Reklama

Reklama

The Turning Point

všechny plakáty
Krátkometrážní / Animovaný
Velká Británie, 2020, 3 min

Recenze (12)

JitkaCardova 

všechny recenze uživatele

Tak tohle mě na chvíli rozpoltilo, až jsem musela chvíli argumentovat sama proti sobě. *** PRVNÍ HLAS: Marně přemítám, v čem je přínosné to mechanické prohození rolí zvířat a lidí na destruované planetě, když se s tím navíc dál promyšleně nepracuje ani tak, aby se k těm v postavení "lidí" prohloubil soucit, empaticky, a ještě to podprahově skoro nechtěně vyvolává nenávist k "zvířatům". Vlastně mě to nutilo celé tři minuty sledování a ještě dlouho poté přemýšlet, čeho tím chce autor doopravdy dosáhnout, jak moc mu na výsledku záleží, a jak moc mu tím pádem tak vůbec na něčem záleží. Ale nejsem si jistá, že si někdy podobné otázky zkusil sám položit, spíš to nebude reflektivní a kriticky uvažující typ a ani to s nikým takovým neprobral. *** Pokud autor takhle polarizuje roli zvířat a lidí, což je podle mě první velká logická chyba, pak udělal vzápětí druhou v tom, že u "lidí" absolutně nevěnoval prostor jejich původně harmonicky vyladěnému vnímavému a udržitelnému ekosystému, který "zvířata" ve jménu byznysu, průmyslu a konzumu stále silněji ignorují, drancují a ničí, a ukázal je už jen jako parazity živořící na odpadcích, čímž absolutně nemohl nikomu otevřít oči, a zrovna tímhle k nim absolutně nemohl ani vzbudit soucit, leda už jen naopak prohloubit odpor totožný s odporem vůči bezdomovcům, neúspěšným chudým, nemocným, bez reflexe toho, jakým přičiněním se takovými stali... Zrovna tak není v tomto schématu funkční ukazovat např. skupiny demonstrantů a bojovníků za přírodu a proti vyhynutí "lidí" mezi "zvířaty", stejně jako represivní složky, lobbisty apod., protože pak je čím dál zřejmější, že ta autorem předem vytyčená linie je logicky vadná, že ve sporu o adekvátní péči, starost a ochranu nestojí lidé proti zvířatům (či naopak), ale sobečtí lidé proti nesobeckým lidem, zbytku přírody a všemu přirozenému, životnému, komplexně smysluplnému. Ten kraťas sám sobě podtrhuje stoličku a je spíš hloupý a nepromyšlený než co jiného. Kvapná práce je málo platná a dost možná nadělá víc škody než užitku. *** DRUHÝ HLAS: Na druhou stranu jsem si vědomá, že jsem tu vyvrtala příliš hloubkovou sondu do logického podloží, že na povrchu o nic nejde a málokdo zaznamená nesrovnatelnost. To prohození rolí sice smysl nedává, to je fakt, ale jinak to sedí, a pokud odhlédneme od toho, kdo konkrétně co dělá, lidi nebo zvířata, pak ten obraz destrukce současné realitě principiálně odpovídá, a tak se asi dá říct, že každá připomínka, i sebevíc chaotická, je dobrá. Kdo by se taky dokázal soustředit, když je planeta v havarijním stavu! *** SYNCHRONIZACE: Takže asi ok. *~ ()

DJ_bart 

všechny recenze uživatele

Steve Cutts je génius, který by si zasloužil místo kreativního ředitele Pixaru.... kéž by tenhle alegorický kraťas mohl být koncipován jako celovečerák - kéž by! ()

TheEvilTwin 

všechny recenze uživatele

Tohle poukazování na životní prostředí a "práva" zvířat mi často celkem vadí, ale zde je to podáno tak odlehčenou a sakra zábavnou formou, která si zároveň zachovává svoji pointu, že jsem vlastně spokojený. Jde o výměnu lidí se zvířaty, kdy zvířata vládnou světu a lidé jsou loveni, zabíjeni a necháni na pospas znečištěnému světu. Vizuálně sympatické, hudebně pěkné a tématicky si zde tvůrce prosadí to, co filmem zamýšlel. ()

Trevor 

všechny recenze uživatele

Toto je naopak veľmi vydarená satira ekoteroristov a chcel som dať plný počet (najmä sa ľadového medveďa ktorý si v práci púšťal medvedie porno) avšak keď som videl malé medvieďa ako presviedča svojho otca aby niečo s ekológiou robil ihneď som si spomenul na kvantá malých aromáčikov pred Kauflandom, ktorý ihneď ako tento nepracujúci garbage spoločnosti, v súčasnosti pod ochrannou rukou liberálneho fašizmu, dostane dávky vyprodukujú v uliciach mesta toľko odpadu že ja ho nevyseparujem za celý život...tu máš na, libtdárdko, direkt do Tvojho pomýleného vnímania reality. ()

easaque 

všechny recenze uživatele

-4* s novým rokem nám Steve Cuts přinesl další ze svých úderných eko- a sociálně kritických agitek. Je vidět zlepšení v animaci, ale ta ani není v tomto případě tak podstatná. Tentokrát se jedná o alegorii, kdy se role lidí a zvířat vymění. A jestli to dokáže změnit vnímání těch, kterých se to týká, to nevím, ale aspoň se o to snaží svou typickou nadsázkou. Tento kraťas doporučuji stejně jako většinu z režisérovi filmografie. [ PŘÍBĚH: 1 /// SMYSL: 3 /// ATMOSFÉRA: 2 /// TEMPO: 2 /// ORIGINALITA: 2 /// NÁLADA: 1+ /// ART: 0 /// STYL: 2 /// CASTING: X (3*MAX) ] ()

borec999 

všechny recenze uživatele

Zaujímavý kraťas, ktorý sa prezentuje ako kritika konzumného správania ľudstva a neskutočného plytvania, ku ktorému dennodenne vo viacerých vyspelých štátoch prichádza. Pôsobivo spracované a veľmi nepríjemné na pozeranie. 85% ()

Reklama

Reklama