Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Rozjařená komedie Billyho Wildera o patáliích zpěváka, který uvízne v malém městě na cestě do Los Angeles. Při návratu z vystoupení v Las Vegas se staví populární zpěvák Dino (excelující Dean Martin, který tak ve filmu ztvárnil jakousi bizarní verzi sama sebe) v městečku Climax, kde chce doplnit nádrž. Pumpař Barney Millsap (Cliff Osmond) rozpozná slavného zpěváka a spatří v něm šanci pro sebe a svého přítele Orville J. Spoonera (Ray Walston, který převzal roli určenou původně pro Petera Sellerse, jemuž ale v natáčení zabránil infarkt). Oba se totiž snaží prorazit se šlágry, které spolu skládají a pějí. Zneškodní Dinovo auto a on je nucen přenocovat u Spoonera. Tady však bydlí pochopitelně i Spoonerova krásná, mladá žena (Kim Novak)... V žánru amerických sexy-komedií šedesátých let patří tato k těm odvážnějším. Obsahuje např. plácání po zadečku ve sprše (i když jen přes záclonu) a také nemanželské milostné poměry, což v době uvedení velmi rozlítilo nejvyšší představitele katolické církve. Vatikánu se snímek sice hrubě nelíbil, ale na současné, mnohem otevřenější poměry je v zásadě příjemnou a jemnou milostnou komedií. Film také nabízí vzácný pohled do osobního života Deana Martina: úvodní sekvence filmu se natáčela při jeho živém vystoupení v jednom kasinu v Las Vegas a italský sporťák, který Dean ve filmu řídí, byl rovněž jeho vlastní. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (40)

rikitiki 

všechny recenze uživatele

Vtipné, vypointované. A KOUSEK DĚJE chlapík, který je notoricky žárlivý na svoji manželku, a pak právě z tohoto důvodu (když očekává návštěvu notorického svůdníka) ji zamění za - řekněme - svolnější ženu, kterou chce předhodit známému zpěvákovi, a přitom pochopí, že nežárlí na konkrétní ženu, ale na její pozici: někdo chce ošustit moji ženu! Vau! Žárlivost je příšerná vlastnost, ale v tomhle konkrétním filmovém případě, když řekne - svolnější ženě_: Pro tuhle noc jsi ty moje manželka (či tak nějak) - a tomu zpěvákovi ji nevydá - se to jeví docela sexy. ()

StarsFan 

všechny recenze uživatele

V porovnání s jinými Deanovými filmy, které jsem viděla v poslední době, slabota. A nejsem si tak úplně jistá tím, jestli za to mohl dabing nebo to, že Martin v tomhle filmu hlavní roli zdaleka nehrál. Přitom scény s ním jsem si vždy užila nejvíc. Já vím, je to silně subjektivní tvrzení už jen proto, že snad celá CSFD ve svých komentářích vyzdvihuje Raye Waltsona, jenže ten jeho styl a úžasný nadhled je prostě k nezaplacení. Protože kolik se ročně točí filmů, kde by hlavní hvězda hrála sama sebe a pojala svou osobnost jako namyšleného egoistického kreténa? ()

Reklama

Matty 

všechny recenze uživatele

Černobílý snímek, ve kterém mají barevnou televizi. Zajímavé, ale někteří režiséři se asi rádi drží osvědčených postupů. I za cenu jistého kvalitativního úpadku. Líbej mne, hlupáčku příliš připomíná předchozí filmy Billyho Wildera. Jedna místnost, několik lidí, problémy s manželstvím – stále tatáž polévka, opět okořeněna konverzačním humorem, ale jenom velice jemně, takže je příliš mdlá. Slaboučká zápletka není moc obratně rozvíjená a rozhodně není dostačující pro dvouhodinový film. Wilder se tentokrát zaměřuje na přehnanou žárlivost, kterou ani fingovaný rozvod nedokáže „vyléčit“. Lascivita hry s objednanou servírkou a spousty dvojsmyslných dialogů z toho vyplývajících zachází trošičku dál, než v jiných filmech té doby, hlavní roli lze pak krom Raye Walstona přisuzovat dekoltu Kim Novakové. Ano, žena je zde opět pouze objektem pánské čumendy, o nějaké rovnoprávnosti tedy nemůže být ani zmínka, závěrečná věta (zároveň název celého filmu) však alespoň část „viny“ přenáší také na muže. I přes všechnu negativní kritiku bych Líbej mne, hlupáčku minimálně kvůli těm vtipným a dobře načasovaným dialogům, jaké nikdo neuměl psát tak dobře jako Billy, nezatracoval. Jsou zde jiné filmy, které si to zaslouží více. Mnohem více. 65% ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Je žárlivost štěkání psa, které láká zloděje, nebo je vše jinak? Počkej si, hlupáčku.. Rozverná, na svou dobu rozhodně ne prudérní komedie s u Wildera tradičně vybroušenými dialogy, R.Walstonem důstojně nahrazujícím Sellerse, magnetickým dekoltem K.Novak a „Dino“ Martinem v mírně autobiografické roli egoistického frajírka s neposednou náplní trenýrek. Oceňuji pro žánr netradiční realismus, že právě jeho postava nakonec nejsnadněji dosáhla toho, po čem prahla (plus song Sophia jako bonus). Jedna hvězda navíc pro Andrého Previna a jeho hudební motiv kdykoliv Orville „Jeliman“ Spooner propadl démonu žárlivosti. Úplná Chobotnice s Corrado Cattanim.. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Ak by zápletka nebola taká nepravdepodobná blbosť, tak by sa jednalo o ďalšiu geniálnu Wilderovskú komédiu. 3 jelitá, 2 krásne ženy, 2 zámeny a 1(?) sex. V priebehu deja na nás občas vybafne nečakane vtipná až geniálna narážka, až si hovoríte, že to všetko chcelo lepšiu dejovú kostru. Ale ťažko hodnotiť objektívne z dnešného hľadiska, možno už aj v 60. rokoch sa jednalo o poctu bláznivým komédiám zlatého veku Hollywoodu. Taktiež si tu Wilder robí srandu z hereckých a speváckych namyslených celebrít a aj napriek komediálnemu žánru mi postava Dina nebola vďaka tomu vôbec sympatická. Čo je asi dobre. ()

Galerie (12)

Zajímavosti (8)

  • Roli Orwilla měl původně hrál Peter Sellers. Ten měl ale několik týdnů před začátkem natáčení infarkt, a tak ho musel nahradit Ray Walston. (StarsFan)
  • Billy Wilder byl velmi šetrný při nákupu drobností a tak postel, kterou jednou již zakoupil pro film Slaměný vdovec (1955), musela hrát v dalších filmech. Nejdříve ve snímku Byt (1960), potom v Sladká Irma (1963) a také v Líbej mne, hlupáčku (1964). Zlí jazykové tvrdili, že v jeho filmech budou hrát stále lehčí herečky, aby postel posloužila co nejdéle. (Snorlax)

Reklama

Reklama