Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Druhé pokračování trilogie Matrix nás opět zavede do temného světa budoucnosti ovládaného stroji. Lidstvo stále trpí v otroctví virtuální reality, z kterého ho může osvobodit jen Vyvolený. Nea s Morpheem a Trinity čeká boj s armádou strojů a jejich arzenálem počítačově nelidských schopností a zbraní. Pokud ale chtějí zastavit zotročování lidstva, není jiná možnost než boj na život a na smrt. Nezbývá jim nic jiného než proniknout hluboko do struktur Matrixu a během 72 hodin objevit a zlikvidovat centrum Zion i s jeho pomocnými jednotkami. Neo ve svých temných nočních můrách vidí, že Trinitiným osudem je smrt. Dokáže se znovu vzepřít osudu a svou mocí zastavit nekonečné útoky strojů? (TV Nova)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (1 019)

Trellíno 

všechny recenze uživatele

Jsem naprosto spokojený. Bratři Wachovští to opět dokázali. A můžu upřimně řict, že se mi Reloaded možná libilo dokonce více, než původní Matrix. Jednička přišla s geniálním nápadem, který je zde brilantně rozveden dál. První vlažnější polovina mi vůbec nevadila. Ba naopak, je to příjemný rozjezd před peklem, které se rozpoutá zhruba po 40 minutách. Vizuální stránka je dokonalá, snad jen ten Zion mohl být opravdu vytvořen ještě o něco lépe. Ale to bych možná byl až moc náročný. Automobilová honička je fantastická a jedná se zde o další redefinici akčního žánru. Sakra ať už je listopad. ()

H34D 

všechny recenze uživatele

Wachowští si byli moc dobře vědomi, že pokud by komponovali sequel stejně jako prvotní Matrix, nebylo by možné jej překonat, neboť ono dokonalé prvotní servírování světa Matrixu a jemné vykreslení vzestupu superhrdiny už máme za sebou. Reloaded dal proto Matrixu zcela nový rozměr a nejen, že jde v příběhu dál, ale hlavně jej rozširuje. Je náročnější, narativně bohatší a také depresivnější. A jinak ještě také vizuálně přitažlivější a akčnější - zkrátka nabušený ve všech směrech. Z Reloaded cítím něco velkého, něco osudového, čemuž se ani svět Star Wars nebo jakýkoliv jiný nevyrovná. Neo je superman a přesto nemá svět ani zdaleka ve svých rukou, tenhle scénář, včetně filozofického podtextu a dialogů je dílo génia (resp. dvou) a já si stojím za tím, že Matrix Reloaded je jeden z nejúžasnějších akčních sci-fi všech dob. 10/10 ()

Reklama

dO_od 

všechny recenze uživatele

// První Matrix byl fajn. Třetí taktéž. Druhý Matrix je ale naprostý *mind-blowing*, *ass-kicking* a *brain-fucking* zážitek, který si povinně (a s radostí) dopřávám minimálně, co půl roku, protože něco takového se na svět nevyklube jen tak. Matrix - 90 % / Matrix Reloaded - 100 % / Matrix Revolutions - 90 % ()

POMO 

všechny recenze uživatele

Úplne iný film než prvý Matrix, ktorý akoby ani nenatočili Wachowski, ale skôr James Cameron v spolupráci s Paulom W.S. Andersonom. Camerona pripomína bombastická výprava v Zione, Andersona niektoré predigitalizované vizuálne efekty (Neova tvár v súboji so Smithmi je zlý vtip). Obsah nulový - tam, kde predošlé dialógy čerpali kúzlo zo zaujímavého nápadu paralelného sveta, sa tieto akurát pseudointelektuálne zahrávajú so slovíčkami. Veľmi elegantné sú pästné súboje v kombinácii s exotickým techno-soundtrackom a fantastická je celá akcia na dialnici. A potešia tiež parádne kostýmy a humorný nadhľad (Francúz Lambert Wilson a jeho vagínoskopia). Mimo to je ale The Matrix Reloaded iba syntetickou formálnou hračkou a fashion bublinou. ()

genetique 

všechny recenze uživatele

Po prvom zhliadnutí som mal z tejto psychárčiny dosť rozporuplné dojmy a bral som to len ako núdzové zaplátanie diery medzi jednotkou a trojkou. Pôvodne som teda hodnotil 60%. Druhá projekcia však napravila mnohé nepochopené a odkryla skryté detaily, ktoré potrebujú väčšiu dávku diváckej pozornosti. Aj tým táto trilógia dokazuje, že je neskutočne prepojená a že Wachovskí to vôbec nerobili prvoplánovo, ako sa spočiatku zdalo. Trikovo úchvatnejšie, štedrejší rozpočet dal vizionárskym súrodencom voľnú ruku a oni to zdá sa využili do posledného dolára. Niektoré dialógy stále vysoko nad mierou pochopiteľnosti, ale ak sa nestratíte v hlavnej myšlienke (ako ja pri prvej projekcii), tak sa máte na čo tešiť. 85%. ()

Galerie (148)

Zajímavosti (97)

  • Keanu Reeves (Neo) se před natáčením dobrovolně vzdal části svého podílu z prodeje vstupenek (což nakonec bylo cca 38 milionů USD). Producenti se totiž obávali, že kvůli obrovským výdajům za speciální efekty film skončí v červených číslech. (HellFire)
  • Myšlenka zrození všech programů ze Zdroje, entity čistého světla, a jejich navrácení po splnění účelu, je filozofií z indického Brahmanu (Brahman je neměnná, nekonečná a neprojevená realita božské podstaty bytí, hmoty, energie, času a prostoru v tomto vesmíru). Tato „realita“ stvořila vše a je osudem člověka navrátit se do Brahmanu po splnění svého účelu. (HellFire)

Související novinky

Kteří herci ve filmech nejčastěji bourají?

Kteří herci ve filmech nejčastěji bourají?

22.03.2021

Server Car Scrap Comparison teď zveřejnil studii, ve které se zabýval počtem dopravních nehod ve filmech u jednotlivých herců. Asi nikoho pak nepřekvapí, že za nejnebezpečnějšího filmového řidiče byl… (více)

Šílený Zorro

Šílený Zorro

30.04.2011

Někdo ve studiu 20th Century Fox si myslí, že je načase, aby se vrátil maskovaný mstitel Zorro. Rozhodně ale nečekejte návrat Antonia Banderase – konec konců, po skvělé jedničce přišla Legenda o… (více)

Reklama

Reklama