Reklama

Reklama

Temná polovina

  • Česko Temná půle (více)
Trailer

VOD (1)

Obsahy(1)

Odhalení druhého já rozpoutá opravdové peklo. Horor USA podle úspěšné novely Stephena Kinga. Jako chlapec trpěl Thad Beaumont nesnesitelnými bolestmi hlavy. Jednou po cestě ze školy dokonce ztratil vědomí. Při operaci objevili lékaři v jeho mozku pulsující strukturu, kterou pokládali za nádor. Bylo to ale Thadovo "dvojče", které nemělo možnost se dostatečně vyvinout v děloze. Tkáň byla z mozku odstraněna. O 23 let později je z Thada učitel a spisovatel a neznámý vyděrač mu vyhrožuje, že prozradí Thadův pseudonym, pod kterým vydává knihy plné násilí. Thad se proto rozhodne veřejně se k podvodu přiznat a společně se svou ženou Liz uspořádá obřad, při němž svůj pseudonym pohřbí. Pár dní poté se rozpoutá peklo: několik lidí, kteří věděli o Thadově spisovatelské druhé tváři, jsou brutálně zavražděni ... (HBO Europe)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (71)

oli.G 

všechny recenze uživatele

Timothy Hutton svoju dvojrolu fakt zvláda, ale nie až natoľko, aby ma prinútil prikloniť sa k vyššiemu hodnoteniu, Romerova adaptácia Kingovho románu nie je totiž ničím viac, než priemerom. Náznaky atmosféry miestami sú (milujem jesenné popoludnia), no v porovnaní s knižkou mi príde, že všetko sa deje akosi prirýchlo (ja viem, večný problém adaptácií) a neviem si predstaviť, ako si v tom môže udržať 100% prehľad divák, ktorý ju nečítal. Zmien v porovnaní s predlohou je tu celkom dosť, od maličkostí nevyhnutných pre skrátenie stopáže o zbytočné súvislosti (fotograf Homer Gamache) až po zásadnejšie a viditeľnejšie zmeny, ktoré sa začínajú hromadiť predovšetkým v závere. Vraždy boli v knižke šťavnatejšie, vrabcov bolo viac a George Stark mal oveľa viac priestoru na hlášky ostré ako jeho britva a prezentáciu svojho zvráteného osobnostného kúzla, ktoré fascinovalo Thada, a vďaka ktorému si ho obľúbia aj niektorí čitatelia, napriek tomu, že ide o čistokrvného záporáka. "Remember, when you fuck with me, you're fucking with the best." ()

Gorehound 

všechny recenze uživatele

Nedocenený klenot medzi Kingovými adaptáciami. Mnohé naznačí už majestátna Youngova hudba, stvrdí to excelentný herecký výkon hlavnej postavy a jeho temnej polovice a stvrdia to Saviniho gore efekty, ktorých síce nie je mnoho, ale stoja za to. A Romerova réžia- občas prebleskne až talianske hranie sa s farbami, stopáž je štedrá a na všetko je čas, pritom ale nenudí a krásne sa pohráva zo všetkými odtieňmi Kingovej predlohy. Radím medzi najlepšie Kingove adaptácie. ()

Reklama

sidzej 

všechny recenze uživatele

Zatial co ostatni ulietavaju na Romerovych zombicinach, ja mam radsej taketo detektivne thrillery. To ze rejza vie pracovat s krvou a gore viem uz davno, ale prekvapilo ma ze dokaze byt aj vcelku schopnym vypravacom. Alebo za to moze skor Kingova predloha? Tak ako tak, relativne dobry film ktoremu podraza nohy priemerny zaver. 60% ()

fcreading 

všechny recenze uživatele

Niekde v temných zákutiach, leží adaptácia filmu Stephena Kinga The Dark Half, zrežírovaná George A. Romerom, dlhým, celoročným priateľom Kinga osobne. Títo najlepší kamaráti už produkovali poviedkové B-čko Creepshow, a daľšie úspešné projekty. Tento na moje počudovanie nie je až tak zle zfilmovaný a môže sa z časti zaradiť medzi tie úspešné majstrové adaptácie. ()

choze 

všechny recenze uživatele

Knižní předloha podle mě měla nakročeno k tomu stát se skutečnou hororovou klasikou, protože schizofrenický námět tématizující samotný proces tvůrčího psaní a obecně umělecké tvorby, je velmi silný, kniha je plná dobrých nápadů (pohlcené dvojče, vydírání spisovatele, falešný pohřeb alter ega, nejasné telepatické propojení Tada a Starka, úryvky z knížek Starka i Tada) a "high toned son of a bitch" alias "hajzl par excelance" Stark mě fascinoval. Bohužel něco knize k onomu statutu klasiky chybí a sám nevím přesně co. Filmová adaptace je předloze sice mimořádně věrná, ale je trestuhodně odfláknutá, unylá a působí televizním dojmem, což je dost smutné s ohledem na to, že pod ní není podčmrknutý nějaký televizní nýmand, ale Romero (podle mě stejně jeden z nejpřeceňovanějších hororových režisérů). Hutton je jako Tad fajn, ale Stark je v jeho podání jen karikatura a Rooker si jako šerif Pangborn vystačí s koženými xichty. Super plakát se Starkem držícím si před tváří břitvu. ()

Galerie (34)

Zajímavosti (11)

  • Přibližně 2000 pěnkav bylo uvolněno do sadů domu Beaumont pro finální scénu. (Chatterer)

Reklama

Reklama