Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Uvidíte vzestup i pád posledního diktátora velkého Říma, jehož smrt předznamenala konec celé říše. Zažijte jeho mladické vize i tažení do Galie a Egypta. Byl to Caesar, kdo do Říma přivedl nejslavnější královnu Egypta - Kleopatru. A byl to on, jehož život ukončili senátoři v čele s Brutem. (oficiální text distributora)

Videa (1)

Trailer

Recenze (58)

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Jedna z mnohých Caserových televíznych biografií s pomerne silným hereckým zastúpením. Dejovo zvládnuté ne jednotku, ono tento donekonečna opakovaný príbeh dáva veľa možností na fantáziu a tak sa môže každý scenárista a režisér celkom dobre vybúriť. Hlavný predstaviteľ stvárňujúci Caesara mi nie celkom sedel, takže preto o hviezdičku menej. ()

liquido26 

všechny recenze uživatele

Zrovna mám rozečtený Caesarův životopis od Adriana Goldsworthyho, takže mě historické chyby iritovaly víc než většinu ostatních diváků :-) Zejména to, jak se tu poměrně volně manipuluje s termínem konzul. Konzulové byli vždycky dva a stáli v čele Říma na rok a poté se z nich zpravidla stávali prokonzulové a odcházeli jako správci na 5 let do nějaké provincie a konzuli se stát mohli znova po deseti letech (občas byli výjimky jako Caesarův předek Marius, který byl konzulem několikrát po sobě). Vzhledem k tomu, že byli konzulové dva, tak není možné, aby v senátu bylo jen jedno křeslo :-) Zcela zde tedy chybí Pompeiův druhý konzul Crassus při jejich dvou konzulátech, Caesarovým spolukonzulem byl Bibulus, který tu je ukázán, ale ne jako konzul. Cato byl mladší než Caesar, Sulla zemřel, až poté, co se vzdal moci, Vercingetorix byl uškrcen při triumfu atd. No zkrátka chyb, nepřesností a vynechávek je tu fakt hodně. Bylo by nemožný Caesarův život dostat na plátno přesně tak, jak se odehrával, ale některý věci se ošetřit trochu líp daly. Nicméně všechny možný chyby mi nevadily tak jako necharismatický Caesar - Jeremy Sisto. Ve srovnání s takovým Rexem Harrisonem nebo pozdějším Ciaránem Hindsem prostě neobstojí. Chybí mu ona aristokratická vznešenost a povýšenost, která je pro Caesara typická. Škoda, že to nevzniklo jako seriál s jiným představitelem, protože potenciál i zajímaví herci vedlejších rolí (Walken, Harris) tady jsou. ()

Reklama

Paldini 

všechny recenze uživatele

Umírněný až romanticky působící výlet do daleké antické minulosti. Některým úsekům z caesarova života je věnováno zbytečně hodně času (Galie), jiným zbytečně málo (stíhání Pompeia a Catona), takže se historie neznalý divák může hlavně v druhé půlce filmu hodně ztrácet v ději. Pro milovníky historických podívaných z antického Říma doporučuji spíše seriál Řím, seriál Já, Claudius nebo film Quo Vadis ?. ()

StarsFan 

všechny recenze uživatele

Když čte člověk formulku "nízkorozpočtový historický film", dá se celkem jasně předpokládat, že hlavní nedůvěra bude namířena na výpravu: na to, jaké budou mít postavy kostýmy, jak budou vypadat bitvy, jestli lokace nebudou působit laciným dojmem. Všechny tyto obavy se v prvních minutách částečně rozplynuly, nahradily je ale výtky nové. I přesto, že si film hraje na přesnou, nijak moderně neupravenou rekonstrukci Caesarova života, by z něj historikové asi nadšení nebyli. Kam se poděla jedna z nejdůležitějších postav Crassus nebo jakákoliv zmínka o prvním triumvirátu, je mi záhadou (stejně tak o Octavianovi nebo Caesarově poslední manželce nepadne ani slovo) a to, že se z majestátní, rozhodné, vyzrálé hlavní postavy stal mladý kluk, který po většinu času dějem jen tak proplouvá, scénáristovi odpustím ještě hůře. Kdyby se Caesar choval tak, jak je vylíčen v tomto filmu, moc by se toho o něm netočilo. Stejně tak onu potřebu aplikovat současnou morálku do kulis antického Řima moc nechápu, a když třeba Caesar v prvni části pronáší cosi o nutnosti svobody, působí to na mě, jako kdyby si právě odskočil z přednášky Johna Stuarta Milla. Jako mnohem lepší (i když místy také smyšlenou) ukázku doby kolem prvního triumvirátu doporučuju seriál Řím. (Hodnoceno na základě okleštěné, 140 minutové DVD verze.) ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Jsem ráda, že je Brutus s Caesarem. V noci se mi zdálo, že Caesara ubodali." Každý tříhodinový historický velkofilm je pro mne přímou hrozbou rozvláčné velkonudy, která nebude z mé strany nikdy dokoukána. Tohle je však celkem lehce stravitelná podívaná a kdybych byl fandou pobíhání osob oděných v ručnících či zalisovaných v pancířích, tak určitě nějakou tu hvězdu ještě přihodím. ()

Galerie (15)

Zajímavosti (9)

  • Přeměna herce Heina Ferche na Vercingetorixe trvala 5 hodin každý den. (Karlos80)
  • Film bol natáčaný na Malte a v Bulharsku. (Jello Biafra)
  • Mesto Rím na Malte meralo asi desaťtisíc štvorcových metrov. (Arsenal83)

Reklama

Reklama