Reklama

Reklama

Útěk z Pretorie

  • Velká Británie Escape from Pretoria (více)
Trailer 2

V 80. rokoch 20. storočia ešte stále vládla v Južnej Afrike politika apartheidu. Represívny systém rasovej segregácie však už dostáva prvé trhliny a  dvíhajú sa mohutné vlny odporu. Belošskí študenti sociológie Tim Jenkin a Stephen Lee sa angažujú v zakázanom Africkom národnom kongrese, ilegálnej politickej strane, ktorá obhajuje záujmy utláčaného černošského obyvateľstva. Zúčastňujú sa na jej akciách a bojujú  za slobodu a rovnosť všetkých rás. V roku 1978 ich obvinia z výroby a distribúcie letákov zakázaných organizácií a uväznia v ústrednej belošskej väznici v Pretórii. Dvaja inteligentní a vynaliezaví mladíci, ktorí bojovali za slobodu národa, musia teraz bojovať sami za seba. Snažia sa vymyslieť spôsob, ako sa dostať späť na slobodu. Na svoj útek potrebujú vyrobiť kľúče k deviatim dverám, ktoré vedú za väzenské múry. Vhodná chvíľa na akciu nastane počas väzenskej vzbury v decembri 1979. (TV JOJ)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (131)

Rocky62 

všechny recenze uživatele

Harryho zavřeli do jihoafrického Azkabanu a místo mozkomorů mu nesvobodu kontrolují rádoby drsňácký bachař s dalším obézním prasetem, kterého by přechytračil i Neville Longbottom. Escape skýtá několik napínavých momentů za asistence neúnavného plánování útěku. Svižné tempo i atmosféra nechybí avšak závěrečný útěk vyhrává první cenu z famfrpálu v kategorii " nejnaivnější útěk v historii vězeňství". Escapologové zemřou na záchvat smíchu. ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

Musím sa opakovať po priateľovi Big Bearovi, no ani mne D. Redcliffe nikdy ako herec nesedel a asi ani nebude, dokonca som nevidel ani jeho svetoznáme "Potterovky"(okrem dvoch). Nikdy ma to skutočne nechytilo. Rovnako však musím uznať, že si ako herec vyberá zaujímavé filmy, dokonca má popri nich aj šťastie na zručných režisérov, takže akceptujem a rešpektujem ho. Útek z Pretórie je určite divácky atraktívny film, túžba po slobode je zakódovaná v každom z nás. Shawshank to síce nie je, ale určite si naň pri sledovaní spomeniete. Prostredie, atmosféra i herecká stránka, to všetko slušne klape a nájde sa aj zopár napínavých momentov. K odvahe je potrebná i poriadna dávka šťastia. Klúč sa mohol kedykoľvek zlomiť a ostať v zámku poriadne zakliesnený a to by bol koniec ich snahe. Dalo sa to natočiť lepšie? To sa dá vždy, ale i tak pekné štyri hviezdy. 80%. ()

Reklama

figliar 

všechny recenze uživatele

Pravdu povediac, vôbec som neveril, že sa mi film o apartheide bude páčiť. Escape from Pretoria má ale rýchly rozbeh a prakticky nebol čas, aby sa divák začal nudiť. S napätím som sledoval, ako Tim a Stephen po malých krôčkoch plánujú útek a so zatajeným dychom dúfal, že sa im to podarí. Daniel Radcliffe opäť predviedol, že je nadaný herec. Škoda že ho všetci škatuľkujú ako Harryho Pottera. ()

petikacka 

všechny recenze uživatele

Celý film jsem měla stažený žaludek...I když se celý film odehrává pouze ve vězení, tak jsem se nenudila ani chvilku a pořád jsem jim držela palce ať se jim to povede :-)...Co mě, ale hlavně napadalo, že museli být strašně zpocení a museli hodně smrdět :-)) Moje myšlenkové pochody jsou někdy opravdu zvláštní...Za mě 85% ()

Garson 

všechny recenze uživatele

Není to černobílý film,ale je o černobílé náladě.Bývalý pohádkový čaroděj Harry Potter,tedy herec Daniel Radcliffe(role Tim Jenkin) zde v trochu netradiční roli jako bojovník za rasovou rovnoprávnost hned na začátku doplatí na svou politickou naivitu a kvůli propagaci letáků vylétávajících do vzduchu za podomácku vyrobených výbušnin je odsouzen ke 12 letům vězení a jeho blízký kamarád Daniel Webber(role Stephen Lee) jako spolupachatel na 8 let.Oba jsou převezeni do pretorijské věznice ve které vládnou bachaři.Už od prvního dne nemyslí na nic jiného než na útěk a tak plánují,kreslí a shánějí co se dá.Po 74 dnech se Timovi podaří sebrat v truhlářské dílně kousky dřeva a drobné nářadí na výrobu klíčů.Nápady přicházejí spontálně a na prvním místě pochopitelně improvizace bez které běžný člověk nemůže existovat natož pak vězeň odsouzený na mnoho let.Po nějakém čase "kutil" Tim vyrobí několik dřevěných klíčů které si nanečisto vyzkouší do různých železných dveří ve věznici a se Stephenem a ještě s jedním vězněm Leonardem se pohybují tajně po věznici a zkouší vyrobené klíče a také své možnosti úspěchu.Tim,Stephen a Leonard se jednou večer odhodlají k útěku,odemknou postupně skoro všechny dveře vedoucí ke svobodě jen u těch posledních musí použít dláto,protože ve vyhrocených situacích se často něco podělá.Útěk se jim podaří a utečou do města kde na ně čeká vytoužená svoboda.Stejně jako ve filmu Útěk z Alcatrazu i zde ráno objeví dozorce několik prázdných cel a spustí poplach.Po tomhle filmu bych si klidně nechal vyrobit dřevěný klíč jako talisman pro štěstí.Bylo to dost napínavé a k udržení divákovi pozornosti úplně ideální. ()

Galerie (63)

Zajímavosti (7)

  • Natáčanie filmu bolo naplánované k 40. výročiu spomínaného reálneho úteku z juhoafrického väzenia. (MikaelSVK)
  • Ve vězení Pretoria si odpykává trest také podnikatel Radovan Krejčíř, který byl v únoru roku 2016 v JAR odsouzen k 35 letům vězení. (vojacekr)
  • Název filmu se objeví až na jeho konci. (Duoscop)

Reklama

Reklama