Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Skvělá a uznávaná psycholožka Dr. Miranda Grey (HALLE BERRY) je expertkou na posuzování toho, co je racionální. Co je logické. Co nezachází za hranice příčetnosti. Pod vedením svého manžela (CHARLES S. DUTTON), vedoucího oddělení psychiatrie Woodwardské ženské věznice, léčí nebezpečně psychicky narušené pacientky, mezi které patří i Chloe (PENÉLOPE CRUZ) charismatická vražedkyně, jejíž svědectví o satanistickém mučení jsou uvážlivou doktorkou považovány za pouhý výplod paranoidní mysli. Po setkání s tajemnou dívkou se však její spokojené manželství a vyrovnaný život změní v nejhorší noční můru. Když se Miranda probudí po hrůzné autonehodě, se zděšením zjistí, že její manžel byl zavražděn a všechny stopy směřují právě k ní. Zatímco se snaží přijít na to, za jakých okolností by vůbec mohla spáchat podobně brutální a otřesný čin vůči člověku, kterého milovala a obdivovala, ocitá se uvězněná ve Woodwardu mezi svými bývalými pacientkami.

Chování doktorky, která si z osudné noci pamatuje pouze několik nejasných vizí tajemné dívky, se postupem času stává čím dál tím více nevyzpytatelným. Zoufalá snaha, s níž se pokouší dokázat svou nevinu, je jejím bývalým spolupracovníkem Dr. Pete Grahamem (ROBERT DOWNEY JR.), který je soucitný, avšak zároveň velmi skeptický, vnímána jako začátek sestupu do hlubin šílenství. Miranda postupně začíná věřit, že se jí zmocnily nadpřirozené síly, které jsou odhodlány se pomstít i za cenu toho, že ji připraví o rozum. Zatímco ji Chloe stahuje do svého osobního pekla, musí Miranda zjistit, zda skutečně směruje k branám šílenství nebo pouze blíže k pravdě. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (411)

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Gothika je vysoce polarizovaný snímek, kde na jedné straně stojí podprůměrný scénář s množstvím nelogických konstrukcí a na straně druhé solidní herecké obsazení a bravurní režie. Záleží na tom, jestli chcete přemýšlet jak a proč... nebo se poddat atmosféře a bavit se. Pokud učiníte to první, z mého hodnocení odečtěte 15 - 20 %. Já udělal to druhé a vyšlo mi 70 % celkového dojmu. Pro Berryovou je to vděčná role, které se zhostila se ctí - každopádně její nadprůměr a Penelope hraje svůj standart, což znamená, že dobře. Při několika scénách jsem se lekl nebo měl tísnivý pocit a co víc si u hororu lze přát ? K vrcholům žánru Gothika nikdy patřit nebude, ale film na jedno pokoukání to je. ()

BoPo 

všechny recenze uživatele

Halle Berry, v tom čase už držiteľka Oscara, bola určite dobrým ksichtom na plagáty. Zato Robert Downey Jr. mal vtedy kariéru v pekných sračkách. Komiks si maximálne tak čítal na väzenskom hajzlíku a o sláve mohol len snívať v abstinenčných stavoch. Precenená herečka spolu s mrhačom talentu si strihli tuctovú prázdnotu. ()

Reklama

Cival 

všechny recenze uživatele

2 a 1/2*. Nemám rád Halle Berry (hlavně jako herečku), ale tady celkem bez problémů obstála - jedno z mála milých překvapení, asi si po Oscarovi vzala kurzy herectví:-) Kassovitz nemá ani chvíli potíže s temným obrazem nebo poletující kamerou a dokáže velmi vkusně přimíchat zvuky, skřeky a skřípání. Ale neumí si vybrat scénář. Gothika ho má navýsost špatný. Premisa je bezpochyby zajímavá, ale tím kvality scénáře končí. Viditelně recykluje otřepané motivy ze široké palety filmů od Kruhu až po Celu, ale tvůrci v sobě nenašli dostatek invence pro vlastní, výrazně originální vklad. Výsledek tak není ani trochu zajímavý a většinu času jsem se příjemně nudil. Efektním lekačkám chybí žádaná působivost, protože se nemůžou opřít pořádný logický základ, jsou do příběhu vkládány nazdařbůh, jen aby se podle potřeby děj zahustil nebo uvolnil. Takže ve scéně s autem vcelku bezdůvodně straší jedna scéna za druhou, aby se o pár sekund později strašidelné vize vytratily na dlouhou dobu. Scenárista nezvládl ani práci s postavou Cruzové nebo vybrousit pointu do tvaru, která by výrazněji překvapila (postup je ohraný, navíc tenhle explozivní konec je opravdu hrozný). Škoda, že si Kassovitz nevybírá pečlivěji, pak by nevznikaly takovéhle nezajímavé paskvily s podpisem zručného režiséra (i Purpurové řeky mě naštvaly svou levností a béčkovou pointou). Snad příště. ()

d-corso 

všechny recenze uživatele

Nejvíce mysteriózní byl pro mě na tomto filmu jeho název. Ano, proč se Gothika jmenuje Gothika. Vím, zní to dobře, tajůplně, to slovo je zkrátka kúl. Ale pokud bylo u Russelova snímku Gothic z roku 1986 pojmenování zcela oprávněné, u této Gothiky jde pouze o vábničku použitou pro její libozvučnost. Psychiatrická léčebna by se snad i dala považovat za jakýsi žalář, ale jakákoliv evokace citů prostřednictvím tohoto prostředí, potažmo prostřednictvím tohoto filmu, skutečně v žádném případě nehrozí. ()

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele

"Gothika" je americký snímok, ktorý v roku 2003 natočil francúzsky režisér Mathieu Kassovitz podľa scenára venezuelského scenáristu Sebastiana Gutierreza. Tento titul sa chce tváriť ako záhadný mysteriózny thriller s horrorovými prvkami. Nič nie je tak ako to vyzerá a všetko je to plné nečakaných prevratov. Z týchto slov, čo som napísal, by mohol niekto nadobudnúť dojem, že sa jedná o filmársky vymakané, dejovo prepracované dielo. Ja som z toho však mal pocit, že je to len zbytočne prekombinovaný, do značnej miery zmätený, pózersky pseudo psychlogický myšmaš. Nebavilo ma to, nezaujalo ma to. Na jedno pozretie by to však aj bolo celkom fajn, keby tam hlavnú úlohu nestvárnila nemožná, nesympatická Halle Berryová. Táto ženská pobrala velice málo hereckého talentu. Nemá na to, aby utiahla takýto typ filmu. ** ()

Galerie (52)

Zajímavosti (13)

  • Hlavný soundtrack k filmu nahrala skupina Limp Bizkit. Jedná sa o cover verziu pesničky „Behind Blue Eyes“, pôvodne od skupiny The Who z roku 1971. Vo videoklipe k pesničke si zahrala aj herečka Halle Berry (Miranda Grey), spolu s frontmanom Limp Bizkit, Fredom Durstom. (Lukoh)
  • V októbri 2016 sa podľa webu PrettyFamous umiestnil film na 67. priečke rebríčku "Najhoršie horory všetkých čias". (Zdroj: ČSFD)
  • Tržby ze severoamerických kin činily 59,7 milionu amerických dolarů, součet těch celosvětových dosáhl 141,6 mil. (NIRO)

Reklama

Reklama