Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Druhé pokračování trilogie Matrix nás opět zavede do temného světa budoucnosti ovládaného stroji. Lidstvo stále trpí v otroctví virtuální reality, z kterého ho může osvobodit jen Vyvolený. Nea s Morpheem a Trinity čeká boj s armádou strojů a jejich arzenálem počítačově nelidských schopností a zbraní. Pokud ale chtějí zastavit zotročování lidstva, není jiná možnost než boj na život a na smrt. Nezbývá jim nic jiného než proniknout hluboko do struktur Matrixu a během 72 hodin objevit a zlikvidovat centrum Zion i s jeho pomocnými jednotkami. Neo ve svých temných nočních můrách vidí, že Trinitiným osudem je smrt. Dokáže se znovu vzepřít osudu a svou mocí zastavit nekonečné útoky strojů? (TV Nova)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (1 022)

Marigold 

všechny recenze uživatele

Ve své době jsem ten film hrubě nedocenil, či spíše přecenil. Hledal jsem za ním víc než jen dokonalou pokulturní encyklopedii, obžerně zahlcenou významy a inspiracemi, narcistně zahleděnou do své vizuální krásy. To byla chyba. Matrix Reloaded si lze užít jen pokud ho akceptujete v téhle lehce namachrované a přitom dětsky upřímné poloze. Po letech jsem viděl film, který jakoby v sobě obsáhl všechnu krásu (narativní, myšlenkovou, vizuální) všech velkolepých epických děl fantastiky. Je to skutečná imaginativní nálož, nespoutaná jakoukoli sebekritikou, vedená jen láskou k popkultuře jako celku a také výtečným nápadem, který z jedničky dělá pohádkové omalovánky. Realoded je odrostlejší, ale o nic méně stimulující zážitek. To, co bylo pro generace předchozí zakódováno ve Star Wars, nabízejí Wachovští ve filmové řeči nového tisíciletí. Upřímně lituji těch, kteří to nedocení – slastně spiklenecký pocit člověka, který se v nazelenalém světě cítí jako doma. ()

Faidra 

všechny recenze uživatele

Co nám bylo v prvním (kéž by zůstal posledním!) dílu trilogie lehce naznačeno, je nám v druhém podáno s razancí rány do nosu. Ano, Neo je spasitel, tudíž se nedivme davu, jenž ho v Sionu vítá po způsobu malomocných, k nimž zavítal Kristus. Lehké náboženské metafory se stávají těžkotonážními, Morfeus se odsouvá do pozadí, Trinity slepicovatí, Vědma pochybuje a Smith se množí před očima. Neo, tohle by potřebovalo podstatně schopnějšího a charismatičtějšího Vyvoleného, aby zabránil katastrofě. ()

Reklama

Cival 

všechny recenze uživatele

Výjimečně odvážný sequel, který dojel na to, že se nespokojil s tradičními řešeními druhých dílů. Wachowští sice nabouchali do filmu víc akce, laťku digitálních efektů položili o pěkných pár let dál, hlavně ale zrelativizovali a v jistém smyslu převrátili jednoduchý superhrdinský koncept jednotky. Publikum - nasrané monumentální reklamní kampaní - to jaksi odmítlo akceptovat, proto se pokusy o rozšíření strohé jedničky tak často vykládají jako blbost hanící první díl. Pravý opak je pravdou, jen to chce neřistupovat k Reloaded jako k nataženému blábolu, naopak otevřít oči a nebát se poznat skutečnou povahu Matrixu. Stejně jako Neo. Naštěstí, soudě dle trvalého růstu procentuálního hodnocení u obou pokračování, na přepálenou kampaň se pomalu, leč jistě zapomíná a zůstávají jen skvělé filmy. Další generace se třeba narodí do doby, kdy bude Matrix víceméně všemi vnímán jako soudržná trilogie konkurující těm nejlepším triptychů Hollywoodu. Nezlobil bych se. ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Tvůj život je součtem zbytků rovnice vzniklé při programování Matrixu." Tak tohle naprosto všechno vysvětluje. Já jsem však mírně zabržděný, takže mám v chápání Matrixu stále ještě mírné mezery, ale to je jedno, protože se mi líbil sám sebe kopírující agent Smith, dvojčata, honička na dálnici, létající bitky a hlavně vizuál. Přesto jsem se v některých chvílích chtěl vymazat jako zbytečný program, protože filozofickým blábolů tam bylo až moc a technopárty v Sionu byla příšerně dlouhá. ()

