Reklama

Reklama

Dante's Inferno

(TV film)
Velká Británie, 1967, 90 min

Obsahy(1)

Hraný televizní dokument zachycuje nejdůležitější období ze života anglického malíře a básníka italského původu Dante Gabriela Rossettiho. Člen tajného společenství prerafaelitů Dante v počátcích svého uměleckého růstu dlouho váhal mezi malováním a skládáním básní, aby se nakonec nikdy docela nerozhodl. Životní múzou se mu stala jeho žena Elisabeth Siddal, se kterou se oženil teprve až po desetileté známosti. Manželství to nebylo šťastné, první dítě se narodilo mrtvé a Lizzi, jak svou manželku často přezdíval, nedlouho poté v depresích ukončila svůj život požitím jedu. (dopitak)

(více)

Recenze (3)

dopitak odpad!

všechny recenze uživatele

Očistec, ale i přes svůj název to s dílem Danta Alighieriho nemá nic společného. Oliver Reed v roli malujícího a zraňujícího básníka není špatný, ale Russellův alegorický styl namísto poctivého životopisného (či skutečně dokumentárního) to zabíjí. Nad vší tou hrůzou a nudou jsou ještě čteny Mistrovy verše. Kliď s smrtelníku, nebo zříš Lízzin obličej během exhumace...S hodnocením kolegy murderbirda si hlavu nelámejte, u něj je seriál Krok za krokem odpad! ()

fragre 

všechny recenze uživatele

Název mne samozřejmě dostal. Nejde o Peklo, které napsal Dante Alighieri, ale osobní peklo, které prožíval (a které dělal i jiným duším) malíř a básník Dante Gabriel Rosetti. Škoda, že tento černobílý film není kolorován do odstínů sépie, to by mnohé záběry evokovaly staré dobové fotografie. Výsek Rosettiho života je mnohde vyprávěn alegoricky, ale u malíře, který alegorie v svých obrazech často užíval, mi to připadá případné. ()

murderbird 

všechny recenze uživatele

dante = dante gabriel rossetti. inferno = jeho posedlost můzou prerafaelitů, elizabeth siddal. je to film stejně nezapomenutelný jako samotný příběh rossettiho sbírky básní, jež byla vhozená do elisabethiny rakve jen aby mohla po pár letech rossettiovy finanční tísně spatřit i jiný než onen svět. ()

Reklama

Reklama