Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Děj filmu je zasazen do chudého hornického městečka na jihovýchodě USA, Estherslope. Mladý Dick je samotář a horlivý pacifista - ovšem jen do okamžiku, kdy se jeho ruce dotknou střelné zbraně. Radikálně mu to změní život. Založí tajný chlapecký klub, nazvaný Dandies, jehož heslem je mír se zbraní v ruce. Navzdory přísnému pravidlu Dandies - zbraň zbožně uctívat, ale nikdy ji nepoužít, se mladíci dostanou do situace, kdy nemají jiné východisko... (Hollywood Classic Entertainment (H.C.E.))

(více)

Recenze (121)

zdepapepa 

všechny recenze uživatele

Jako bych sledoval dva rozdílné filmy, zprvu to je jemná kritika současné americké militantní společnosti, která se někde v půli filmu zvrtne v pološílenou směs kovbojky, romantiky a akčního filmu. Ač mě to chvílemi rozhodně bavilo, dělí to poměrně násilně film, u kterého soudržnost hraje klíčovou roli. I tak každopádně musím pochválit elegantní výběr mladých, většině neznámých herců. Podobně stojí za to zmínit skvěle ulitou práci s kamerou a hudbou. Přesto musím hodnotit jen za 3 hvězdičky z pěti, protože jak už tu padlo, nekonzistentní scénář je chyba kritická. Každopádně je to jediný šrám na jinak výtečném filmu pro milovníky i odpůrce zbraní a způsob jak zabít sobotní odpoledne. ()

igi B. 

všechny recenze uživatele

Nu ano, pacifismus se zbraní v ruce je opravdu skvělá myšlenka... ;-/ . . . Absurdní, bizarní, ujetý a možná až zbytečně příliš stylizovaný - leč skvělý film - a ač zjevně měl být úšklebkem, myslím, že američtější je, než by ho byl natočil nějaký američan... Co říct víc, ach Wendy, tebou to vše začalo, tebou to zákonitě muselo skončit. Glory! Glory! Halelujah! - - - P.S. Nevím proč, ale posledních 15 minut filmu jsem si vzpoměl na Waco. To jen na okraj k těm, kterým závěrečná scéna připadala příliš surreálná... ()

Reklama

choze 

všechny recenze uživatele

Pomalá, ale roztomilá zbrojní fetišárna podle scénáře Larse von Triera a v režii jeho dogmatického kámoše Thomase Vinterberga o tom, jak vám nablýskaný kousek kovu v kapse může zvýšit sebevědomí a pomoci zlepšit ale i ukončit váš život. Vrcholí zajímavou přestřelkou se záběry toho, co udělá kulka v lidském těle, amimacemi trajektorií střel nebo prostřihy na mrtvoly zasažených ležící v márnici. ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Já tohle jako kritiku amerického systému nevnímám. Je to zkrátka film o outsiderech, kteří "vyrostou" díky zbraním, což sebou kromě pozitiv na začátku nese hlavně negativa na konci. Tento příběh se mohl odehrávat stejně tak ve Finsku nebo v jiném státě, kde je snadný přístup k zbraním. Takže je to spíše takové pojednání o nebezpečnosti zbraní, dovedené na hranici absurdity. Každopádně já se tím pronudil, protože kromě slibného úvodu a slušného, ač předvídatelného, závěru, tu nebylo nic, co by mě zaujalo. 30% ()

genetique 

všechny recenze uživatele

Svojim námetom sa jedná určite o veľmi pozoruhodné a zaujímavé dielko a keby sa trošku viac popracovalo na scenári, viac sa zdramatizoval záver a vynechali sa niektoré zbytočné vedlajšie postavy výsledok by bol viac než len uspokojivý, ako je to teraz. Aj takto však môže dopadnúť nevedomá forma posadlosti. 60%. ()

Galerie (14)

Zajímavosti (5)

  • Lars von Trier napsal scénář k filmu s úmyslem, že snímek bude i režírovat, ale nakonec o to požádal svého přítele Thomase Vinterberga. (xerno)
  • V původním scénaři Larse von Triera bylo všem hlavním hrdinům přes 20 let. Režisér Thomas Vinterberg se rozhodl udělat z nich místo toho mladíky. Scénárista Trier později řekl, že to byl velmi dobrý nápad. (ČSFD)
  • Skupina Dandies používá pro "zabíjení" krycí název "milování". A píseň, která hraje před a během střílení se jmenuje "Time of the Season" a její text pokračuje "It's the time of the season for loving", tedy pro zabíjení. (czKarlos)

Reklama

Reklama