Reklama

Reklama

Dramatická cesta slavné německé vzducholodi přes oceán. V roce 1937 americká vědma předpoví katastrofu německé lodi Hindenburg a pošle svůj dopis na německé velvyslanectví. Nacistická propaganda však chce dál demonstrovat sílu budoucí všemocné německé říše. Proto s obrovskou vzducholodí Hindenburg vyšle z Frankfurtu zároveň také muže z rozvědky. Ten má zajistit bezpečnost letu i všech cestujících. Brzy se mu skutečně podaří na vzducholodi odhalit sabotáž. Vzhledem k nepředvídaným okolnostem při přistání se mu ale nepodaří katastrofě zabránit… Výpravný film, který získal zvláštní Cenu Akademie za nejlepší vizuální efekty a zvuk, se inspiroval známou tragickou událostí a využívá archivní materiály z cesty vzducholodi Zeppelin LZ-129. (Česká televize)

(více)

Recenze (65)

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

,,Zlato, příště pojedeme Titanicem." Netušil jsem, že po dlouhých letech, kdy jsem film viděl, budu opět spokojen. Snímek sází spíše na dialogy a konspirace, přesto záběry na vzducholoď majestátně plovoucí nad mořem mezi mraky i na její pečlivě vyvedené interiéry vypadají báječně a věrohodně. Stačí jedna trhlina a o napětí je postaráno. Ritterovo rozhodnutí v závěru bylo logické vzhledem k tragickému osudu jeho syna. Dokumentární závěr přidal na syrovosti, mně se líbil. Klasický katastrofický film, kdy pixely byly ještě hudbou budoucnosti. ()

Pavlínka9 

všechny recenze uživatele

Pro mě typický Tv film pro sobotní či nedělní odpoledně na ČT1. Snažil se ohromit, jelikož už jen samotný název filmu vypovídá o něčem, co by měli znát osoby od určitého věku. Tahounem je tedy už jen samotný název filmu. Myšlenka o tom natočit konečně pořádný film - to bylo asi to hlavní, o co jim šlo. Pro mě to bylo ale jen veliké zklamání, jelikož všechny postavy mi byly krajně nesympatické a už jsem si přála, aby loď "vzplanula", jelikož jsme to chtěla už mít za sebou. Nejlepší na celém filmu jsou v závěru autentické záběry této katastrofy, které zachytil reportér, který byl na místě "nehody". ()

Reklama

Phobia

všechny recenze uživatele

Nafoukněte kondom (velikost pro průměrného afričana) a najměte partu nehezkých existencí - můžete si natočit vlastní verzi toho, proč obří zeppelin v roce 1937 shořel jak papundeklová chajda promrzlého bezdomovce. Úroveň efektů mě vzhledem k době vzniku filmu mile překvapila, zápletka se sabotáží mohla být celkem nosná... kdyby mi ovšem celá posádka i pasažeři nebyli zcela volně položeni kdesi u konečníku. Bylo mi prostě šumák, co se na obrazovce děje a zbytečně pomalé tempo taky nepomáhalo. Na druhou stranu - pustila jsem si to místo počítání oveček a tuto funkci film splnil spolehlivě, usnula jsem ještě před polovinou... Jak to vlastně dopadlo?;-))) Nehodnotím, ale dojem ze shlédnutých fragmentů je stěží průměrný. ()

majo25 

všechny recenze uživatele

Dobre odsýpajúci film o slávnej nemeckej vzducholodi a akýsi konšpiračný pokus o hľadanie príčíny jej katastrofy. Výborný Scott v hlavnej úlohe. Detektívna práca v snahe nájsť páchateľa sabotáže je pútavo natočená, dokonca je miestami cítiť aj dobrodružstvo a tak ani dlhšia stopáž veľmi nevadí. Páčili sa mi tiež detaily, ako vlastne bola po technickej stránke zabezpečená vzdulodná doprava s cestujúcimi, odbavovaním či pristávaním. V očakávanom katastrofickom závere si zasa prídu na svoje milovníci akcie a napätia, aj keď kvôli mixáži s dobovými zábermi katastrofy iba v čiernobielom prevedení. Celkom zdarilý a poctivo natočený film. ()

Dale 

všechny recenze uživatele

Väčšinu filmu sledujeme nudné pátranie po možnom atentátnikovi na palube vzducholode na základe veštby. Je to zväčša také plkanie o ničom, ale nejako to prekusnete v očakávaní zlovestného konca. A ten je teda riadnym sklamaním.Ten počiatočný výbuch je na úrovni C-čkových filmov 50-tych rokov a potom sa nám obraz prepne do čiernobiela, aby sme si mohli vychutnať historické zábery. Čo človek nespraví, aby ušetril na špeciálnych efektoch... Od takého skúseného a zručného režiséra ako je Wise, by som to nečakal. Sklamanie na plnej čiare. ()

Galerie (66)

Zajímavosti (4)

  • Při katastrofě Hindenburgu zahynulo 13 z celkem 36 cestujících a 22 z celkem 61 členů posádky. O život přišel i jeden člen pozemního personálu. Kapitán Max Pruss (Charles Durning) utrpěl rozsáhlé popáleniny po celém těle, přesto však zachránil život pěti osobám z hořících trosek. Co katastrofu způsobilo nebylo nikdy objasněno. Uvažovalo se o třech variantách příčiny požáru – sabotáž, výboj statické elektřiny a chybný prudký manévr při přistání. (BrianStorker)
  • Záznam přehraný těsně před závěrečnými titulky je skutečným svědectvím zpravodaje Herberta Morrisona, který popisuje katastrofu Hindenburgu. (Marek06)
  • Při natáčení exploze Hindenburgu se málem stala skutečná tragédie. Pro film byla postavena plnohodnotná část nosu Hindenburga, která měla být zničena požárem. Šest kaskadérů v nehořlavém vybavení bylo umístěno do repliky nosu, když byl zapálen. Oheň se rychle vymkl kontrole, způsobil, že se několik kaskadérů ztratilo v kouři, poškodil několik kamer natáčejících akci a téměř zničil zvukovou scénu. Některé záběry byly použity ve finálním sestřihu, ale plná sekvence nebyla zahrnuta. (Marek06)

Reklama

Reklama