Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Na americké základně na Kubě dojde k napadení a následné smrti vojína Santiaga. O případ se vážně zajímá kapitánka JoAnne Gallowayová, vojenská prokuratura však obhajobou obviněných pověří mladého ambiciózního právníka,  poručíka Kaffeeho. Gallowayová je pověřena alespoň dohledem nad celým případem a je také Kaffeeho nadřízenou.Danielovi Kaffeemu se zdá případ obviněných vojáků Downeyho a Dawsona naprosto jasný a nehodlá se jím podrobněji zabývat – chce svým klientům doporučit, aby se přiznali, a vymoci jim co nejnižší trest. Svým přístupem ovšem vzbudí silnou nelibost Gallowayové, která má na celou tragickou událost jiný názor. Domnívá se, že oba obvinění pouze provedli rozkaz svého velícího důstojníka a že za tím je skrytá šikana, kterou nazývají „rudý zákon“… Gallowayové se nakonec podaří přesvědčit Kaffeeho, aby se pokusil o nemožné – dokázat nevinu obžalovaných. Společně a ještě s asistentem Samem Weinbergem začnou shánět potřebné důkazy. Je to ovšem velice nesnadný úkol, zvlášť když časem zjistí, že stopy vedou do vyšších míst, než si původně mysleli… (TV Prima)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (314)

Gemini 

všechny recenze uživatele

Velmi dobře a velmi nedivadelně zpracované soudní drama z vojenského prostředí, kam se hrabe JAG:) Obsazení je z těch, kterým nelze nic vytknout, pochopitelně vévodí pán a vládce americké části Kuby, Jack Nicholson. Arogance a vědomí vlastní nedotknutelnosti z něj s každým slovem přímo odkapává, obzvlášť když pronáší politicky a genderově nekorektní věty, nad kterými je takřka nemožné, při půvabech Demi Mooreové, se nezamyslet;) ()

Genero 

všechny recenze uživatele

Ať listuju jak listuju, nic z vojenských řádů ve své modré knížce nevyčtu, takže netuším, jaký musí být počet štětin na vojenském zubním kartáčku, nebo délka a hustota ok na hajzlpapíru v důstojnické latríně. O to víc si vážím všech chrabrých amerických chlapců, kteří hájí čest a slávu demokracie na základně Guantanamo, kde jim Fidel může přes plot počítat knedlíky na talíři. Chápu, že to není služba pro každého a můžou jí vykonávat jen ti nejlepší, kteří nikdy, ale nikdy nepláčou po večerce do polštáře a nezdá se jim o maminčině nedělní bábovce. Vojín Santiago je černou skvrnou na spanilé tváři armády, protože po uběhnutí devadesáti kilometrů sípá, ačkoliv pouze klusal a každou třistadvacátouosmou kulkou mine střed terče. Jediným možným trestem je smrt a Cruise jede z následné šlamastyky vysekat před soudním tribunálem dva vojáky, na které se musí mluvit hooodněěěě pooomaaaaluuuu. Což o to, přelíčení je to zábavné, soudce tluče kladívkem do stolu jako o život a co chvíli se vynoří nové skutečnosti vedoucí k pravému zadavateli vraždy vojína Santiaga, zlé prasopsí hlavě, která má co nevidět povýšit do štábu. Film by stačilo vidět jednou nebo dvakrát a myslím, že máte na celý život vystaráno. Jenže když ho přežijete jestě potřetí, popáté, podesáté, dočkáte se pokaždé na konci té fascinující desetiminutovky totálního herectví, kdy se Valký Jack s metály přes celá prsa vyznává z lásky k vojenskému řemeslu. Přestože se projeví v tuto chvíli jako opravdu velmi arogantní slizoun a naprostý zmrd, mám pokaždé chuť ho za ten výron před souloží ještě pochcat, pokud by si to jen přál. ()

