Reklama

Reklama

Významný americký režisér Sam Peckinpah natáčel jako potomek prvních osídlenců amerického západu především westerny, v nichž se technická zručnost snoubila se silným osobním zaujetím pro osudy lidí ve vypjatých situacích. Také jeho předposlední snímek Konvoj (1978) nese výrazné znaky žánru, byť se odehrává v současnosti. Koně v něm byli nahrazeni obrovskými řvoucími kamiony, ale jinak se skoro nic nezměnilo. Je tu hlavní hrdina se smyslem pro spravedlnost (Kris Kristofferson), úplatný a zarputilý šerif (Ernest Borgnine), dívka podléhající hrdinovu kouzlu (Ali MacGrawová), dobrácký kamarád (Burt Young), vychytralý politik (Seymour Cassel) a další nezbytné postavy, které z westernů známe. I když se Konvoj lehce dotýká některých vážnějších problémů, je to především svižně natočená akční komedie, v níž hlavní roli nehrají herci, ale někdy až neuvěřitelné výkony kaskadérů a dynamická střihová skladba. Scénář snímku byl napsán podle stejnojmenné populární písně countryového zpěváka C. W. McCalla, která zní pod závěrečnými titulky, ovšem už s novým textem, jenž do písně zakomponoval události i postavy Peckinpahova filmu, které v původní verzi vůbec nebyly. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (113)

dopitak 

všechny recenze uživatele

Asi nejlepší Peckinpah (moc jsem jich zatím neviděl). Tohle mi sedlo. Nehodlám rozebírat, jak moc je námět reálný, jako pocta truckerům (u nás aviatikům) co se znají převážně přes CB je to dost dobře natočený. Herci přesně pasují, Kristofferson jako nevolený šéf, MacGraw coby osudová, tajemná a pochopitelně podlehnuvší žena, a Ernest Superpolda Borginine jako uslintanej zmetek, co kvůli vlastní ješitnosti klidně postřílí půlku okresu. Dobrá hudba, výtečný dabing (Soukup, Hudečková, Řanda). ()

Mol 

všechny recenze uživatele

GODDAM PIECE OF WHITE JUNK! I KNEW I SHOULD HAVE BOUGHT MYSELF A BLACK TRUCK! Protože to točil Sam, tak jsem očekával surovost a zpomalovačky a protože je to ze sedmdesátejch, tak hudba stojí za hovno. Na tiráky se dobře dívá, jsme na jihu a tak všichni pijou Pabst Blue Ribbon a šerif je pěkně nasranej. Asi tak shrnutý celý film, který měl možná skončit již na mostě, protože ta scéna byla fantastická. Duck nahodí brýle a rozjede se na jistou smrt. To je Peckinpah. Jo a myslím, že ta holka z bistra byla mnohem lepší, než ta mulatka, ale Kačer má asi jinej vkus. ()

Reklama

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Po všech těch drsných westernech a krvavých thrillerech nám Peckinpah přinesl trochu odlehčenější snímek o skupině "truckerů", kteří se postaví proti policejnímu bezpráví. Ze začátku se jedná o zábavu ale později už se z toho stává boj o život. Snímek je typická "chlapská" podívaná plná tvrdých frajerů, které vede (ve své době ještě hubený) Kris Kristofferson. I když zde nejsou žádné krvavé přestřelky jako v ostatních režisérových filmech o ostatní aspekty jeho předchozích snímků nebude divák ochuzen. Takže se zde opět vyskytuje parta drsných chlapů a spousta extrémně zpomalovaných záběrů. Bohužel mi Peckinpahův styl nikdy moc neseděl a tenhle snímek není vyjímkou. ()

curunir 

všechny recenze uživatele

,,JEDINÉ ČO V ŽIVOTE ZA NIEČO STOJÍ SÚ RÝCHLE NÁKLADIAKY, RÝCHLA OBSLUHA V KRČME A DIEVČATÁ, KTORÉ SA RÝCHLO VYZLIEKAJÚ." __ Pod mojím slabým hodnotením ,,Konvoja" stojí predovšetkým jeho podivná komická rovina i snaha vyjadriť jednoznačne jeho podstatu. Bitky v baroch doplnené o hudbu piana evokujú dobu nemých grotesiek, navyše obohatené o typické Peckinpahove spomaľovačky, ktoré však vyznievajú nevhodne a celkový výsledok pôsobí roztriešteným dojmom. Aj istá ,,sloboda" o ktorej sa film snaží vo svojej priamočiarosti čosi vyjadriť je v tomto prípade iba ťažko uchopiteľným univerzom, pri ktorej som sa začal zamýšľať či zamestnávateľ dovolí vodičom tirákov takto defilovať (Peckinpahom obľúbenou) krajinou americko-mexického pohraničia. Toto bezcieľne hnanie sa za niečím, iba zo zdanlivo hlbším zmyslom mi napokon úsmevne pripomenul Forrestov beh napriek Amerikou, ktorého nasledovníci majú s tými Kristoffersonovými mnoho spoločné. Aj tí tvrdí chlapi tu pôsobia dojmom padaviek a ak k tomu prirátam neschopných policajtov a trocha očakávaný záver, vychádza mi, že sám Peckinpah bral toto dielo ako nenáročnú odpočinkovú záležitosť. Napriek tomu filmu viac hviezdičiek z objektívnych príčin dať nemôžem. (923. hodnotenie, 69. komentár k filmu) ()

lamps 

všechny recenze uživatele

Skvěle obsazená road movie, která se ale navzdory docela naivnímu uvolněnému příběhu bere až moc vážně a hlavně v druhé půli nedokáže (snad vyjma samotného finále) nijak příjemně překvapit. Peckinpah samozřejmě zanechává svůj typicky špinavý chlapský nádech, ale na takové béčkové dobrodružství je jeho talentu docela škoda.. Titulní stejnojmenný song je pochopitelně super. 65% ()

Galerie (43)

Zajímavosti (6)

  • Film se natáčel ve městech Albuquerque, Cerrillos, Cuba, Las Vegas a Madrid v Novém Mexiku a v Needles v Kalifornii. (Stiggie)

Reklama

Reklama