Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Nehoda zničí metropoli podobnou New Yorku, která se již nachází v rozkladu. Cesar Catilina (Adam Driver), idealistický architekt s mocí ovládat čas, usiluje o obnovu města jako trvale udržitelné utopie, zatímco jeho oponent, zkorumpovaný starosta Franklyn Cicero (Giancarlo Esposito), zůstává oddaný dosavadnímu statu quo. Mezi oba muže a jejich vize se postaví Franklynova sociálně založená dcera Julia (Nathalie Emmanuel). Julia je unavená z pozornosti a moci, s nimiž se narodila, a hledá nějaký smysl svého života. (mac000)

(více)

Videa (2)

Trailer

Recenze (3)

IviDvo 

všechny recenze uživatele

Coppolův Megalopolis nás přivádí do futuristického, dekadentního a anticky stylizovaného New Yorku, Nového Říma. Tato kombinace antické kultury (oblečení, jména, zábava) s futuristickou vizí světa mi přišla velmi povedená. Stejně tak i to, že je celý film provázen citáty starodávných myslitelů, které jen podtrhují svou nadčasovost tím, jak na dnešní dobu stále platí. Zdůrazňují absurditu určitých aspektů moderní doby, především to, že jsme pořád ti samí lidé (zvířátka) jako v dobách starověkého Říma, jen si na civilizovanou a vyspělou společnost hrajeme. To je ve filmu vykresleno skvěle, ale tím asi končí veškeré klady tohoto "megadíla". Ještě bych zmínila, že ačkoli je z celého hereckého obsazení můj největší oblíbenec Adam Driver (který hrál standartně skvěle), tak si největší pochvalu zaslouží Shia LaBeouf, který předvedl zase něco zcela nového, a dokazuje, že může stále překvapovat. Megalopolis měl obrovský potenciál, mnoho skvělých myšlenek, které by zasloužily více rozvinout. Obrovským zklamáním pro mě bylo to, že hlavní hrdina má sice moc zastavovat čas, ale nijak toho nevyužije. Myslela jsem, že to pro vývoj filmu bude mít mnohem větší význam nebo dopad. Takhle to celé působí jen jako kritika společnosti s nadějí na světlejší zítřky, spojená s obyčejným rodinným dramatem bez většího přesahu, což mi přijde mega málo. Na konci filmu jsem si pokládala otázku, jestli jsem během projekce náhodou neusnula, že mi něco prostě muselo uniknout… Anebo jsem to celé prostě jen nepochopila. [Festival de Cannes 2024] ()

DenisR 

všechny recenze uživatele

Nemám slov. Francis Ford Coppola se rozhodl prodat své vinice a natočit šílený film, který rozděluje lidi na dva tábory. Režisér si jednoduše řekl: "Kdo mě zastaví, když si ho zaplatím?" Dostane-li se do distribuce těžko říct, zda bude snímek promítán tak jako byl v Cannes, protože jedna část zhruba v půlce filmu přesahuje veškeré kino zážitky, které jsme měli možnost zažít. ()

Reklama

POMO 

všechny recenze uživatele

Antické drama z futuristického New Yorku s literárními citáty klasiků a existenciálními úvahami, směšně nesedícími k okolitému provedení filmu. Pro jednou sexy, pro jednou vtipná, zbytek stopáže ale v estetice míchání stylů rozpačitá až kýčovitá pseudo postmoderna, naprosto neprodejná širšímu publiku. Davové scény s desítkou komparsistů, kostýmy s motivy starého Říma a digitální výjevy jak z televizní fantasy pro domovy seniorů. Neopodstatněný, nedotažený motiv zastavování času a mnoho dalších načrtnutých myšlenek, které nikam nevedou. Je vůbec možné, aby tohle Coppola považoval za své velké finální dílo, do kterého dal všechno? Jak svou kariéru nakopnul dlouhou scénou svatby v Kmotrovi, tak ji pohřbívá příšerně teatrálním eventem pro smetánku Megalopolisu jak z megapropadáku Caligula. Jinak Nathalie Emmanuel krásná, Aubrey Plaza nebezpečně svůdná a Shia LaBeouf nejlepší ze všech. [Cannes FF] ()

Galerie (4)

Zajímavosti (6)

  • Francis Ford Coppola zafinancoval tento snímek z vlastní kapsy – rozpočet tohoto projektu se vyšplhal na 120 milionů amerických dolarů. (fiLLthe3DD)
  • Původně měla být při natáčení použita technologie Prysm Stage – ta dokáže za pomoci LED obrazovek promítat za herce virtuální prostředí. Kvůli omezenému rozpočtu se nakonec filmovalo v ateliérech se zelenými plátny a digitální prostředí se přidalo v postrodukci. (fiLLthe3DD)

Související novinky

Filmoví velikáni v Cannes budí rozpaky

Filmoví velikáni v Cannes budí rozpaky

21.05.2024

Vyjma hokejových komentátorů jsou v těchto dnech nejzaměstnanějšími pracovníky v celé Evropě nejspíš ti šťastlivci, kteří v Cannes drží stopky a měří, jak dlouho po skončení filmu trvají které ovace… (více)

Jaké filmy budou soutěžit o Zlatou palmu v Cannes?

Jaké filmy budou soutěžit o Zlatou palmu v Cannes?

14.04.2024

Ve čtvrtek 11. dubna proběhla v kinosále UGC Normandie v Paříži tisková konference ku příležitosti zveřejnění oficiálního výběru v rámci programu nadcházejícího 77. ročníku Filmového festivalu v… (více)

George Lucas dostane čestné ocenění v Cannes

George Lucas dostane čestné ocenění v Cannes

10.04.2024

Legendární americký režisér, scenárista a producent George Lucas letos bude jedním z recipientů čestné Zlaté palmy Filmového festivalu v Cannes. Stane se tak 25. května během zakončovacího… (více)

Reklama

Reklama