Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Šestnáctiletý Jirka Horáček (Rudolf Hrušinský nejml.) žije s otcem (Ladislav Potměšil) na plzeňském sídlišti. Táta mu dává dobře míněné rady, avšak Jirka jeho rad příliš nedbá. Čas tráví s kamarádem Romanem na diskotékách, kde se mu velice líbí Eva (Mariana Slováková). Ta patří k o něco staršímu frajírkovi Cáfovi, ale Jirka se nevzdává a snaží se dívku získat pro sebe. Ztracenou legitimaci mu domu přichází vrátit Jitka (Jaroslava Stránská), které dává najevo svůj nezájem. Avšak osud tomu chce, aby Jirkova veškerá snaha získat Evu, ztroskotala, čímž i prohrál sázku a musí se vydat do holičství. Otec ztrácí nervy a syn chodí domů pouze v době otcovi nepřítomnosti. Nakonec se náhodou setkají u snídaně a usmíří se. (TV Prima)

(více)

Recenze (561)

JASON_X 

všechny recenze uživatele

Vím, že na určitou sortu populace účinkuje hudba i osoba Michala Davida jako dávidlo, chápu taky proč, ale taky vím, že jsou to mnohdy jen rádoby intelektuální pozéři. A beze studu se přiznám, že tenhle film, kterej jsem dosud viděl jen jednou v televizi ještě za ČSSR, a podruhý až nedávno kvůli přítelce (byla na něj zvědavá), mě hodně příjemně překvapil. Nejenom, že na české poměry je v něm minimum "úsměvnosti", "laskavé hřejivosti", nebo podobnýho humáče, naprostá většina jeho postav se navíc chová i mluví tak věrohodně a realisticky, až jsem čuměl. Jen ten Potměšil svýho nervního rtuťovitýho fotra dost přehrává, ale zase se mi líbilo, že je to takovej ten správnej panelákovej dělňas v tílku a trenkách a bral jsem to. Nejvíc mě ovšem udivilo, jak je děj filmu na dobu jeho vzniku absolutně apolitický. Ani slovo o socialismu, ani stopa po nějakém "nenápadném" ideologickém manipulování s divákem, naopak polovina děje jede ve stylu "západních" hudebních videoklipů, tehdejší mládež je zobrazena překvapivě nesocialisticky až rebelsky, mezi její hlavní zájmy patří vymetání hospod a diskoték, a čerta starýho jim záleží na socialismu a přátelství s SSSR, potažmo na škole nebo učňáku. Davidovy texty se sice nesou v takovém tom trochu otravném huráoptimistickém duchu, ten však nesouvisí s režimem, ale s věkem hlavních hrdinů. Je s podivem, že do toho soudruzi Soukupovi nekafrali, nechali ho něco takového natočit a ještě to poslali do kin i do televize. Jo a taky je to v dnešní době, kdy frčí sedmdesátkový a osmdesátkový retro, parádní kousek do mozaiky, ty záběry z plzeňských ulic byly senzační, škoda že se netočilo v Praze, to bych zavzpomínal ještě intenzivněji. ()

juta 

všechny recenze uživatele

Ještě před lety bych Discopříběhu nedával moc dobré hodnocení, ale čím jste starší, tak nostalgie působí čím dál víc a i když jí pominu, tak stejně tenhle "muzikál" má něco do sebe. Má dobrý příběh, děj a Davidovy písničky se vám zavrtají hluboko do hlavy. Je to prostě chytlavý a místama vtipné zavzpomínání na dobu minulou. ()

Reklama

Bane_Boss 

všechny recenze uživatele

Nestárnoucí fuckin klasika!!!Sjel jsem to tak potisícé a stále trsám na všechny songy(vyjma toho o mamince a Je to blízko, u těch bulím). Je to prostě neskutečně drsné. Třeba když je hlavní hrdina šťastný, tak si jde po ulici a trsá......to je život kurva:D! Já jsem byl akorát za trotla, když jsem to zkoušel. Songy, jsou jedna pecka vedle druhé, Michal David tehdá byl ve vrcholné formě, nyní je shnilé hovado, které tu už nemá co dělat. Chodit si po městě na písničky z tohoto filmu je naprosto skvělý zážitek. Zítra prokrosím Velikonoční trhy jak disko-pán. ()

francis 

všechny recenze uživatele

Já se při tom vždycky hrozně směju těm jejich vikslajvantovejm dresům, je to vlastně taková kostýmní komedie. Tahle hvězdička je za (pro mě subjektivně) geniální vtip s pankáčským účesem, kterej mi neodbytně připomněl mojí rodinu. Pan režisér je kníže anti-invence. Je až zarážející, že nepočítaje dementní písničky v tom filmu neni ale vůbec nic, dokonce skoro žádný dialogy (což je nakonec vlastně dobře). Ech. ()

Aleee89 

všechny recenze uživatele

Rudolf Hrušínský - dobrá práce, lítat nahatý po Praze, to asi není nic příjemného... Ten příběh sice nic moc, takový normální pro normální puberťáky, ale jinak - dívat se na to dalo, některé scény byly vtipné a povedly se. Ano, jak už se píše níže, je zajímavé sledovat dobu před dvaceti lety. Bylo to divné, musím říct. A ta hudba! Kdyby ve filmu nebyla ta otřesná hudba Michala Davida, byl by film celkově snesitelnější, ale jakmile spustila tato "hudba" chytala jsem křeče a skřípala zuby. ()

Galerie (19)

Zajímavosti (42)

  • Při scéně na náměstí bylo 7500 lidí. (cariada)
  • Mariana Slováková (Eva) sa počas nakrúcania zamilovala do chlapca, ktorý namiesto Rudolfa Hrušínského (Jirka) čítal jeho pasáže v scenári na skúškach. (Raccoon.city)

Související novinky

Zemřel Ladislav Potměšil

Zemřel Ladislav Potměšil

12.07.2021

Ve věku 75 let dnes v nemocnici Motol opustil český filmový svět herec Ladislav Potměšil. S informací o úmrtí přišel deník Blesk s odkazem na vyjádření Potměšilova syna Jana. Herec známý například z… (více)

Reklama

Reklama