Reklama

Reklama

Oklamaný

  • USA The Beguiled (více)
Trailer

VOD (1)

Obsahy(1)

Voják Severu držený ženami jižanské dívčí školy. Je to ale on, kdo je vězněm? ... Během americké občanské války v roce 1863 se raněný desátník Unie John McBurney (C. Eastwood) ocitá na odlehlé jižanské dívčí škole v Mississippi, kterou vede Martha Farnsworthová (G. Pageová). Ta chce Johna co nejdříve vydat konfederačním vojákům, nakonec se ovšem rozhodne jej napřed u sebe ponechat pod přísným dohledem, než se uzdraví. K vězněnému nepříteli se nejprve dívky chovají obezřetně, během svého pobytu si ale John získává jejich důvěru stejně jako jejich náklonost. Když Johnovi začne podléhat jedna dívka za druhou, svým jednáním přivolá nad školu nebezpečný mrak žárlivosti… (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (113)

cheyene 

všechny recenze uživatele

Růže mezi trny? Trn mezi růžemi? Zajímavý portrét muže mezi ženami, které kvůli válce tento "element" takřka vůbec neznají. Oklamaný zároveň skýtá pozoruhodný exkurz do psychologie obou pohlaví, který vyustí v takové finále, jenž je pochopitelné ze strany Eastwooda i z pohledu dámského kolektivu. Řekl bych, že tento snímek nemá vyloženě záporné postavy, nýbrž největší "potvorou" tu jsou lidské pudy a potřeby, které vyvolávají jednání, jenž může mít (a také má) fatální následky. Za vyhrocením stojí žárlivost, nevěra, touha přežít a afektované chování, ovšem prvočinitelem je válka - v tomto příběhu spíše na pozadí - avšak svými důsledky značně dramatická, neboť způsobuje nedostatek mužů ve společnosti, což je zde částečně nastíněné a představuje roznětku pro ústřední zápletku. ()

Figu 

všechny recenze uživatele

Nenápadnej a celkem neznámej filmek, kterej ovšem nabízí spousty kvality! Kvality hlavně od hlavního hrdiny! Clint nám dokazuje, že v top formě nemusí jen stát tváří v tvář s koltem na prdeli a hvězdou na koze proti špinavcům v kovbojkách, ale klidně se povalovat v baráku mezi křepelkama jako charismatickej vojáček z války. A že mu to šlo! Mě jako jeho nikdo neoklamal a dávám v klidu čtyři hvězdy. 70% ()

Reklama

NinonL 

všechny recenze uživatele

Možná to není úplně plný počet, ale film je nesmírně zvláštní a silný. Chvílemi máte pocit, že se nic neděje, že přesně víte, jak to bude dál, když tu náhle je všechno jinak. A uvědomíte si, že takhle to vlastně často chodí, kdy zvítězí to horší v nás ... Na pozadí války Severu proti Jihu se odehrává tragický příběh zraněného nepřátelského vojáka a svěřenkyň dívčí školy, kam se uchýlí. Nikdo z nich přitom není bez viny a více méně každý dostane, co si zaslouží. Tak jako v životě. ()

Faustka 

všechny recenze uživatele

Čiň čerticím dobře, peklem se ti odmění. Desátník Unie John McBurney si tak dlouho zahrával s dobrou vůli, poddajností obyvatelek jižanské dívčí školy, a hlavně s jejich city, že zaslepen svou mužnou nadřazeností neodhadl možné následky. Na mě až příliš umírněný Clint Eastwood, který prostě neměl mezi hordou citově vyprahlých panen ani nejmenší šanci. Zaujala poslední večeře, zejména houbové ragú. ()

sochoking 

všechny recenze uživatele

Akosi nedokážem už doceniť tento sedemdesiatkový film s Eastwoodom. Schzofreidne snová atmoška  na mňa nedoľahla tak, ako zrejme mala, hoci som aj tušil, že čo to akože malo so mnou urobiť. Skôr to bolo celé také zábavné. Aj tie herecké výkony... Skoro som odpadol od smiechu! A tu v obsahu sa pritom píše, že šlo o Eastwoodov naozaj výnimočný herecký výkon. Titul filmu nesie názov Oklamaný , ale ja mám pocit, že jediným ojebávakom bol hlavný hrdina sám a všetko si nakoniec aj tak zaslúžil. Síce to nie je vyslovene zlé, ale aby som to komusi doporučoval, tak to isto nie. ()

Galerie (27)

Zajímavosti (22)

  • Keď McBurney (Clint Eastwood) hrá karty, tie v rohu majú na sebe farbu (srdce, piky atď.), ale aj číslo. Čísla však boli na karty umiestnené prvýkrát až v roku 1864 a dokonca aj 20-30 rokov po občianskej vojne boli mimoriadne vzácnym javom. (Arsenal83)
  • Producent/režisér Don Siegel vo svojom životopise uvádza, že zakázal herečkám na pľaci používať mejkap, no niektoré ignorovali príkaz a dali si maskaru, rúž a lak na nechty. (Arsenal83)

Reklama

Reklama