbecka.. :-). Někdy prostě film o normálních lidech sedne. Vyloženě komediální film není, spíš hřeje u srdce, ale i tak se párkrát zasmějete:-) . Za mně je to za 4 kousky sušeného hovězího. * * * * ()

Kubick 

všechny recenze uživatele

Pokud vybíráte, jaký film si pustíte zrovna v ten večer, kdy si chcete odpočinout od všeho, na chvíli utéci a přijít na jiné, příjemnější myšlenky, určitě si pusťte právě tenhle film. Všechno je v něm krásně a lehce pospojováno, všechno má svoje místo, svůj řád a jako celek to působí přirozeně a vyváženě. Nemohl jsem si pomoci, ale ve filmu se mi chtělo za Fina pořád mluvit. Tak nějak jsem ho z pohodlí domácího křesla popoháněl k nějakým souvislejším a delším větám, než bylo jeho ano, jistě a ne.... P.S. Film byl pro mě o to zajímavější, protože mezi mnou a Finem je rozdíl přesně 56cm :) ()

Reklama

rikitiki 

všechny recenze uživatele

Jaká jsou poznávací znamení amerického nezávislého filmu? Různé dopravní prostředky, hospoda a looseři. ____ V tomhle snímku hospoda moc velký prostor nedostala, zato vlaků je tam habaděj, takže se to vyrovnalo. Looserů je tak akorát a vyváženě trpí psychickými i fyzickými handicapy. ____ Ale jo, je to koukatelný film, pokud od něj nebudete čekat komedii, protože té zde není ani ždibec. Nic moc se v něm neděje, film si trochu líně plyne a jakoby v reálném času ukazuje sbližování několika opuštěných lidí na jednom opuštěném vlakovém nádraží. Ani emoce nejsou příliš vyhrocené, přesto však funguji – což se mi líbilo – v druhém plánu. Sice nenápadně, ale jsou tu. /15. 8. 17./ ()

golfista 

všechny recenze uživatele

Neuvěřitelně příjemný film ! ... Já mám sice rád ty velkorozpočtový biáky, jak se to všechno na vás z plátna řítí a chce to za každou cenu ohromit. Mám je rád, ale šťastnej jsem z těchhle "malejch" filmů. "Obyčejnejch", ale krásnejch, na který se nezapomíná.... Thomas McCarthy si napsal výborný scénář a svou režijní prvotinu zvládl na jedničku. Při získání skvělé herečky Patricie Clarkson jako protihráčky Petera Dinklagea měl opravdu šťastnou ruku. Atmosféra filmu, kterou podbarvují jednoduché motivy vybrnkávané na kytaru mi přiváděla mnohokrát mimovolný úsměv na tvář.....Samostatnou kapitolou je role prodavače kávy. "Cleo" mě pobavil jako už dlouho žádná filmová postavička :) ()

Remedy 

všechny recenze uživatele

Tak skromný a přitom tak hodnotný film. Zcela civilní, krásně napsané postavy, prostředí železnice ve spojení s nádhernou přírodou a výborná ukázka životního stylu, který si již dnes (bohužel) nedovedu někde v podobném duchu představit. Mám opravdu moc rád filmy, které jak svým příběhem, tak prostředím, do kterého jsou zasazené a nakonec i postavami, které působí civiním a příjemným dojmem dokáží zároveň připomenout spoustu „lidských“ stránek a zcela nenásilně vyzývají (samozřejmě ne každého) k větší citlivosti, ohleduplnosti a menší lhostejnosti mezi lidmi. Handicap hlavní postavy je vlastně „jen“ kořením celého snímku, protože chování jednotlivých postav ovlivňuje velké množství dalších skutečností. ()

Galerie (14)

Zajímavosti (11)

  • Thomas McCarthy psal tři hlavní role rovnou pro herce, kteří je nakonec hráli. (Kulmon)
  • Vlakové nádraží, kde se natáčelo se, nachází v Newfoundland v New Jersey v USA. Dále se filmovalo v lokalitách Lake Hopatcong, Dover, Hibernia, Rockaway Township, Rockaway Borough nebo Hoboken v Pennsylvanii. (Terva)
  • Film měl soutěžní premiéru na filmovém festivalu Sundance 2003. Získal hlavní ceny za dramatizaci, scénář a Cenu diváků. Po celém světa pak získal 30 cen a dalších 26 nominací. (Terva)

Reklama

Reklama