Reklama

Reklama

Král sokolů

  • Slovensko Sokoliar Tomáš (více)
TV spot

Obsahy(1)

Královský sokol, co hrdě létá v modrých výškách nad hřebeny divokých hor, učaroval hradnímu pánu Baladorovi. Kdo toho sokola chytí a vycvičí, ten dostane zámek na Dunaji… Nechme se společně zavést do středověku, do prostředí krásných, ale divokých hor, kde žije čtrnáctiletý Tomáš (B. Holiček) se statečným srdcem, v němž se právě probouzí doposud nepoznaný cit i touha po svobodě a volnosti. V lesích pod hradem mocného Baladora (J. Kukura) žije společně se svým otcem (V. Jedlovský), panským podkoním, dědečkem Metodějem a sestřičkou Agátou klidně až do chvíle, než otec tragicky zemře. Proto musí odejít prosit o práci na hrad, kde právě probíhají zásnuby Baladorovy dcery, půvabné Forminy (K. Jandová) a mladého šlechtice Ostrika (J. Žvásta). Nechtěně se zaplete do intriky, kterou připravil zlý Iver (J. Langmajer) svému odvěkému rivalovi, sokolníku Vaganovi (W. Kownacki). Ten je pomluven a musí prchnout. Má ale za spojence Tomáše, který rozumí řeči zvířat a ptáků a zná nejedno tajemství přírody… (Česká televize)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (155)

Jezinka.Jezinka 

všechny recenze uživatele

Když to pojmu jako film o výcviku ptáků, je to špatné, protože se toho dovíme minimum. Když to pojmu jako romanci milostného trojúhelníku, je to špatné, protože to je dvojice a malý roztoužený přicmrndávač, o kterého nestojí nikdo, i když ho všichni mají tak nějak latentně rádi. Když to pojmu jako pohádku, je to špatné, protože to nemá lautr žádný příběh. Je to hodně subjektivní, ale krásná Formína má ukníkaný hlásek, který mě u žen popuzuje od školky (u mužů taky, ale naštěstí mužští jedinci s takovými hlásky moc nemluví) a vypadá jako křeček, což je vzled, který se mi líbí u křečka, ale ne u člověka. Sympatický hlavní hrdina ani Kukura tohle zachránit nemohli. Moje hodnocení je částečně pocta člověku, který do tohodle filmu (i jiných) cvičil ta zvířata a moc hezky mi o tom vyprávěl. ()

Matematicka 

všechny recenze uživatele

U této pohádky jsem výrazně změnila názor v průběhu času. V době jejího vzniku jsem byla teenager a tato pohádka mě vůbec neoslovila. Nedávno jsem ji viděla znovu ve slovenské verzi a opravdu mě okouzlila, a to hned z několika důvodů: krásná příroda a mnoho zvířat, pěkný a promyšlený příběh, spíše jde tedy o "pohádkový příběh z nedávné minulosti". Možná je to až překombinované, jak se tolik detailů skládá dohromady (některých souvislostí jsem si všimla až při druhém zhlédnutí), a děti určitě celý příběh nepochopí. Jde ale o nejoblíbenější porevoluční pohádku naší tříleté dcery, a to právě pro to množství zvířátek :-) Herci asi nejsou nijak úžasní, ale ústřední dvojice mi přišla docela sympatická. Dabing se mi líbil více slovenský než český. Postupně dávám za pravdu všem, kromě těch, kdo hodnotí jako odpad - Pokud vás tato pohádka vyloženě nenadchne, neměla by vás ale určitě urazit. Zajímavé komentáře: klerik, Lynn, flanker.27, Amarcord_1, Smok, Ilicka ()

Reklama

Claire.TJ 

všechny recenze uživatele

Taktéž nechápu, proč má tak krásná, milá, romantická pohádka mistra Vorlíčka tak nízké hodnocení. Narozdíl od uřvaných pyjovin, jež tu mají hodnocení mnohdy vyšší, je skvěle natočená, má skvělé herce, nádherné prostředí, bez řevu, přes zmíněná pozitiva se obejde bez kýčovitostí. Miluju Tomáše. Miluju tuhle pohádku. (Mimochodem to byl první film, který jsem kdy viděla v kině :)) ()

I.ball 

všechny recenze uživatele

Není to úplně typická pohádka. Chybí kouzla a boj s drakem nebo nějakou jinou vysloveně temnou postavou (pomineme-li sokolníka Langmajera, ten je totiž černočerný až na skrz).. Postavy obecně jsou dobře napsané - nejsou černobílé ani ploché. Jsou uvěřitelné (např. urozené nevěstě netáhne na 30 a nenosí make-up). Příběh je velice jednoduchý a přesto se zamotá tak, že to celé snad i špatně skončí. A nakonec ten středověk - ten je vskutku výtečný, skoro až jsem si vzpomněl na Braveheart. Žádní králové ani velkolepé armády.. jen život na panství jednoho místního šlechtice, který rozhoduje o bytí a nebytí svých poddaných. Zkrátka super. 85% ()

swinevenca 

všechny recenze uživatele

Na poli české pohádkové moderny je to jednooký král mezi slepými,aspoň do doby Anděla Páně. Příběh ujde až na Tomášovu všehoschopnost, ale možná jen žárlím, že neumím pískat, a nesmyslný charakter Baladora. Takový nafoukaný milosti, která poslouchá Langmajerovy klepy, týrá a skoro věší lidi a přitom je za sokola schopnej vysázet na stůl zámek, bych nesloužil ani hovno. A omluví se leda pohledem alá nech brouka žít. Bejt já Vagan, pošlu ho na konci zadní bradou. Smutnej je dabing i herecký výkony milostnýho trojúhelníku. Nejlepší výkon podal za kamerou schovanej mistr světa v trojhodu bahnem při narozeninový tancovačce, takhle trefit dva ksichty najednou, to se hodí víc než pískání. ()

Galerie (16)

Zajímavosti (19)

  • V titulkoch filmu ako jeden z koproducentov uvedená maďarská produkčná spoločnosť Focus Film Budapešť. V materiáloch od producenta filmu AG STUDIO je ale ako koproducent za maďarskú stranu uvedená produkčná spoločnosť Tivoli Films Budapešť. (Zdroj: skcinema.sk) (Raccoon.city)
  • V učebnici literárnej výchovy pre siedmakov je nielen úryvok z povesti Sokoliar Tomáš, ale aj ukážky z literárneho a technického scenára k filmu. (krasomama)

Reklama

Reklama