Reklama

Reklama

Tetsuo

(festivalový název)
  • Japonsko Tecuo (více)
Trailer
Japonsko, 1989, 67 min (Special Edition: 69 min, Director's Cut: 77 min)

Obsahy(1)

Čiernobiely príbeh dvoch mladých mužov, ktorých osudy spojila nešťastná náhoda. Japonský kultový režisér Shinya Tsukamoto vytvoril na základe celkom jednoduchej myšlienky pôsobivý, ale predovšetkým kontroverzný film, v ktorom sa muž začne meniť na kovové monštrum. (Furmi)

Videa (1)

Trailer

Recenze (338)

H34D 

všechny recenze uživatele

Těžce strativelná, šíleným režisérem vymyšlená, těkavou kamerou natočená a rychlým střihem poskládaná nechutnost, směle bourající hranice nekonvenčnosti i abstrakce. Tetsuo nelze pořádně pochopit, protože nějaký vyšší smysl, či logiku snad ani nemá, pouze sledujeme trpějícího muže měnícího se na jakéhosi odporného robota. Vstupní myšlenka, inovace a originalita s jakou je film natočen je obdivuhodná, avšak po cca 20 minutách kdy se vyčerpají všechny nápady, se divák octne ve smyčce pořád těch samých (velmi naturalistických) procesů změny člověka v "železného muže" a pokud film znechucením nevypne, začne se nečekaně nudit... 6/10 ()

zputnik

všechny recenze uživatele

Po 15 minutách jsem to vypl... proto bez hodnocení. Film, který mi definoval to, na co se už nechci dívat. Ne že bych nebyl schopný na "to" dokoukat; jednoduše jsem to dokoukat nechtěl. Zvrácené, divné, úchylné... ultra-úchylárna, navíc nejvyššího kalibru, vedle které je i Lynchova MAZACÍ HLAVA jen slabým odvárkem. Shrnuto a podtrženo: Nemusím vidět, slyšet a zažít všechno... ()

Reklama

Tomco 

všechny recenze uživatele

uff tak tomuto hovorim zbesila jazda. som si vedomi, ze tato porcia nemusi chutit kazdemu, ale ak sa vyzivate v ultra undergroundovej zabave nabitej sialenym zvukovym podmazom, v skvelom hudobnom doprovode, vynikajucej kamere, zrychlenych zaberoch alebo vam sedi atmosfericky dej, netradicne prvky, uchylnost, perverzita, tetsuo je to prave pre vas. skutocny zazitok vidiet prerod obycajneho cloveka v kovove monstrum heh. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Vyzývam všetkých mladých filmárov, ktorí nemajú peniaze na natáčanie a tvorivú krízu, aby zozbierali všetky svoje úchylné nápady, ktoré ich kedy napadli a skúsili ich vopchať naraz do jedného lacného filmu. Na festivale povedia, že sa jedná o ťažkú viacvrstevnatú avantgardu a možno im to niekto zožerie. Takto na mňa pôsobil Tetsuo. Možno je to film kvalitný a páči sa aj niektorým ťažkým intelektuálom, mňa bohužiaľ nezaujal ani obsahom a tobôž formou. VIDENÉ ZNOVA 2/23: Na Tetsuo asi treba mať ten správny vek, kedy vás tá forma už tak nešokuje a viac sa zameriavate na to, čo tým chcel básnik povedať. No Cukamoto asi ani nevedel, aký nadčasový je jeho film, keď sa človek pozerá aspoň sprostredkovane na to, ako je japonská spoločnosť čím ďalej tým viac samotárska a odcudzená. Západ ich ale rýchlo dobieha... ()

dawe04 

všechny recenze uživatele

Jeden z těch vyvolených, které buď nenávidíte, nebo si jej zamilujete. Já jsem na vážkách. Industrializace a studená, sychravá stylizace je fajn, horší je to s příběhem. Ten sestříhaný sprint mezi kovovými překážkami chvílemi nutil film vypnout a hodit do šrotu, nicméně jsou zde momenty, které berou dech a vyvolávají buď pocit zvracení nebo naprosté ticho úžasu. Celková myšlenka je fascinující, ale ve zbytečně dlouhé stopáži mne neměla šanci nějak zasáhnout. ()

Galerie (16)

Zajímavosti (4)

  • Významný spisovatel a filmový kritik Stephen Holden z New York Times popsal film jako snímek s hyperkinetickým tempem a divoce zkresleným herectvím, rovněž se zvráceným smyslem pro humor. Dospěl k závěru, že tento film je pouze pro milovníky podivných filmových žánrů a klasické obecenstvo může hodně pobouřit. (Emo-haunter)
  • Film odkazuje na společnost, která více a více využívá elektroniku, jenž ji mentálně ničí. (Emo-haunter)
  • Natáčení trvalo více než rok a půl, a přestože se během něj Cukamoto rozešel s většinou členů štábu ve zlém, výsledek jej katapultoval mezi nejvyhledávanější autorské tvůrce 90. let. (Zdroj: Letní filmová škola)

Související novinky

7. ročník sci-fi festivalu Future Gate je tu

7. ročník sci-fi festivalu Future Gate je tu

22.01.2020

Největší český festival sci-fi filmů a kultury Future Gate divákům přinese řadu nových oceňovaných snímků (Malý Joe, Vivárium, H0use), které budou soutěžit o hlavní cenu festivalu, ale i nesmrtelné… (více)

Reklama

Reklama