Reklama

Reklama

Epizody(3)

Obsahy(1)

Třídílná minisérie Des sleduje jeden z nejnechvalněji proslulých případů v historii britského zločinu, který se točí kolem sériového vraha Dennise Nilsena. Seriál, vyprávěný očima tří mužů – Dennise Nilsena (David Tennant), hlavního vyšetřovatele Petera Jaye (Daniel Mays) a spisovatele Briana Masterse (Jason Watkins) – zkoumá, jaké jsou osobní i profesní důsledky setkání s člověkem jako je Nilsen. Mezi lety 1978 a 1983 zavraždil Nilsen ve svém bytě řadu chlapců a mladých mužů. Pět let následně unikal odhalení. 9. února roku 1983 byl však vrchní inspektor Peter Jay vyslán na Cranley Gardens do domu s číslem popisným 23, aby prozkoumal zbytky lidské tkáně a kostí v ucpané kanalizaci. Právě tehdy si policie uvědomila, že má co dočinění s masovým vrahem. (HBO Europe)

(více)

Recenze (67)

Lischai 

všechny recenze uživatele

Chtěl jsem napsat, že je to "příjemná třídílná jednohubka", ale je to skutečný příběh o týpkovi co rozkuchával lidi a strkal je pod podlahu, tak to asi není vhodná volba slov. V příběhu není moc zvratů ani odhalení a ústřední téma (zda je Des blázen a proč to udělal) mi přišlo že jde hodně po povrchu: všichni se na to ptají, ale nikdo neposkytne odpověď ani nějakou svou teorii. I přes tuhle dramaturgickou výtku má minisérie tak nějak chytlavou režii, že se na to příjemně kouká a tři díly utečou jak nic. Tennant samozřejmě super. ()

filmmovier 

všechny recenze uživatele

Geniální herecký koncert fenomenálního (jako vždy a všude) Davida Tennanta. Tohle byla absolutní radost sledovat. Nejen díky fantastickým hercům, ale samozřejmě naprosto špičkový je i scénář podle skutečných událostí a výtečná atmosféra, která je v té tříhodinové konverzačce naprosto pohlcující. Je to děsivé (Tennant je opravdu i na něj neuvěřitelně působivý) a závěrečný třetí díl je ještě mnohem lepší, než první dva, i když si možná budete říkat, že líp už to snad ani nejde Bravurní, strhující drama, Británie minisérie podle skutečné události umí líp, než cokoliv jiného a Des je opravdu nejlepší z nejlepších. 100%. ()

Reklama

vyfuk 

všechny recenze uživatele

Des byl docela děs. To nebudu lhát. Dosti zvláštní seriál, který má skoro vše, co já chci a vyhledávám. Historické, kriminální téma zaměřené na nějaký případ jako od Finchera, ale z britského prostředí. Co by mohlo být špatného? No, ve výsledku dramaturgie a nějaký obecný prožitek z této "zábavy" Jste nějak vhozeni do děje, který není nijak extra zajímavě pojatý. Postavy se plácají z místa na místo s cílem dostat může za mříže, který jim to sice nejdřív usnadňuje, pak komplikuje, ale nijak se nezdá, že by se o něco hrálo, nebo by v tom mělo být nějaké napětí. Suché a nijaké. Bohužel. Mohlo to být velké. A je to malý otisk v roce 2020, který se v něm ztratí i přesto, že rok 2020 je katastrofa na všech pozicích. ()

Necrotongue 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Jsou filmy a seriály, které mají v žánru uvedeno i slovo horor, a já často nechápu, proč tomu tak je, Des v popisce tento termín nemá, ale vůbec bych se tomu nebránil. Na rozdíl od mnohých "hororů" tady tvůrci ignorovali krveprolévání a záběry na nakouskovaný lidský interiér, zato dobře napsanými dialogy a skvělým hereckým projevem Davida Tennanta zajistili až mrazivou atmosféru a taky to, že se mi na minisérii nedívalo příliš příjemně (v tomto případě je to ale rozhodně pochvala). Byl to zážitek. ()

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Dvou a půl hodinová exkurze do hlavy psychopatického vraha. Britská detektivka, která není detektivkou ani rekonstrukcí skutečných událostí. Z větší části se zaměřuje na vraha, co ho vedlo k jeho činům a kolik vlastně zabil ve skutečnosti lidí. Napínavé to není, zpracování je televizní a herecky vyčnívá pouze David Tennant. Stojí to za vidění, ale moc to divákovi nepřinese. ()

Galerie (221)

Zajímavosti (2)

  • „Des“ je Nilsenova přezdívka, kterou si sám vymyslel a kterou požíval pro označení jeho „temné persony“, která lákala mladíky do svého domu, aby je zabila. (IvcaSammet)

Reklama

Reklama