Reklama

Reklama

Tajemný svět vážek

(TV film)
  • Rakousko Terra Mater: Libellen - Funkelnde Jäger (více)
Rakousko, 2019, 51 min

Režie:

Steve Nicholls

Hrají:

Mercedes Echerer (vypravěč)

VOD (1)

Obsahy(1)

Vážky a šídlatky existují na zemi již 330 milionů let. Překvapivě vedou složitý život. Mají ostrý zrak a bystrý, i když miniaturní, mozek. Žijí ve dvou rozdílných světech. Pod hladinou jsou jejich larvy smrtícími lovci. Když později vylezou na souš, vzlétnou do vzduchu... Jsou krásnější než motýli a zdatnější letci než kolibříci. Patří k nejzajímavějším a nejpozoruhodnějším obyvatelům našeho světa. Vážky jsou skutečně fascinující hmyz. Vyskytovaly se už před stovkami miliónů let a setkávaly se s dinosaury dlouho před tím, než evoluce vůbec pomyslela na nás savce. Vzhledem ke stáří tohoto druhu bývají vážky často popisovány jako primitivní, což je ale naprosto nesprávný výraz. Když dokázaly tak dlouho přežít, musí být hodně speciální. A tento přírodovědný film odhaluje, jak, čím a proč. Vážky jsou vládci nebe. Umí všechno to, co kolibříci – létat pozadu, bokem nebo vertikálně vzhůru, ale dokonce ještě lépe, protože mají dvakrát více křídel. Své schopnosti využívají k lovu ostatního hmyzu za letu. Neuniknou jim ani ty nejmenší mušky. Předvídají pohyby unikající kořisti stejným způsobem jako obratlovci, ale zvládají to s nesrovnatelně menším mozkem! Čím víc toho o vážkách zjišťujeme, tím víc nás fascinují. (TV Prima)

(více)

Recenze (4)

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Úžasné detailné zábery na nie príliš vábny hmyz s obrovskými očami. Ich modrá farba je úžasná, ale predsa len zábery zblízka ako si pavúk pochutnáva na šídlatke nemusia byť každému po chuti. ()

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

Úžasný svět různokřídlic (šídel) a stejnokřídlic (motýlic) je přiblížen v tomto dokumentu ze všech stran. Nejvíce prostoru dostalo šidélko kroužkované, objeví se ale i modré a rudoočko. Z velkých zástupců se představí šídlo královské a velké, vážka ploská a čtyřskvrnná či vážka rudá. Objeví se také motýlice lesklá i pozoruhodná šídlatka velká, která vlivem oteplování postupuje do severní Evropy. Vajíčka klade do kůry vrby, kterou naruší samička ostrými břity v zadečku. Když vidíte ty peripetie vážek při páření, můžete si jen oddechnout, jak lidé jsou na tom dobře. A pak jsou tu jejich nymfy - vodní larvy s důmyslným zařízením pro lov - lapací maskou. A protože nymfy šídla královského s chutí sežerou larvy šidélka, není divu, že ta nad hladinou útočí na samičky kladoucí vajíčka. A jako bonbonek nám vědci předvedou robotickou vážku. Z hlediska lidských vynálezů je dokonalá, v porovnání s přírodou ale zatím prohrává na plné čáře. Věděli jste, že vážky mohou létat až 60km v hodině (nejrychlejší údajně 100km/hod)? Už je mi jasné, proč dohonit šídlo královské je nemožné... Báječný dokument o nádherných hmyzích klenotech vznášejících se elegantně na zdánlivě křehkých křídlech. ()

Reklama

angel74 

všechny recenze uživatele

Velmi vydařený dokument ze světa hmyzu, díky němuž jsem se dozvěděla spoustu zajímavých informací o životě vážek a šídlatek. Obrazově je to také moc pěkně zpracované. ()

Galerie (3)

Reklama

Reklama