Reklama

Reklama

Devátá brána

  • Španělsko La novena puerta (více)
Trailer

Obsahy(1)

Dean Corso je expert na staré bibliofilie, specializuje se na zjišťování pravosti a oceňování hodnoty starých knih pro významné sběratele. Je najat bohatým podivínem Borisem Balkanem, aby si prohlédl a prověřil kopii knihy "Devět bran do Království Stínů" jejímž autorem je sám Satan. Má to být jedna ze tří existujících kopií, z nichž pouze jedna je ta pravá a tu je třeba označit. Balkan posílá Corsa do Evropy, aby tam vyhledal zbylé dva tisky a porovnal je s už dostupným originálem. Ten brzy přijde na to, že kniha, kterou vlastní Balkan je ze sbírky Andrewa Telfera, který se za záhadných okolností oběsil. Na cestě plné tajemných i erotických kontaktů a záhad se Corso střetne s vdovou po Telferovi a také s bezejmennou, krásnou francouzskou dívkou, svým andělem strážným... (Magic Box)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (611)

Amarcord_1 

všechny recenze uživatele

80% - Mám rád Polanského styl v podobném žánru. Ať už to byla Rosemary, nebo Ples, film vždy oděje svou ''béčkovost'' do stylově lehčího hávu, a okoření se směsí humoru a napětí ve velmi podivuhodné kombinaci, jež více fascinuje, než straší. Taková je Devátá brána. Kvalitní herectví, podporované skvělou hudbou Wojciecha Kilara vytváří mysteriozní atmosféru, která se neopírá o žádné zbytečné triky. Nejsem žádný velký horrorový fanda, ale tento film mě potěšil. ()

Radyo 

všechny recenze uživatele

Ačkoliv film v zásadě nepřináší do žánru nic nového, svou atmosférou a stylem natočení si zaslouží podle mě čtyři hvězdičky. Trochu mě dostal ten "otevřený" konec, ale proč každý film polopatisticky uzavírat, když je možné nechat něco i na fantazii diváka, že? Jen doufám, že se toho nějaké studio nechytne a nenatočí aktivně Devátou bránu 2, v níž detailně rozeberou, "co bylo pak". Co se týká herců, tak Johnny Depp byl jako vždy bravurní, Emmanuelle Seigner snad nestárne, Frank Langella byl více "na telefonu", než v obraze, jen Lena Olin na mě působila trochu "utahaně". ()

Reklama

obitus 

všechny recenze uživatele

Pokaždé, když na Devátou bránu koukám, říkám si, jaká je to škoda, že ve své druhé polovině sklouzla do tak trapného satanského horroru. Ta první, ve které naprosto vynikající Depp pátrá po tajemných knihách, napsaných samotným Luciferem, je totiž dokonalá. Každý, kdo měl někdy doma byť jen pár starých knih a uctivě si v nich tu a tam listoval dobře chápe posedlost sběratelů a jejich touhu vlastnit "jediný originál". Bohužel, když dojde na vyvolávání čertíka jde většina atmosféry do hajzlu a zůstává jen mnohokrát provařená nuda. Škoda, velká škoda. ()

Radko 

všechny recenze uživatele

Polanského mysteriózny film, v hlavnej úlohe: kniha napísaná Satanom. Po skutočnej verzii diela, zaručujúceho moc nevšedných rozmerov, nachádzajúcej sa niekde medzi tromi existujúcimi kópiami pátra mladý oceňovateľ historických kníh. Na prácu si ho najal bohatý fanúšik satanských kultov a rituálov Balkan (žeby nomen –omen?). Myslím, že námet a úvod poteší všetkých milovníkov kníh, no opakovaním motívov, situácií a postáv stráca film tempo. Doslovnosťou vypovedania záhad a kto za nimi stál sa trochu vytratila tajomnosť. Čo trochu spasí nejednoznačný koniec. John Depp nesklamal, od majstra Polanského som však čakal však 100 bodovú prácu. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Lehce mysteriózní thriller, noční můra pro bibliofily (co to pomuchlané žváro Lucky Strike nad vzácnou knihou?), oblíbené "Najdi 9 rozdílů" z babiččiných křížovek a taky otevřená reklama na koncern Shell. Polanského nezaměnitelný styl s precizní narativní linií občas vyruší béčkové vylomeniny (akční scény) a taky podivný konec s pro věc zapáleným F.Langellou, který, podobně jako u Rosemary, osciloval mezi vytouženou gradací a nechtěnou legrací. Nicméně kvůli působivé atmosféře, zaprášených interiérům, či scéně soulože pana Corsa s tajemnou průvodkyní pod plápolající zříceninou Devil´s Tower (za skvostného hudebního doprovodu polského hraběte Drákuly W.Kilara) si Devátá brána rozhodně zaslouží zařadit do filmotéky každého fanouška žánru - pochopitelně pod evidenčním číslem 666, ať je pan LCF potěšen... ()

Galerie (55)

Zajímavosti (31)

  • Ve scéně, kdy Corso (Johnny Depp) čeká před barončiným (Barbara Jefford) domem, se recepční cestou od budovy setkává s paní se psem, ta však už v navazujícím záběru není. (MatyasF)
  • Náklady na výrobu byly zhruba 38 milionů amerických dolarů. (NIRO)
  • Pero, které používá Dean Corso (Johnny Depp), je z limitované edice Montblanc Agatha Christie Ballpoint. (ČSFD)

Související novinky

Johnnyho Božská komedie

Johnnyho Božská komedie

04.12.2008

Johnny Depp už jednou pravost starého rukopisu ověřoval – vzpomínáte na Devátou bránu? Zdá se, že bude opět listovat „v knihááách vázaných v kůži“. A co je v nich „napsáááno“? Danteho Božská komedie.… (více)

Reklama

Reklama