Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Poručík Alan Kreiner doprovází svého šéfa na tajnou schůzku s informátorkou. Měl by od ní dostat důkazy o kriminální činnosti, do níž jsou zapleteni i Kreinerovi kolegové. Na místě schůzky ale kromě informátorky čeká v úkrytu střelec, který by měl předání kompromitujících informací zabránit za každou cenu. Informátorka naštěstí stačí utéct, ale Alanův šéf je smrtelně zraněn. O přítomnosti tajemného střelce policie neví nebo spíše nechce vědět a Alan je vzat do vazby jako podezřelý z vraždy, protože zbraň, ze které se střílelo, byla jeho soukromá pistole. Vyšetřovatelé Generální inspekce policie manipulují s fakty a důkazy. Jako obhájce obviněného Alana se nečekaně objeví advokát Lindner, proslulý svými úspěchy v obhajobě každého, kdo mu dobře zaplatí. Paradoxně je ochoten Alana zastupovat za neuvěřitelně nízkou odměnu. Alan Kreiner se potřebuje dostat na svobodu, aby mohl prokázat svou nevinu a najít skutečného vraha. Přijme proto Lindnerovu nabídku, i když tuší, že bude muset jeho služby brzy splatit jinak. Všechno pochopí až ve chvíli, kdy se ocitne ve vile movitého bankéře Gerstnera, který si poručíka obviněného z vraždy vyhlédl záměrně... Režisér Jiří Svoboda našel v románu "Počmárané nebe" Petry Bačovské zajímavý motiv, který rozpracoval do napínavého dvoudílného kriminálního příběhu s Ondřejem Vetchým a Martinem Fingerem v hlavních rolích. (Česká televize)

(více)

Recenze (128)

Tosim 

všechny recenze uživatele

50%. Jiří Svoboda ve svých skoro osmdesáti letech točí technicky bravurně, o tom žádná, jen mi připadá, že poslední dobou zas hodně podobně - snad opustí ty svoje "sametové thrillery" a trochu se žánrově rozkročí. Už teď je to nuda. Zbytek záporů vyjmenovali ostatní - mnoho dějových linek, kožení Töpfer a Donutil, naopak Vetchý dost často přehrával, což se u něj vidí jen zřídka. Chtělo by to v těch napínavých filmech něco víc nadčasového - že by Sedláčkovo Promlčeno? ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Otřepaný motiv velkých ryb, co se vyhnou sítím, škrobenost, samoúčelná explicita a překvapivě velmi špatné herecký výkony. Ondřeje Vetchého mám rád a s těmi jeho životními postoji a bicepsy je pro mě takový český Sean Penn, ale způsob, jakým tady hrál emoční vypětí, měl k přirozenosti daleko. Tohle, scénář i režie jde za Svobodou a tu a tam zajímavé úhly Smutného kamery jsou jen slabou náplastí. ()

Reklama

dopitak 

všechny recenze uživatele

První díl je film noirem po česku, druhý pak scenáristickou bezmocí a filmařskou neochotou pořádně se v tom rozběhnout. Zklamání, protože po prvním dílu to vypadalo na super akci. Andrea Pomeje hrála kurvu? :) A zdálo se mi to, nebo si někdo hrál s postsynchronama? Krausová nemluví svým hlasem, ta mladá IT expertka je taky mimo synchron a ještě někdo se tam netrefoval do pusy. ()

M.i.k.e 

všechny recenze uživatele

po první polovině zatím spíš zklamání. Samotný příběh o "mafiánech", zkorumpovaných policajtech a neprávem obviněném člověku je ok a i když už to tady bylo milionkrát, může v pohodě fungovat. Jenže tady moc nefunguje a důvodů je hned několik. Tím prvním je technická stránka, která je rádoby efektní, ale v reálu je spíš otravná a působí lacině. Vladimír Smutný je kameramanská kapacita ,ale tady ty různé kamerové veletoče a filtry nevypadají vůbec dobře a spíš budí dojem, že se za ně schovává buď nedostatek financí a nebo tvůrčího umu. Druhým a s tím spojeným třetím důvodem je scénář a herci. Dobrých herců se tady vyskytne poměrně dost, ale prakticky nikomu z nich se jeho postava nedá věřit (s čestnou výjimkou Miroslava Donutila). Nejvíc na to doplácí Ondřej Vetchý, který mi přišel že je úplně mimo a vůbec neví co má hrát a tak zběsile a divně přehrává. Hlavně v první polovině je to skoro až neúnosné a měl sem několikrát tendenci přepnout jinam. S tím je samozřejmě spojený i scénář, který sice vychází z knižní předlohy, ale hercům vkládá do úst neuvěřitelné repliky, kdy je zatěžko věřit, že takhle by byli schopni se bavit normální lidé při smyslech. Jestli je taková i kniha, pak to bude pekelné čtivo. Na druhý film se z čiré zvědavosti kouknu, ale aby napravil dojem, muselo by jít o opravdový majstrštik...40% edit : tak sem se mrknul i na druhý díl s nadějí, že e něco změní a nezměnilo.Vetchý je stále stejně zmatený, Donutil si jede standard, stejně jako Martin Finger a zbytek je tam víceméně do počtu.Co je každopádně horší, že jakž takž slušně rozjetý příběh tady pomalu přestane dávat smysl a nakonec vyšumí do ztracena.Možná to měla být paralela na to, že i v životě to takhle funguje, ale upřímně o takové sofistikovanosti pochybuji.Hvězda dolu a 20% ()

dyfur 

všechny recenze uživatele

.....tešil som sa -režisér zo starej školy, dobré herecké obsadenie,kriminálka....tešil som sa....ale to je tak všetko z pozitív. Očakávania sa nenaplnili......herci síce hrali dobre ozaj sa snažili,ale ani michelinský kuchár vám z piškótov z Lídla svadobnú tortu neurobí.....scenár hrozná bieda, dialogy tiež, schematické vykreslenie postáv,prekomlikovaný dej, nelogický - niekto pašuje utečencov z  Rumunska a zároveň ide spolustavať rýchlodráhu ....ozaj to stálo za hovno - jedna hviezda len za O.Vetchého a M.Donutila. ()

Galerie (67)

Zajímavosti (5)

  • Úvodní scéna ze schůzky s informátorkou byla natočena v bývalém dole, nyní hornickém skanzenu Mayrau ve Vinařicích u Kladna. Přestřelka se odehrála přímo v jedné z těžních budov. (rakovnik)
  • Premiéru první části sledovalo v průměru 1,68 milionu diváků starších 15 let, což byl nejlepší výsledek nedělního večera a také celého dne. Premiéru druhé části sledovalo 1,5 milionu diváků starších 15 let, což byl nejlepší výsledek nedělního večera i celého dne. (rublik05)

Reklama

Reklama