Reklama

Reklama

Záhady lidské mysli

(seriál)
  • USA The Mind, Explained
Trailer
USA, (2019–2021), 3 h 38 min (Minutáž: 19–26 min)

Kamera:

Cory Popp

Hrají:

Emma Stone (vypravěč), Maria Bamford
(další profese)

VOD (1)

Série(2) / Epizody(10)

Obsahy(1)

Zamysleli jste se někdy, co se vlastně děje ve vaší hlavě? Poučný seriál poutavě vysvětluje, jak funguje mozek, od snění až po úzkostné poruchy. (Netflix)

Recenze uživatele Frajer42 k tomuto seriálu (10)

Paměť (2019) (S01E01) 

Zlákalo mě velmi vysoké hodnocení a zájem o cokoli spojeného s lidským mozkem. Když přehlédnu zásadní nedostatek, že jsem se nedověděl o paměti lautr nic nového a jsem přesvědčený, že se nic nového nedozví nikdo, kdo v životě viděl jakýkoli dokument zaměřený na paměť, tak musím pohanit i extrémně nudné zpracování, kdy vám každou chvíli utíká pozornost pryč a především nesmírně prázdný obsah. Ztracených 20 minut života. [20 %] ()

Sny (2019) (S01E02) 

Jelikož mám přečtený například Výklad snů od Freuda, tak mě ani tato epizoda prakticky vůbec nezaujala. Obsahově ještě prázdnější než předchozí díl a zpracováním znovu úplně o ničem. Zatím obrovské zklamání. [15 %] ()

Úzkost (2019) (S01E03) 

Po dvou předchozích dílech o snech a paměti, kdy jsem trpěl nudou, protože jsem se nedověděl ani zblo nového, přichází na scénu o poznání zajímavější epizoda, kdy jsem měl opačný problém a skoro ani nestačil vstřebávat spoustu pro mě doposud zcela neznámých poznatků a objevů na poli úzkosti. 20 minut mi přišlo až málo pro takto komplexní a aktuální téma. Trošku mě zklamal snad až samotný závěr propagující nejrůznější léky jako doposud nejlepší řešení úzkostí a depresí. Každopádně, nesmírně zajímavá epizoda, ze které jsem si odnesl spousty nových poznatků. [83 %] ()

Všímavost (2019) (S01E04) 

Překlad tohoto dílu jako "všímavost" se mi zdá poněkud zavádějící. Myslím si, že by bylo lepší se držet termínu mindfulness a vůbec jej nepřekládat. Celá epizoda se věnuje meditacím. Ať už z mnišského pohledu, či z toho doposud velmi letmého pohledu vědeckého. Je trošku škoda, že se tato oblast nepodrobuje hlubším a věrohodnějším studiům, protože se zde skrývá obrovský potenciál. Pro psychickou pohodu jednotlivce je naprosto klíčové, aby byl každý z nás pánem své vlastní mysli a nesnažil se hledat odpovědi a řešení venku, když máme kompletní aparát na řešení svých psychických potíží neustále při sobě. Velmi zajímavý díl. [80 %] ()

Psychedelie (2019) (S01E05) 

Velmi zajímavý díl především o experimentech s LSD na lékařském poli. Farmaceutický průmysl samozřejmě nemůže potřebovat prostředek, který roste volně v přírodě a na základě zdejších výpovědí je vám schopen odstranit celý váš problém po požití jediné dávky, po prožití jediné zkušenosti. Farmaceutický průmysl potřebuje něco, co budete zobat denně a na čem si vypěstujete závislost. Velmi zajímavý průlet nesmírně fascinujícím světem psychadelik, který se snaží být nestranný a krásně poodkrývá možné benefity i záludná úskalí této silné a pro mnohé nepřipravené experimentátory, kteří se třeba k LSD dostanou někde náhodou i extrémně nebezpečné látky. [84 %] ()

Jak se soustředit (2021) (S02E01) 

Jakožto nejlepší uživatel této databáze musím konstatovat, že tato epizoda mě zrovna moc nenadchla. Díl pokládá více otázek než odpovědí. Až by se chtělo říct, že se jedná o docela zbytečný díl. Je to takové vaření z hodně špinavé vody. [33 %] ()

Mozek náctiletých (2021) (S02E02) odpad!

