Reklama

Reklama

Hercule Poirot - Season 9 (2003) (série)


Pět malých prasátek (S09E01)

(epizoda)
  • Velká Británie Five Little Pigs (více)

Obsahy(1)

Lucy Craleová přišla ve svých sedmi letech o matku Carolinu, která byla odsouzena a popravena za vraždu svého manžela Amyase, Lucyina otce. Po čtrnácti letech dostává Lucy dědictví jehož součástí je i dopis, který jí matka napsala před svou smrtí a v němž tvrdí, že je nevinná. Čtrnáct let je hodně dlouhá doba. Za tu dobu se může svět posunout o hodný kus kupředu, může jej ale také hodně lidí opustit. Pět klíčových svědků, kteří byli tím či oním způsobem zainteresováni na případu vraždy malíře Amyase Cralea, však naštěstí ještě žije. Lucy se rozhodne očistit matčino jméno a požádá slavného detektiva Hercule Poirota o prošetření případu. Poirot případ přijímá a nejprve jde za advokátem, který před čtrnácti lety Carolinu obhajoval. Od něj se mimo jiné dozví, že Amyas míval pletky se ženami, což Caroline mlčky snášela. Až na tu poslední, Elsu Greerovou... Takže se Hercule Poirot může směle pustit do řešení téhle dávné záhady. Ostatně Lucy Craleová, která touží očistit jméno své matky, je mimořádně půvabná mladá dáma, které by byl hřích nepomoct. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (137)

consuela1 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Pravdivé jádro případu se skrývá někde v bludišti pěti subjektivních výkladů událostí, které se odehrály v několika kouzelných letních dnech před čtrnácti lety. Pravdy a lži, láska a nevěra, podivná forma lásky a podivná forma nevěry, kdy nic není tak, jak se zdá být. Najít správný konec nitky a rozplést natolik zamotané klubíčko je herculovským úkolem pro nejlepšího detektiva všech dob, který kromě šedých buněk mozkových umí použít také srdce, které ho neomylně přivede k rozuzlení. ()

rey17 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

New layout Poiorota se mi příliš nelíbil. Roztěkaná kamera a "živé barvy" pro Poirota absolutně netypické a řekl bych až ohavné a mimo to si režisér podstatně usnadňuje práci. Poirot má dokonce nepatrně jiný knírek a v tomto díle mu příliš nevěnuje pozornost, stejně tak není Poirot zobrazen např. jak se od někud "kutálí nebo šmatle". V tomto díle se mi líbilo několik málo věcí: když opominu roztěkanou kameru v některých scénách, tak celková poetičnost obrazového vyjádření v kombinaci s kvalitním hudebním doprovodem a dobrými herckými výkony. Samotný příběh je velmi smutný, avšak se mi zdá, že tato retrospektivní detektivka je možná jednou z nejslabších vůbec co do obsahu. (Co se však autorce nedá upřít je milé schéma - sestra se obětuje pro druhou na druhou stranu zločin z lásky). Přes všechny výhrady je to stále nadprůměrná detektivka, která si dle mého názoru zaslouží něco kolem 65%. ()

Reklama

PKD 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Squellá a démonická Julča Coxovic z Duny 2000 s kukadlama jako zrcadlama, jejíž bělostně porcelánový obličej dlouho nezapomenu. Venuše Illská? Hadr. V těch očích by se fakt dalo utopiti. Potěšil Toby Stephens z viktoriánských BBC adaptací. A vůbec mi tady nechyběl (naopak) věrný pejsek/sidekick, Herkulese Hruštičky. I když...já mám raději Tři malá Prasátka.:))) ()

HiddenDragon 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

S09E01. I kdyz to neni vylozene podstatne, je skoda, ze autori do filmu nejak nevmestnali alespon kratke vysvetleni nazvu tohoto pribehu. V Zajimavostech je, ze v predloze Poirot pripodobnuje chovani peti zucastnenych osob pri vrazde k nejake angl. rikance. Je mozne, ze by se to do stylu pribehu moc nehodilo, tak je dobre, ze to je aspon tady na CSFD, protoze obcas jsou nazvy priznejme si malou zahadou. // Poirot zde vysetruje vrazdu malire, 14 let starou, na popud mlade damy - jeho dcery, ktera v te dobe byla dite a jejiz matku pak za tento cin obesili. Poirot tedy sbira fakta tehdy pritomnych osob. Jsou to 2 bratri, kamaradi mrtveho malire - modelka, kterou malir maloval - sestra obvinene a jeji vychovatelka. Tedy 5 lidi. Tady me dost zarazilo, ze se tu na nekolika mistech objevuje i sluzebna, cili 6. osoba, ktera ale jakoby tvurce vubec nezajimala. Prislo mi to dost podivne a zajimalo by me, zda byla i v predloze, nebo ji filmari pridali a zpusobili tak trochu non-sense nazvu. Kazdopadne i tak je podezrelych pomerne dost. Navic je tu jeste moznost, ze Craleova manzelka opravdu sama malire zabila anebo ze spachal sebevrazdu, jak tvrdila. Pribeh je retrospektivne vykladan hezky a skladacka se dobre doplnuje. Snad jen ten styl kamery muze vadit, kdy danou vzpominku vzdy vidime jakoby z pohledu osoby, ktera ji vypravi. Je to trochu zvlastni, misty trhane (jako pohyby hlavou), ale da se to. Nejvic ale na me pusobila cela atmosfera a hudba. Je to dil, ktery pusobi dost smutne. Mlada zena vlastne ztratila v detstvi oba rodice, matka navic mozna odsouzena nepravem... K tomu ten unaveny venkovsky feeling konciciho leta, s hadkami a milostnym trojuhelnikem - a tragicky pribeh mame jako vysity. ()

jim_clark65 

všechny recenze uživatele

Naozaj dobré spracovanie ba priam poetické, hudba a aj atmosféra sú na veľmi dobrej úrovni, len mne osobne vadila miestami zbytočne roztrasená kamera a taktiež mi prišla zbytočná zmena Philipa Blakea na gaya, v knihe bola jeho vzťahová dynamika viac "šťavnatá", neznášal Carolinu, pretože ju v skutočnosti miloval ale ona sa rozhodla pre Amyasa. ()

Galerie (8)

Zajímavosti (6)

  • Hlavní hudební motiv filmu je z pera slavného francouzského skladatele Erika Satie, konkrétně se jedná o sérii klavírních kompozic "Gnossiennes". (PhillM.)
  • V celém filmu není zmíněno, proč titulu dala Agatha Christie jméno Pět malých prasátek. V knize Poirot připodobňuje pět hlavních postav k jedné dětské říkance a dle jeho názoru povahy zúčastněných přesně vystihují popis jednotlivých prasátek. (Robbi)
  • Překlad básně z filmu zní: "Žilo bylo, dávno tomu, maličkých pět prasátek. První na trh běží z domu koupit kornout cukrátek. Na peci se druhé válí, a třetímu maso dali, čtvrté hlodá kost, páté křičí jéje jéje, jak by ho na nože brali, copak se mu asi děje, že má na svět zlost?" (Robbi)

Reklama

Reklama