Reklama

Reklama

Drama Bílý pes je působivou ságou o rasismu. Mladá hollywoodská herečka Julie Sawyerová se ujímá krásného bílého německého ovčáka, jehož v noci srazila autem. Jednoho dne ji do té doby mírumilovný pes zachrání život tím, že krvelačně napadne a zabije násilníka, který se jí vloupal do domu. Lucy záhy zjistí, že byl pes vycvičen k útoku na lidi tmavé pleti. Radí se se zvířecím trenérem Carruthersem, který ji nabádá, aby nechala psa utratit. Pak ale vstoupí na scénu samorost Keys, trenér, který se už dříve neúspěšně pokoušel učinit výcviku podobných psů přítrž... (Cinemax)

(více)

Recenze (58)

Morholt 

všechny recenze uživatele

Co se týče kritiky rasismu, tak ta symbolika je sice jasná, ale mě to přišlo strašně laciné. Ostatně psi se dají vycvičit tak, že reagují útokem na jakýkoliv impuls, takže kdyby na místě černochů byli třeba blonďáci, nebo kravaťáci, vyšlo by to nastejno, protože postup při odnaučování by byl úplně stejný. Nejzajímavější tak byl až samotný konec. Plusem jsou solidní herci, R2D2 a samozřejmě hlavní hvězda filmu, kterou byl jednoznačně hafan, ale čekal jsem podstatně víc. 50% ()

pornogrind 

všechny recenze uživatele

Bílá, bílá, bílá, bílá komu by se nelíbila... No tomuhle hafanovi se bílá líbí určitě. Běda ale jak mu ukážete černou nebo spíš černocha. To je totiž rasista každým svým chlupem. Což záhy zjistí i herečka a jeho dočasná panička. Nemá však srdce dát ho do útulku a tak hledá pomoc. A jak odnaučit psa rasistu? No přeci u černocha. Jenže né nadarmo se říká, že starýho psa novým kouskům nenaučíš. A tak je možný, že tenhle boj je už dávno předem prohranej. Za mě neskutečně působivý drámo který jsem hltal od první do poslední minuty. Film kterýmu prostě musím dát plnej počet hvězd. Hudba mistra Morriconeho je jen třešničkou na dortu. PS. Zase se ukázalo, že největší svině jsme o5 mi lidi a němá tvář za nic nemůže. ()

Reklama

TheRaven odpad!

všechny recenze uživatele

„Teda já už viděl něco průserů, ale ti namouduši podělali, co mohli.“ Neuvěřitelně naivní podívaná s topornými dialogy, ještě topornějšími herci a vůbec nejtopornějším zpracování problematiky rasismu, jaké jsem kdy viděl. Nejhorší je, že to někdo opravdu myslel vážně. To už je snad lepší, rozuměj méně povrchní, i Kult hákového kříže, a to je co říct. ()

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

Temné drama o psovi, který není bílý jen zvenku, ale i zevnitř, je působivé dodnes. Hlavním motivem je snaha přecvičit bojového psa, který útočí výhradně na tmavou pleť. Pokud to zprvu naivní Julie postupně vzdává (a řekl bych, že s ní i leckterý divák), pak cvičitel Keys vítá příležitost konečně přijít na způsob, jak podobně vycvičené psy předělat. Jenže psi si veškerá příkoří života až příliš dobře pamatují, a ne nadarmo se říká, že starého psa novým kouskům nenaučíš. Zajímavý je pohled na vedení tehdejších psích útulků, kde si s nežádoucími jedinci hlavu nelámali - vhození za živa do pece nebyl problém... Kromě výcviku dojde k několika konfliktům, z nichž drsné je napadení řidiče nebo chodce snažícího se ukrýt v kostele. Jistou sílu má i setkání Julie s původním majitelem. Kdysi se mi asi líbilo více, hodnocení ale s klidem ponechám. ()

Dale 

všechny recenze uživatele

Veľmi originálny námet, film s takouto témou som ešte nevidel. Ale aj napriek tomu, že filmy o rasizme na mňa zvyknú väčšinou silno zapôsobiť a som milovník psov, tak tento film mi nesadol, celý mi prišiel taký neprirodzený. Určite verím, že psov možno vycvičiť na napádanie ľudí podľa farby pokožky, ale správanie sa toho psa mi prišlo zvláštne. Keď už si toho toľko vytrpel pri cvičení a stal sa z neho zabijak, tak na môj vkus si až príliš ľahko navykol na novú paničku bez jediného problému. Postav Kristy McNichol je tiež trochu zvláštna, po útoku na jej kámošku sa psa zastáva a nechce ho dať utratiť, aj keď si asi ťažko mohla za tých pár dní k nemu vytvoriť až taký vzťah, aby po tomto incidente nemala z neho strach. Čo sa týka samotných útokov, nie sú príliš dobre filmársky zvládnuté. Pes sa zahryzne do nohavice alebo bundy, ale nevyzerá pri tom príliš krvilačne, skôr hravo. Potom ho ošpliechajú ružovou farbou a už je z neho zabijak. Aby pôsobil naozaj desivo, mali ho natočiť v spomalenom zábere (ktorých tu je požehnane), ako mu z papule kvapká krv a trčia kúsky mäsa. Proste cítiť z každého záberu takú tú B-čkovosť. Pre mňa priemer. ()

Galerie (36)

Zajímavosti (15)

  • Film je natočen podle stejnojmené autobiografické knihy Romaina Garyho, který se v roce 1960 setkal v Alabamě s policejním zatoulaným psem, který byl vycvičený na prvoplánový útok na černochy. (J.A.K.)
  • Původně se předpokládalo, že film natočí jako svůj debut Tony Scott. (hladass)
  • Nejmenovaného bílého psa hrálo pět různých bílých německých ovčáku jménem Hans, Duke, Folsom a Buster. (J.A.K.)

Reklama

Reklama