Tak v rámci tohoto dílu se nedovíte lautr nic zajímavého či objevného. Místo toho, zde tvůrci dali prostor všemožným extrémistickým degenerátům žvanit píčoviny. Jako příklad náctiletých tak vidíme aspíka Grétu a jakéhosi malého trans retarda z nějaké jistě dementní rodiny, když oblečou 8letého chlapce do ženského oblečení a vezmou ho na LGBTQ průvod. Takoví rodiče by měli okamžitě podstoupit kastraci, aby nemohli zničit život už žádnému dalšímu dítěti. Nechutná agitka, nic jiného tato epizoada nebyla. Opravdu k zblití. [0 %] ()

Osobnost (2021) (S02E03) 

Vcelku zajímavá, leč rozhodně nikterak objevná, ba dokonce ani do hloubky jdoucí epizoda. Bohužel, tvůrci se sem znovu rozhodli nacpat veškeré degeneráty společnosti. Lesby a buzeranty vem čert, ale proč tam neustále cpou nějaké zdegenerované a nemocné transky? Neměli by se snažit přibližovat lidský mozek široké veřejnosti na lidech, kteří nejsou deviantní? Neskutečně mě to obtěžuje a kurví mi to zážitek. [60 %] ()

Kreativita (2021) (S02E04) 

Vcelku zajímavý díl, kde se znovu nedovíte nic extra nového či objevného, ale alespoň se to tentokrát obešlo bez nějakých trans nelidí. Dozvíte se třeba, že jsou lidé mnohem kreativnější, když jsou ožralí, kouknete se na improvizační trapno komiky a dojde i na zkratkovitý pohled na to, co se jako děje v mozku, když to má být dokument o lidské mysli. Nedozvíte se nic, čím byste mohli zamachrovat v hospodě či kdekoli jinde. [70 %] ()

Vymývání mozku (2021) (S02E05) 

Tak tato závěrečná epizoda tohoto podivného dokumentu se nám pokusila vysvětlit brainwashing brainwashingem. Po všech těch dílech plných transgenderů a podobné verbeže není těžké určit, ze které strany přitekly peníze právě tomuto dokumentu. Pochopitelně to vedlo k totální ztrátě nestrannosti a tato epizoda je opravdu silně tendenční a čpí to z ní na všechny strany.  Jen doufám, že svět nedospěje do stavu, kdy bude existovat orwellovské Ministerstvo pravdy a o tom, co pravda je a není nebudou rozhodovat "proškolení" úředníci. Bohužel, pravda málokdy byla, je a bude černobílá. Vždy tu tedy bude prostor pro to mít jiný názor, než je ten většinový a časem se úplně setřou rozdíly mezi tím, co je většinový názor a co menšinový. Nebude možné se dopátrat pravdy o čemkoli, čeho nejste bezprostředním svědkem, co nevidíte na vlastní oči. A dnešní doba zahlcená sociálními sítěmi, kde fungují mimořádně dobré algoritmy, který mají jediný účel - držet vaši pozornost a záměrně vám budou podsouvat převážně příspěvky a názory, se kterými jste dříve sympatizovali, či jen třeba trávili čas jejich čtením a tím budou zaručeně ve společnosti prohlubovat extrémismus, nenávist k opačnému názoru a logicky více a více rozdělovat společnost. Brainwashing je všude kolem nás. Pokud nežijete mimo veškeré sociální sítě, televizi a veškerá média, tak není možné se mu vyhnout. Už dávno to není záležitost jen nějakých pochybných sekt. Vaše myšlení je cíleně programováno neustále. S vymýváním mozku se setkáváte na denní bázi. A neexistuje vůči tomu dost dobrá ochrana. Snad jen se k veškerým informacím stavět od začátku s nedůvěrou a skepticky a za pravdu pokládat teprve to, co si ověříte z mnoha nezávislých zdrojů. Tento dokument je bohužel extrémně tendenční, ale nikterak mu to nezazlívám. Téma zpracoval docela hezky. Bohužel, záměrně jen z jednoho úhlu pohledu - rozdělil svět na dobro a zlo a na černou a bílou. Nic takového ovšem neexistuje. Pravda je relativní a záleží jen na úhlu pohledu. [70 %] ()

Reklama

Reklama