Reklama

Reklama

Stillwater sleduje amerického drsňáka z Oklahomy, který cestuje do Marseille navštívit svou dceru ve vězení za vraždu, o které tvrdí, že ji nespáchala. Konfrontován jazykovou bariérou, kulturními odlišnostmi a komplikovaným právním systémem si Bill Baker ve Francii buduje nový život s jediným cílem – osvobodit svou dceru. (Magic Box)

(více)

Videa (5)

Trailer 1

Recenze (162)

borec999 

všechny recenze uživatele

Malá dráma( neprekvapila by ma nálepka podľa skutočnej udalosti), v ktorej sa toho zas až tak veľa strhujúceho nestane. Tento fakt vyplýva z civilnosti väčšiny postáv, najmä hlavnej postavy Matta Damona, u ktorej sa podarilo vytvoriť ilúziu že je "iba" civilným americkým robotníkom a nie žiadnym Rambom, a preto je pri pátraní na vlastnú päsť v cudzine stratený a nič zásadné sa mu nedarí dosiahnuť. Určite Stillwater nemusel mať cez 2 hodiny, ale vďaka prekvapivo solídnemu Mattovi Damonovi (v na jeho pomery netradičnej úlohe) a aj väčšiny ostatných hercov (snáď s výnimkou Abigail Breslin, ktorá v posledných rokoch akoby zabudla hrať) sa to raz pozrieť určite dá. Priemer. 55% ()

JohnSmith 

všechny recenze uživatele

Pro mě zklamání. Příběh Američana ve Francii, zase. Tentokrát je to fakt nuda a není to moc zajímavé. Mínusem jsou i charaktery postav: otec buran, nesympatická dcera a sluníčkářská herečka. Není ve finále komu fandit. Napětí nula, akce nula, spád nula. Prostě nezajímavé drama, ale dokoukal jsem do konce, tak 2* ()

Reklama

HellFire 

všechny recenze uživatele

Režisér Tom McCarthy natočil pecky jako The Station Agent a The Visitor, a ačkoliv jsem zmíněné filmy hodně chválil, kdybyste se mě teď zeptali, kdo je režíroval, nenajdu správnou odpověď. Později natočil oskarové Spotlight, které jsem prozíval a Stillwater zapadá do stejné škatulky. Matt Damon se snaží prokázat, že jeho dcera nezabila svou spolubydlící a přítelkyni, takže běhá po Marseille a bojuje s právním systémem. Jenže způsob, jakým je film natočen, není vůbec ničím zajímavý, takže za týden nebudu vědět, na co že jsem se to vůbec díval. Častokrát jsem si při sledování říkal, že takový typ filmu bez invence by natočil každý slušný student filmařiny. Hodně promrhaný je taky název filmu, který neznalému divákovi vůbec nic neřekne a nemá prakticky nic společného s dějem. Není divu, že film propadl v kinech, kde při velmi nízkém rozpočtu 20 mil. USD vydělal necelých 17 mil. USD, což znamená velmi červená čísla (tržby v kinech je nutné zkrouhnout cca o polovinu, kterou si seberou kinaři a navíc je nutné přičíst náklady za reklamu, které určo nějaký ten milion taky spolkly). SPOILER: Vůbec jsem nepochopil, proč Damon prostě nesebral tu plechovku, ze které pil borec podezřelý z vraždy. Podle ní by se určitě dalo určit DNA a jeho dohledání by bylo jen otázkou času. Navíc konec je zcela neuzavřený. Borec je sice na svobodě, ale když ho chytí, tak jim vykecá, že ho Damon zavřel do sklepa a může jít do vězení. ()

Xmilden 

všechny recenze uživatele

Obvykle škaredá Breslin trčí ve francouzském vězení a jedinou otázkou příběhu, tedy je zda-li oprávněně či nikoliv. Otec v roli Matta Damona za tímto účelem chodí po Marseille, aby dceři pomohl s dopadením skutečného vraha. Že to nebude jednoduché, když není zrovna 2x chytrý, neumí francouzsky a chová se jako slon v porcelánu? Osud mu přihraje do cesty nesmírně sympatickou Camille Cottin. Jak s touto životní šancí on sám naloží? Nebudu vám lhát, o nějaký zázračný film se rozhodně nejedná. Damon se snaží hrát trošku jinak než jsme u něj zvyklí a kdyby někdo z filmu vystřihnul minimálně 20 minut, mohlo to být určitě lepší. Jenže... V hlavě mi po tomhle utkví nejvíce fakt, že Američani zde jsou zkrátka za sebestředné a amorální hovada, které možná na konci čeká i nějaká ta (pro mě nezasloužená) odměna. A osoba která to celé zpískala? Tu nechají na závěr zálibně se koukat na svou pěknou zahradu v teple domova. Home sweet home alias Lhát je v pohodě. 60% ()

castor 

všechny recenze uživatele

Jakmile Maya ve sklepě objevila lístky na fotbalové utkání svého milovaného Olympique Marseille, muselo být všem jasné, koho na zápase Matt Damon spatří. Právě Matt se spojil s režisérem novinářského dramatu Spotlight Toma McCarthyho, aby předložili další hutné komorní drama, kterak zoufalý otec jezdí už pět let za dcerou do francouzského vězení kvůli vraždě, o které tvrdí, že ji nespáchala. A záhy se ocitne na morální křižovatce. Původně jsem si myslel, že to bude rozkročené mezi dvěma styly (protože ropný dělník se zdá být horkou hlavou, která nepůjde pro ránu daleko), ale nakonec je to plíživý příběh o hledání odpovědí, o překonávání jazykové bariéry, o Bohu, nové rodině a obavách z vlastních chyb. Pomalé tempo vyprávění mi nevadilo, McCarthy znovu zvolil trochu nevstřícný přístup a mnozí by určitě ocenili, kdyby si víc pohrál s emocemi. Francouzské duo Lilou Siauvaud a Camille Cottin skvělé. Matt samozřejmě také. ()

Galerie (30)

Zajímavosti (5)

  • Rovnako ako dej filmu, aj jeho natáčanie prebiehalo vo francúzskom Marseille. Scény z Ameriky sa natáčali v štáte Oklahoma. Názov filmu Stillwater je tiež mesto v Oklahome, kde sa taktiež natáčalo. (Real Tom Hardy)
  • Matt Damon a jeho filmový tím zožali na 74. ročníku filmového festivalu v Cannes, kde mal film premiéru (v júli 2021), päťminútový potlesk v stoji. (MikaelSVK)
  • Adresa domova postavy Matta Damona, 2823 S Walking Trail Drive, 74074 Stillwater, skutečně existuje. (veronikajel)

Související novinky

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

31.12.2021

Přichází den, kdy se každoročně obracíme na nejoblíbenější uživatele, aby se nám svěřili se svými topkami 3 filmů (a případně 3 seriálů) uplynulého roku. Od loňska je navíc doplňují i vybraní… (více)

Reklama

Reklama