Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Student newyorské univerzity Tom Levy, toužící jednou zvítězit v maratónském běhu, je najednou proti své vůli vtažen do nebezpečné hry, o níž na počátku vůbec nic netuší. Bývalý nacistický lékař a agent Christian Szell, ukrývající se v USA, jej totiž podezírá z toho, že odhalil jeho totožnost. A s pomocí mučení chce vyzvědět na Tomovi pravdu. Tak se z nich stávají nepřátelé na život a smrt… Dnes již legendární, na síle neztrácející mistrovský thriller s protiválečným a protirasistickým vyzněním natočil významný režisér John Schlesinger (Drahoušek, Daleko od hlučícího davu, Půlnoční kovboj, Den kobylek). Ve filmu herecky exceluje Dustin Hoffman (v úloze studenta Toma), jeho protihráčem je britský herec Laurence Olivier (v roli sadistického agenta Szella). (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (369)

Jirka_Šč 

všechny recenze uživatele

Vlastně výborně natočený film, který už v dnešní době nevypadá tak vyjímečně. Přesto mě udržel až do konce. Líbil se mi okamžik, kdy L. Olivier kráčí mezi Židy a snaží se ovládnout (ta psychika). Dobrý komentář Radek99. ■ Proběhl jsem všechny komentáře a díky Robbimu jsem si uvědomil, že i pro mě byla zajímavá scéna, ve které "ze tmy vyskočí fotbalový míč". ()

jojinecko 

všechny recenze uživatele

Nepríjemný, temný, napínavý...no menej dynamický a v pár miestach logiku postrádajúci triler. Kultový status je u mňa diskutabilný, ale o klasiku sa jedná bezpochyby...len škoda že záver nebol viac dotiahnutý, dôraznejší! To pozitívne jednoznačne prevažuje a ja mám na staré dobré old-school krimi/trilery skrátka slabosť:) Marathon Man stojí za pozretie, "je to bezpečné":))) ()

Reklama

JohnnyD 

všechny recenze uživatele

Zlatí Chlapci z Brazílie. Scenáristické peklo s kvantom absurdných scén (senilná auto-naháňačka v úvode!), prekombinovaným dejom a s kolosálne prehrávajúcimi hercami. Ku koncu to nezvláda ani samotný Laurence Olivier (v 1977 Akadémii zjavne riadne šibalo, viď nominácia pre Piper Laurie), no na to čo predvádza Dustin Hoffman niet slov. Azda len možno povedať, že do prípadného pokračovania by som ho odporúčal preobsadiť Nicolasom Cageom a bude to dokonalé. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $-miliónovTržby USA $28,204,261Tržby Celosvetovo $28,400,000║ Prvá polovica filmu ma troška zdĺhavejší rozbeh ale v tej druhej to už sype, Dustin Hoffman opäť herecky si počína skvele, dej je na svoju komornosť v konečnom výsledku dobre zauzlený z niekoľkými silnými momentkami, vydarená dráma. /80%/ ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

Stará klasika s D. Hoffmanom. Pred zhliadnutím som nemal tušenia, že sa film točí okolo nacistického zločinca, ale bolo to milé prekvapenie. R. Scheider aj v menšej úlohe u mňa zabodoval, hlavne v súboji s nájomným vrahom v hotelovej izbe. Herecký výkon D. Hoffmana to je kapitola sama o sebe, ale výborný bol aj L. Oliever, ktorý je dokonalý hlavne v posledných minútach filmu. Posladných 10-15 minút je to už naozaj jeho film a Dustin Hoffman hraje v závere druhé husle. Je to nepochybne tým, že jeho postava je naozaj diabolská. Scéna u "zubára" bola na vtedajšiu dobu určite depka, ale oceňujem ju a spoľahlivo funguje aj dnes. A rovnako oceňujem aj scénu vo vani. Je toho dosť a ani sám D. Hoffman nevie kde skôr skočiť. Preto je na mieste otázka: "JE TO BEZPEČNÉ?"...100%. ()

Galerie (201)

Zajímavosti (23)

  • Filmová hláška - "Je to bezpečné?" - byla zvolena jako 70. nejlepší filmová hláška přímo Americkým filmovým institutem. (Javert)
  • Postava Dr. Szella je založena na skutečné postavě Josefa Mengeleho, hlavního doktora v Auschwitz, který se v době natáčení filmu ještě skrýval v Jižní Americe. (Javert)
  • Hlavní roli měl hrát původně Al Pacino. (Kulmon)

Související novinky

Zemřel herec Treat Williams

Zemřel herec Treat Williams

13.06.2023

Ve věku jednasedmdesáti let zemřel americký herec Treat Williams, většině diváků známý zejména díky ztvárnění jedné z hlavních rolí v muzikálu Vlasy režiséra Miloše Formana. Smutnou zprávu médiím… (více)

Reklama

Reklama