Reklama

Boss321 

všechny recenze uživatele

Cruise, Nicholson, Moore, Bacon, Sutherland..... výborné obsazení, především Nicholson byl opět skvělý, ale Cruise a Bacon mu velmi zdařile sekundují. Jinak se jedná o velmi povedené drama z prostředí soudní síně, kde stanuli dva vojáci, kteří pouze plnili rozkaz. Jen škoda, že Nicholson nedostal Oscara za vedlejší roli! ()

majo25 

všechny recenze uživatele

Kvalitná americká súdna dráma s dobrým obsadením, v ktorom vyniká Nicholson a Bacon, ale ostatní im zdatne sekundujú. Na súd sa to síce dostane až v druhej polovici deja, ale ani prvá časť - prípravná - nie je nezaujímavá a napriek dlhej stopáži má film minimum chuchších chvíľ. Typické americké prvky o nabubrelosti vojenských dôstojníkov, ktorým sa musí salutovať aj na súde a ktorí vykecajú pravdu, aj keď ich to bude stáť vojenský krk, či salutovanie za zvuku epickej hudby na znak úcty hlavným predstaviteľom v závere sa dajú očakávať. Našťastie sa to s klišé nepreháňa a nečakane nedôjde ani na románik hlavných postáv. ()

castor 

všechny recenze uživatele

Zneužívání pravomocí na dnes nechvalně proslulé vojenské základně Guantánamo. Soudní proces se dvěma vojáky, obviněnými z neúmyslného zabití třetího v důsledku šikany. Kolem snímku se točilo mnoho známých jmen, před kameru se nakonec postavil Cruise a Nicholson, v jejichž případě se šuškalo, že mezi nimi panovalo napětí. Tak či onak, úroveň obou výkonů to zvýšilo. Cruise neměl prostor nasazovat své kouzlo, démonický plukovník na hraně Nicholson zase dokonale cenil zuby. („Snídám vzdálen 300 metrů od čtyřech tisíc vycvičených kubánských zabijáků. (…) Ale ty, s tou tvou teploušskou uniformou a harvardskou držkou, se mnou budeš mluvit slušně, do prdele! Musíš slušně poprosit.“). A tvůrci si neodpustili pár umělých popostrčení. Obecně ale dobré. Jinak je to možná s podivem, ale v mé sbírce dvd zastupují nejpočetnější skupinu právě filmy Toma Cruise. Pro někoho zřejmě stále ten chlapík z Top Gunu, co cení zuby a mhouří oči, pro jiné spolehlivá herecká star, která rozehrává svůj talent v rozmanitých kouscích, ve kterých se často „vykupuje“ ze svých komerčních hříchů. Dost často se objevuje v rolích na něj poměrně atypických a úmyslně na hlavu staví svou image hvězdy, stejně jako motá hlavu filmovým kritikům. Možná je to hlavně pečlivým výběrem rolí a obklopováním se výbornými režiséry (však posuďte sami: Brian De Palma, John Woo, J. J. Abrams, Bryan Singer, Ridley a Tony Scott, Barry Levinson, Cameron Crowe, Michael Mann, Francis Ford Coppola, Martin Scorsese, Robert Redford, Sydney Pollack, James Mangold, Edward Zwick, Stanley Kubrick, Steven Spielberg, Ron Howard, Oliver Stone, Neil Jordan, Paul Thomas Anderson nebo jako v tomhle případě Rob Reiner..), každopádně se zas a znova těším na další setkání.. ()

Galerie (42)

Zajímavosti (22)

  • Při plánování soudního přelíčení sáhli tvůrci po soudní místnosti, i když není běžné, aby se vojenský soud v tak honosné budově odehrával. Většinou jde o jednoduché prázdné místnosti bez výzdoby. (don corleone)

Související novinky

Zemřel herec a režisér Carl Reiner

Zemřel herec a režisér Carl Reiner

30.06.2020

V požehnaném věku osmadevadesáti let opustil filmový svět americký herec, režisér a scénárista Carl Reiner. Zemřel z přirozených příčin v noci z pondělí na úterý ve svém domě v Beverly Hills, jak… (více)

Cruise zachraňuje prezidenta Nicholsona

Cruise zachraňuje prezidenta Nicholsona

24.11.2013

Kdysi jim to spolu parádně šlapalo v klasice Pár správných chlapů. Proto si je umíme představit i v hlavních rolích akční komedie studia Warner bros. El Presidente. Projekt se vyvíjel několik let s… (více)

Reklama

Reklama