sniper18 

všechny recenze uživatele

Prvý Matrix je kultové dielo, vo svojej kategórii prakticky v každom ohľade dotiahnuté k dokonalosti, navyše dostatočne vysvetlené a uzavreté, preto som pokračovania už vôbec nepotreboval, nemali šancu udržať nastavenú úroveň. Ale zase podobných filmov moc nie je a to univerzum je dostatočne zaujímavé, aby sa s ním ešte dalo pracovať a tak teda sa stále dá ponúknuť slušná žánrová zábava. Hlavným problémom Reloaded je, že ten príbeh tu vlastne ani nemá čím zaujať. Venuje sa tým častiam Matrixu, ktoré ma vlastne ani nezaujímajú, ako postava kľučiara, programy žijúce si vlastným životom a podobne a línia s agentom Smithom bola v prvom diely úplne uzavretá, tak neviem, načo ju zase oživovali, aj tak to nič zaujímavé neprinesie. Ale aspoň je tu podzemné mestečko Zion a chystaná invázia množstva strojov s cieľom definitívne zastaviť ľudský odpor a hlavne postavy, ktoré som si už obľúbil a tak som si užíval scény s nimi a ich vzájomnú interakciu. A nájde sa aspoň aj ten jeden zvrat, záver sa mi páčil a postavu vyvoleného to hneď ukáže v trochu inom svetle. Spokojný som aj s obsadením, hlavné trio Keanu Reeves, Carrie-Anne Moss a Laurence Fishburne je tu skvelé, charizmy majú na rozdávanie, na zápornej strane poteší Daniel Bernhardt a štýlové dvojičky a ako fanúšika hong kongského akčného filmu aj Collin Chou v menšej úlohe ochrancu vedmy. Ale ten zvyšok už nie je moc výrazný a ako som spomínal, Hugo Weaving ma už tentoraz nezaujímal. Ale aj tak si myslím, že tento film vznikol hlavne kvôli akcii a možnostiam, ktoré toto univerzum ponúka a tu si nemôžem moc sťažovať. Zatiaľ, čo v prvom filme mi ešte prišlo, že herci trénovali bojové umenia len niekoľko týždňov, tu sú už na tom podstatne lepšie. Len škoda, že sa to tvorcovia snažia niekedy moc preháňať. Preto ma napríklad taký súboj s množstvom agentov Smithov bavil len spočiatku, potom to už bolo moc prehnané, zbytočné a strašne digitálne. A tiež Neo nemusel tak moc lietať v štýle supermana. Ale tie malé súboje si užívam. Hlavne úvodný súboj s trojicou agentov alebo stret s Collinom Chou sú skvelé, tie sa mi veľmi páčili. No výborne sú na tom aj všetky tie prestrelky, naháňačky a explózie a diaľničná naháňačka je rozhodne akčný vrchol série s množstvom nezabudnuteľných momentov. Technicky môžem vytknúť iba to občasné nahradzovanie hercov digitálnym dvojníkom, vidno to až moc a pár efektov, ktoré už trochu zostarli, ale celkovo je to perfektne zvládnuté a na tom vizuáli a atmosfére si teda dali záležať. Takže síce sa považujem len za fanúšika pôvodného filmu, nie celej série, ale nevadí mi, že vznikla, aj tieto pokračovania sú žánrový nadpriemer a kvôli akcii sa na Reloaded oplatí pozrieť aj viackrát. 76% ()

Galerie (148)

Zajímavosti (97)

  • Keanu Reeves (Neo) se před natáčením dobrovolně vzdal části svého podílu z prodeje vstupenek (což nakonec bylo cca 38 milionů USD). Producenti se totiž obávali, že kvůli obrovským výdajům za speciální efekty film skončí v červených číslech. (HellFire)
  • Myšlenka zrození všech programů ze Zdroje, entity čistého světla, a jejich navrácení po splnění účelu, je filozofií z indického Brahmanu (Brahman je neměnná, nekonečná a neprojevená realita božské podstaty bytí, hmoty, energie, času a prostoru v tomto vesmíru). Tato „realita“ stvořila vše a je osudem člověka navrátit se do Brahmanu po splnění svého účelu. (HellFire)

Související novinky

Kteří herci ve filmech nejčastěji bourají?

Kteří herci ve filmech nejčastěji bourají?

22.03.2021

Server Car Scrap Comparison teď zveřejnil studii, ve které se zabýval počtem dopravních nehod ve filmech u jednotlivých herců. Asi nikoho pak nepřekvapí, že za nejnebezpečnějšího filmového řidiče byl… (více)

Šílený Zorro

Šílený Zorro

30.04.2011

Někdo ve studiu 20th Century Fox si myslí, že je načase, aby se vrátil maskovaný mstitel Zorro. Rozhodně ale nečekejte návrat Antonia Banderase – konec konců, po skvělé jedničce přišla Legenda o… (více)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno