Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

První vysokorozpočtový snímek režiséra Sama Peckinpaha se zároveň stal prvním filmem, který byl bez vědomí autora uveden ve zkrácené verzi. Nyní, o čtyřicet let později, byla objevena a restaurována většina chybějících záběrů. Nové scény přispěly k ještě dokonalejšímu vykreslení posedlosti unijního důstojníka (Charlton Heston), který vede samozvanou výpravu složenou z vězňů (Richard Harris), bývalých otroků a zločinců (James Coburn), aby v Mexiku dopadli tlupu vraždících Apačů. Vyvstává otázka: Kdo představuje větší hrozbu? Major Dundee nabízí jedno z nejlepších hereckých obsazení v dějinách westernu a konečně přichází v podobě, v jaké ho zamýšlel legendární režisér! (Bontonfilm)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (66)

cheyene 

všechny recenze uživatele

Ne zcela typický Peckinpahovský western, přesto však skvělá podívaná, která mě nenudila ani přes delší stopáž. Perfektní herecké výkony známých tváří, dobrá hudba a atraktivní prostředí Unie a Konfederace, tentokrát s jednotkou namíchanou z obou znepřátelených armád. Osobní spory, romantická linie a ústřední zápletka jsou patřičným zpestřením. ()

Aky 

všechny recenze uživatele

Solidní armádní western s výtečnými Richardem Harrisem a Jamesem Coburnem ve vedlejších rolích a o poznání horším lehce přehrávajícím Charltonem Hestonem v hlavní roli. Základní linii napětí udržuje neustálý svár mezi jižanským a yankijským důstojníkem, kteří jsou donuceni i se svými muži spolupracovat v okrajovém konfliktu s indiány, ačkoliv stále ještě trvá válka Severu proti Jihu. ()

Reklama

betelgeuse 

všechny recenze uživatele

Čtvrtá hvězda až po shlédnutí rozšířené verze v kině: film se stal plynulejším a kompaktnějším, velmi vydařený je restaurovaný soundtrack s jižanským leimotivem. Klady filmu jsou hodně (a překvapivě) prďácký Heston, jadrné dialogy a epická struktura zajímavě splétající několik dějových linek. Do DIVOKÉ BANDY mu ale ještě leccos chybí, zejména lepší bojové scény a prokreslenější postavy. ()

amirgal 

všechny recenze uživatele

Verze trvající dvě hodiny a šestnáct minut, je vskutku poznamenána zásahy ve střižně (viz obsah filmu) a to tak, že jsou v ní snad i záběry, které chtěl sám Peckinpah vystřihnout. Ve třech čřtvrtinách filmu jsem se přistihla při tom, že už nevím, oč ve filmu běží, a domnívala jsem se, že o nic, což se mi v závěru potvrdilo. Lze natočit film o zbytečnosti a zmatečnosti válečného počínání tak, abychom nezabili diváka nudou? Nenajít Peckinpahovo jméno v titulcích, nevěřila bych, že je film od něj - ze stylu je jen slaboučký odvar ... Zatím nejhorší Packinpahův film, co jsem viděla, nevím jestli to šestnáct minut dělících mnou zhlédnutou verzi od diresctor´s cut verze zachrání ... ()

MrCreosote 

všechny recenze uživatele

Zklamání z Majora Dundeeho může pramenit především z toho, že se nejedná o ryzí peckinpahovinu, jak by asi většina diváků čekala. Žádné zpomalovačky nebo mlácení ženských, i tak zde ale vypozorujeme znaky, které spojují většinu pozdějších režisérových filmů - konflikt v uzavřené, většinou chlapské skupině, obsazení známých ksichtů (Coburn, Oates, Johnson,...) či typický střih, kdy je akce odehrávající se během jedné vteřiny rozdělena do delšího časového úseku. Závěrečná bitka tak nějak předznamenává, na co se můžeme těšit v o čtyři roky mladší Divoké bandě. Pro milovníky zaprášených a nepatetických westernů povinnost, pro ostatní nejspíš žánrová nuda od slavného tvůrce. ()

Galerie (100)

Zajímavosti (8)

  • Studio chtělo Sama Peckinpaha z natáčení vyhodit, ale Charlton Heston se režiséra zastal, a ten tak mohl film dotočit. (MrCreosote)
  • Charlton Heston (Major Dundee) nevycházel s Richardem Harrisem (kapitán Benjamin Tyreen), který byl často opilý a chodil pozdě na natáčení. Jako žert rozmístil Harris před Hestonův maskovací přívěs desítky budíků a všechny je nastavil tak, aby se spustily ve stejnou dobu. Když Heston vyšel, lekl se a Harris zavtipkoval: „Právě se hlásím.“ (Marek06)

Reklama

Reklama