Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Jsou pohádky, které se na televizních obrazovkách objevují každé vánoce a jsou pohádky, které poněkud upadly do zapomnění a málokdo si je už dnes pamatuje. Tohle je právě jedna z těch méně známých, která se sice ve vysílání Novy před lety objevila, stále však patří k těm méně známým. Její děj jistě není třeba blíže představit. Vždyť pohádkový příběh Plaváčka, uhlířova syna, jemuž sudičky přisoudí ruku královské princezny narozené ve stejný okamžik, patří mezi ty, na něž se nezapomíná. A Plaváčkova obtížná cesta za téměř nesplnitelným úkolem, za třemi zlatými vlasy děda Vševěda, který je Sluncem a nemá rád člověčinu, je stejně pohádková jako rady, které přiveze třem městům sužovaným podivnými strastmi. Existuje již několik filmových verzí pohádky Karla Jaromíra Erbena o zlatých vlasech děda Vševěda. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (72)

bohemia_regent 

všechny recenze uživatele

Pohádka, která se víc než na příběh zaměřuje na atmosféru. A výsledek je velmi dobrý, hlavně díky vysoce nadstandardní práci všech výtvarných profesí: kameramana, architekta i kostýmního výtvarníka. Práce s barvou jako výrazovým prostředkem je v takové intenzitě málokde vídaná - i když, v tom samém roce 1963 najdeme podobný příklad, a to Jasného film Až přijde kocour. Oba filmy patří ve své době k nadprůměru. ()

kkarx 

všechny recenze uživatele

Jen málo filmů se může pyšnit tím, že fungují stejně dobře jako v době vzniku, zvláště pokud se podíváme o více než 50 let nazpět jako u této pohádky. Ta je natočena celá ve studiu, a tak režisér ke skvělým kulisám a kostýmům přidal malebné kresby, práci se světlem a stínem a mnoho krásných barev. Je to audio-vizuálně neuvěřitelně podmanivé a z každé scenérie tryská inspirace. Je vidět, že si autoři dali skutečně záležet, aby malby splývaly co nejlépe s kulisami. Tato pohádka patří dějem a zpracováním k těm nejtemnějším (Erben) a není v ní ani špetka humoru. Nechápu to nízké hodnocení... ()

Reklama

sud 

všechny recenze uživatele

Pohádka říznutá hororem, zlý král (výtečný Radovan Lukavský), který jakoby vypadl z Shakespearovského dramatu a kulisy jako z "Kabinetu dr. Caligariho". Inu, proč ne? Vytknout se snad dá jen mírná nedotaženost a krátká stopáž. Pro čtvrthodinu navíc by tvůrce neubylo. Hodně zajímavý experiment, který však není pro každého (ani ne moc pro děti). 75%. ()

Pitryx odpad!

všechny recenze uživatele

Jednoznačně nejhnusnější zpracování známé pohádky, kterou stejně nějak nemusím. Už v dětství se mi to hnusilo a nepamatuji se, že by se to líbilo vůbec někomu z rodiny. On se někdo pokusil o umění a totálně to pos...---se mu to nepodařilo. Snad vynikající herci by si zasloužili ocenit, ale za to, že šli do takové kraviny nedostanou ani oni vůbec nic, stejně jako tato slátanina. ()

Willy Kufalt 

všechny recenze uživatele

Přepjatě stylizovaná pohádka s divadelními kulisami a ručně namalovaným pozadím. Svým způsobem to připomíná mnohdy příšerné televizní studiové pohádky 60.let (vysíláné v cyklu ČT Pohádky pro pamětníky), od kterých se Tři zlaté vlasy děda Vševěda vizuálně liší snad jen přidanými barvami. Celý film působí jako umělecky náročnější dílo, kde se mnohokrát nechává větší prostor scénické hudbě na úkor dialogů, což ale vzhledem k chudé výpravě pohádky rozhodně nepřispělo k dobru, ani pro dětského diváka (kterého to dnes nejspíš vůbec nezaujme) ani pro dospělé fanšmejkry. Hlavní hodnotu snímku vedle té historické představuje účast hereckých bardů (nejen) z Národního divadla, z nichž nezapomenutelný výkon předvedl zejména v hlavní roli zlého krále Radovan Lukavský. 60% ()

Galerie (8)

Zajímavosti (1)

  • Natáčelo se na hradě Pernštejn. [Zdroj: Filmovamista.cz] (M.B)

Reklama

Reklama