Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Michael Faraday (Jeff Bridges) je univerzitním profesorem historie a specialistou na problematiku terorismu. Se svým desetiletým synkem žije v domě na předměstí Washingtonu D.C. a jen těžko se vyrovnává s nedávnou ztrátou manželky, agentky FBI, která zahynula při výkonu služby. Nové světlo do jeho rozvráceného života vnese sympatická rodina Langových. Stoprocentní Američan Oliver (Tim Robbins) se s manželkou a dvěma dětmi přistěhoval teprve nedávno a zdá se, že zdvořilostní vztah mezi sousedy brzy přeroste v přátelské pouto. Pak ale Michael přistihne nového známého několikrát při lži a vypraví se po stopách jeho minulosti. Odhalí šokující fakta úzce související s jeho specializací - Oliver Lang je totiž s největší pravděpodobností nebezpečný terorista, který se do Washingtonu přistěhoval v rámci příprav nové akce. Dokáže odborník na otázky terorismu osvědčit své znalosti v praxi a zhatit dokonale promyšlený plán teroristů? (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (262)

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Miluj bližního svého je rozporuplný film, který svým námětem vychází z pro Ameriku navýsost traumatických událostí kolem atentátu na budovu Federálního úřadu ve městě Oklahoma City v polovině 90. let. Má velmi slušné herecké obsazení a takový ten typicky hollywoodský scénář s několika šokujícími odhaleními a obraty v ději. Tady se skrývá první zádrhel, protože scénář je trochu překombinovaný. Na první pohled velmi efektní komplot je totiž až příliš závislý na předpokládaném jednání oběti a stačil by malý zádrhel, aby se plán zhatil. Skutečná spiknutí mají jednodušší půdorys. Druhý problém je v samotném jádru filmu - spekulativně se předpokládá existence hluboce zakonspirované a velmi dobře pracující teroristické skupiny, která spáchá hrůzný atentát. Takový film jakoby vznikl na objednávku šéfa nějaké policejní složky nebo tajné služby s cílem navýšit rozpočet svého úřadu. Vyvolává to jen psychózu, vyšší počet kamer v ulicích, větší pravomoci při špehování a ztrátu soukromí. Skutečný atentát v Oklahoma City byl vlastně amatérskou akcí, která uspěla díky trestuhodnému podcenění bezpečnostních opatření a rizik ze strany krajně pravičáckých skupin. Celkový dojem: 55 %. Nejsilnější scénou snímku je vlastně samotný úvod, kdy těžce raněný chlapec klopýtá opuštěnou ulicí... ()

Hamaradža 

všechny recenze uživatele

Okrem toho geniálneho záveru ktorý tu už bol ospevovaný x-krát ostáva z Arlingtonovej uličky len príjemná paranoja ktorej ale chýba ten elegantný nadhľad a hra s divákom (ktorou bolo se7en naplnené do prasknutia), respektíve ňou oplýva, no nie v takej miere aby bola úplne nezabudnutelná. Dobré, no trochu zdĺhavé a mohlo by to byť svižnejšie alebo kratšie. ()

Reklama

lamps 

všechny recenze uživatele

Na první pohled by se nejspíš řeklo, že Arlington Road není ničím výjimečný ani dechberoucí snímek a že jeho největší doménou jsou pouze herecké výkony dvojice Bridges-Robbins. To by ovšem nesměl disponovat jedinečným a šokujícím zakončením, které dalo vlastně celému příběhu mnohem celistvější podobu a v mých očích se řadí k těm nejsilnějším filmovým závěrům, jaké jsem kdy viděl. Tím ovšem v žádném případě neposílám do kopru celý zbytek filmu, protože to by rozhodně nebylo fér. Pořád se totiž jedná o velmi napínavou podívanou se zajímavou myšlenkou a střízlivou režií, která sice dávkuje všechny působivější momenty a příběhové zvraty poněkud nerovnoměrně a houstnoucí atmosféra je často přeseknuta hluchou a upovídanou pasáží, ale namísto aby v závěru scénárista vše vyřešil pěkně po americku a srazil snímek definitivně do kolen, přijde ten naprosto nevídaný a obratný knock-out, který mě rázně přesvědčil o vysokých kvalitách tohoto málo známého a na první pohled řadového filmu. Jaképak béčko! 80% ()

Xmilden 

všechny recenze uživatele

Hodně opomíjený snímek, který svým finále musí uzemnit každého. Přestože jsem byl připraven na jakýkoli konec a v duchu jsem si říkal snad všechny možné i nemožné varianty. Tak nakonec film vyústí, pro mě naprosto nečekaným finále, které mě naprosto semlelo. Neuvěřitelné překvapení. Tim Robbins v jedné ze svých nejvýraznějších rolí. Film prakticky neustále graduje a posledních asi 30 minut to už je jen jedna velká jízda. ()

Laurent 

všechny recenze uživatele

Hodnocení snímku rozdělím na dvě části. První částí bude úsek bez pointy a druhá část s pointou. První část lze charakterizovat jako poněkud paranoidní thriller o spiknutí s vysokou dávkou napětí. Občas se bohužel ústřední postavy chovaly dost nelogicky. Tuto samotnou část bych hodnotil za 3*. Celý snímek i s pointou však dělá z filmu totální ptákovinu od začátku až do konce. Taktika, kterou teroristé ve filmu použili, by se totiž dala přirovnat k sásce do loterie ve stylu "Právě teď jsem prodal svůj dům a jdu do kasína všechny tyhle peníze vsadit na čílo 36." I terorista jedná racionálně, obzvlášť v případě, že jde o peníze, resp. zmařenou investici. ()

Galerie (33)

Zajímavosti (3)

  • Scenárista Ehren Kruger se zjevně nechal inspirovat bombovým útokem na Federální budovu Alfreda P. Murraha v Oklahoma City z 19. 4. 1995. (Dinsberg)

Reklama

Reklama