Reklama

Reklama

Raya a drak

  • USA Raya and the Last Dragon (více)
Trailer 4

Obsahy(1)

Kdysi dávno ve fantazijním světě Kumandry žili lidé a draci v harmonii. Kdykoliv pak zlověstné nestvůry nazývané Druuni ohrožovaly zemi, draci se pro záchranu svých lidských přátel obětovali. Nyní, o 500 let později, jsou tato monstra zpět a osamělá válečnice Raya, se vydává na dlouhou a nebezpečnou cestu, aby vystopovala posledního draka a hrozivé Druuny zastavila jednou provždy. Během své cesty však zjistí, že k záchraně světa nebude zapotřebí jen dračího kouzla, ale především i důvěry. (Falcon)

(více)

Videa (4)

Trailer 4

Recenze (290)

Colby Sawyer 

všechny recenze uživatele

Po vizuální stránce překrásné, plné hezkých nápadů, ale bohužel vyprávějící ten nejbanálnější možný příběh. Disneyovky jsou většinou kouzelné, plné vtipných a milých postaviček v relativně originálním světě, jen se tu na rozdíl od Pixaru nikdo nesnaží o nějaký nápaditější děj. Jasně, animák pro děti nebude mít přelomový příběh s přesahem, ale vymyslet lepší příběhový oblouk, než jaký je člověk schopný sesmolit během pěti minut ve spěchu, by tomu dát mohli. Alespoň tomu dodat něco málo navíc, než to co by se dalo označit jako “klasická disneyovka”, není to tu, ale pořád je to moc hezký animák, který se bude řadit k těm lepším. ()

SonGokussj 

všechny recenze uživatele

Vcelku zajímavé se na toto kouknout pár dní po opakovaném shlédnuti Avengers: Infinity War :-) Protože průběh to má, alespoň v první polovině, dost stejný. Animace super, dráček úžasný, vyprávění milé. Ale až na pár odlišností do kopíruje klasický 1000x odvyprávěn příběh o putování s cílem "najít všechny části", u toho trochu poznat postavy, skamarádit veškeré frakce, ach, zrada důvěry, ach, náprava důvěry, vše dobré, konec dobrý. Proto ten střed. Ale pokud jste neviděli, určitě to patří k tomu lepšímu :-) Nezklame. Dragon goes brrrrr 60 % ()

Reklama

J*A*S*M 

všechny recenze uživatele

Přichcíplá sázka na jistotu bez duše. Filmu se musí nechat, že krásně vypadá, ale to je u drahých animáků od největšího hollywoodského studia povinnost, nikoli něco k pochvale. Dějově se ovšem jedná o stokrát viděné putování po různých lokacích a sbírání pazmeků s cílem záchrany světa. Potenciální kouzlo zdejšího filmového světa (inspirovaného jihovýchodní Asií) spolehlivě zabíjí moderní jazyk, který postavy používají, a intonace, kterou své repliky pronášejí. A pokud bereme "pohádky" jako žánr, určený pro dětské diváky, jenž by je měl hodnotově připravit na život, tak tohle má fakt debilní poselství, které je připraví tak špatně, že brzo skončí s kudlou v zádech někde v příkopu. ()

Nevka 

všechny recenze uživatele

Vizuálně nádherný animák, kterému k technické dokonalosti chybí jen fyzika některých postav (není například cítit jejich "tíha", takže kočky působí vyloženě nerealisticky a bez jakékoliv reálné váhy - podobný problém měli sobové v druhém Ledovém království). Raya má však ohromné plus za to, že před diváka staví zajímavý svět, který rozdělením na regiony dává nahlédnout do pěti vizuálně rozlišných prostředí, díky kterým nemá šanci diváka nudit. Hraje sice na jistotu a využívá tradičních žánrových postupů prostředků, které moderní animák má ("šablonovitě" přehnané postavy, roztomilé zvířátko), ale dělá to s láskou a představuje tak dokonalou zábavu pro celou rodinu, která umí být v určitých momentech i velice dojemnou záležitostí. Na Sisu si člověk sice musí chvíli zvykat, ale mytologie Kumandry je budována velmi zručně a divák si v tomto ohledu nemá na co stěžovat. ()

filmmovier 

všechny recenze uživatele

Nádherně to vypadá, animace je nápaditá, prostředí originální (ta Asie je prostě suprová), děj má spád, je nabitý akcí a vtipem, stopáž je příjemná. Raya je brutální sázka na jistotu, která DIsneymu perfektně vyšla, hlavní hrdinka je nejspíš jeho nejjrásnější "princezna" posledních let. Tohle poctivé fantasy dobrodružství mě bavilo od začátku do konce, jen té "girl power" tam bylo chvílemi trochu moc, nic proti ní, ale je to tak. Vždyť ty malí kluci tady nemají komu fandit. A tematicky je mi to bližší, než Duše nebo Frčíme. Prosím o mnohem víc přesně takových animáků, jako je tenhle. Tohle je prostě téměř dokonalá záležitost, kde funguje absolutně každá položka, a tak to má být. 85%. ()

Galerie (40)

Zajímavosti (10)

  • Rayin bojový styl využívající dvě hole vychází z filipínského bojového umění Kali, také známého jako Arnis nebo Escrima. (ČSFD)
  • Produkční tým se rozhodl cestovat po asijských zemích jako Laos, Kambodža, Thajsko, Vietnam, aby získali inspiraci a představu, jak by měla vypadat fiktivní země Kumandra a její kultura. (Kuzmik)
  • Raya je první Disneyovská princezna z jihovýchodní Asie. (Marcos22)

Související novinky

Black Widow a Cruella míří na Disney+

Black Widow a Cruella míří na Disney+

24.03.2021

Špatné zprávy pro kina, dobré zprávy pro nedočkavé diváky. Studio Disney čerstvě oznámilo, že vedle tradiční premiéry v kinech dorazí snímky Cruella a Black Widow rovněž ve stejný den i na… (více)

Reklama

Reklama