Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Česká satirická veselohra, jejíž děj se odehrává někdy kolem roku 1900. Obyvatele městečka Pětice vzruší záhadná zásilka, která má být doručena nejlepšímu člověku v obci. Na titul nejlepšího člověka si samozřejmě dělají nároky všichni členové městské rady. Nakonec se ukáže, že šlo o chytře promyšlený žert, který měl odhalit skutečný charakter „lepších lidí" města. (Filmový přehled)

(více)

Recenze (84)

igi B. 

všechny recenze uživatele

Docela podařená (až neuvěřitelně na dobu vzniku) satirická komedie, těžící ze (nezaslouženě zašlé) slávy největšího českého komika Vlasty Buriana. Vlastně až nadčasová groteskní sonda do honorace jednoho maloměsta, prolezlé zlodějinou, korupcí a pokrytectvím. Jak příznačné pro dnešní dobu, kdy nemorální >prasata ovládla společnost< a v lidském myšlení a chování stále víc vítězí ty nejhorší lidské vlastnosti. Tři hvězdičky za film - a jedna navíc právě za tu nadčasovost! ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

Politická satira par excellence. Vůbec se ani nechce věřit, že dobou jejího vzniku je počátek 50. let, tedy doba schematické tvorby socialistického realismu. Iluze prvorepublikové kinematografie je naprosto dokonalá. Tvůrci se jakoby zázrakem vyhnuli schematismu dobové tvorby a stvořili (především pak z dnešního pohledu) silně nadčasovou satiru beroucí si na paškál maloměstskou politickou scénu, jistě s aktuálním záměrem ideově zostudit prvorepublikovou éru (díky němuž vůbec takovýhle film mohl v roce 1954 vzniknout), ovšem celá ta prohnilá a zkorumpovaná maloměstská politická ,,elita" z fiktivních Pětic se bohužel až nebezpečně blíží osazení valné většiny současných obecních a městských zastupitelstev. Člověku až hořkne úsměv na rtech, kolik takových ,,nejlepších lidí" ve všech těch ODS, ČSSD, TOP09, KDU-ČSL, KSČM, Věcí veřejných a všech nejrůznějších závislých ,,nezávislých" na radnicích máme... PS: Ano, je třeba doplnit ANO! :-) ()

Reklama

Marthos 

všechny recenze uživatele

Společně s Werichovým pobočníkem ze Zemanovy pohádky lze onoho poštmistra z malého městečka považovat za opravdu poslední paprsky Burianova fenomenálního talentu, přesahujícího hranice naší země. Satira, obracející se v rámci doby svého vzniku k těm, kteří zasedali v poslaneckých i jiných státních lavicích, si bere na paškál přetvářku, pokrytectví, kariérismus, korupci a faleš. Činí tak způsobem velice milým a nadmíru zábavným. Skvělá příležitost pro nastupující hereckou generaci (Kemr, Kopecký, Medřická, Lipský, Hlinomaz, Myslíková a další), která si dokázala vedle Buriana urvat podstatnou část pro sebe. Jak by si asi s podobnou zásilkou poradili současní mocní a bohatí? Zájem by byl zcela jistě velkolepý. ()

Martrix 

všechny recenze uživatele

Tento film je napěchován hereckými hvězdami, které byly vedeny osvědčenými tvůrci. Přesto je výsledek rozpačitý. Ovšem ne kvůli komunistickému podtextu, který si tam mnozí diváci našli; těžko se divit, když se tady šije do politiků, maloměšťáků a povýšenců. Český divák je dlouhodobě našimi politiky natolik znechucen, že v tom většinou nevidí satiru, ale spíš upomínku, že se za těch 80 let nic nezměnilo. Od černobílé komedie pro pamětníky, navíc v takovém obsazení, většina z nás čekala jednoduchou zábavu s nostalgickým nádechem. Vidíme zde většinu předválečných velikánů po boku hvězd budoucích. A to i v minirolích. Jenže scénář to kvantum postav, nemá jak využít. Vtipných replik je jen pomálu a když, tak jde spíš o chytré šťouchance. Výsledkem je rozverná a dobře napsaná studie lidské malosti. Potíž je, že je to nezajímavé, neosobní, nevtahující... .. ()

donkocicak 

všechny recenze uživatele

Půvabná komedie s Vlastou Burianem, která jako by připomínala zašlé časy jeho mamutí slávy. Nejlepší člověk je patrně nejvydařenější film s Burianem v hlavní roli, který nám československá poválečná kinematografie nabídla. Burian zde ale není středem pozornosti narozdíl od některých starších snímků. Jsme důkladně obeznámeni s místním městečkem, ale nejde o vycpávku, která by nudila. Postavy jsou půvabné a komické a je zajímavé vidět Buriana ve společnosti herců, jakými byli např. Miloš Kopecký, Lubomír Lipský, Josef Kemr nebo Dana Medřická. Za zmínku jistě stojí i pošťák Choura v Neumannově podání ( "Chouro, zavřete poštu, zavřete hubu a jdem" :). Pro mě zde Burian oplývá elánem a srší humorem, což se nedá říci o filmech předcházejících jako Ulice zpívá nebo Ryba na suchu. ()

Galerie (32)

Zajímavosti (2)

  • Pri príležitosti 10. výročie Spoločnosti Vlasty Buriana v roku 2007 bolo vyrobené pamätné razidlo, kde je Vlasta Burian vyobrazený ako poštmajster Pliešok z tohto filmu. (Raccoon.city)
  • Natáčení probíhalo v ateliérech a v Prachaticích. (Terva)

Reklama

Reklama