Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Ředitelka zdravotnické školy v Teplicích zakáže muslimské studentce nosit šátek během vyučování. Zatímco pedagogický sbor souhlasí s ředitelkou, část studentů točí video na podporu spolužačky. Na čí stranu se postaví školský ombudsman Aleš Pelán (L. Vaculík)? (Česká televize)

Recenze (83)

IvcaSammet odpad!

všechny recenze uživatele

Že ČT musí vždycky brutálně pos*at úplně všechno, i to co bylo ze začátku dobré. Vývoj všech dějových linek táhnoucích se celým seriálem vygradoval do takové absurdity, že jsem měla co dělat, abych od obrazovky neodešla. Tohle byl opravdu přešlap vedle - a tím v žádném případě nemyslím námět s hidžábem. ()

Skuby47 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Už si moc na tento případ nevzpomínám, ale je dobře, že byl v problematice školství zmíněn. Jedna věc je jasná. Existuje školní řád a ten je závazný pro všechny, alespoň zatím. Děti by měly chodit do školy čisté a upravené. Musejí se v šatnách přezouvat. To by mohl někdo označit za omezování svobody a chodit do třídy v zablácených gumákách a do tělocviku v bundě. Zažila jsem podobnou situaci v hotelové škole, kam chodil můj synovec. Byl to obdivovatel Schwarzeneggera, chodil denně do posilovny a byl korba. Mistrová mě oslovila u oběda, že si s ním neví rady, že v hotelu na praxi jako číšník s vyholenou hlavou děsí hosty. Nevíte co s ním? To na praxi nemáte jiné povinnosti?  Poslala bych ho škrábat brambory, umývat sklenice nebo drhnout podlahu na WC a uvidíte, že do měsíce mu vlasy narostou. A taky že jo! K čemu jsou pravidla, když se nedodržují? V hotelové škole mají studenti uniformy, vestičky a dívky zástěrky, ve zdravotní škole bílé pláště. Kdo se nechce podřídit, musí si vybrat jinou školu, která uniformitu nevyžaduje. V tom je ta demokracie. I když je pravda, že řádové sestry se po nemocnicích taky pohybují v hábitech. ()

Reklama

Arsenal83 odpad!

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Otrasná časť, ktorá sa úplne vymyká konceptu Ochráncu, ktorý v každej časti chce vyvážene ukázať obe strany. Tu ich síce ukázal, ale jednu maximálne degradoval. V prvom rade tu boli Česi ukázaní ako maximálne xenofóbny národ, ktorý chodí na súdy a tam kvôli hidžábu dobre že nezlynčuje arabskú rodinu. V druhom rade je to agitka, ktorá chce poukázať, ako sú u nás menšiny utláčané. Pre kus handry sme obviňovaní z rasizmu, my máme meniť pravidlá v prospech tých, čo sem prišli. Ďalším krokom vedľa bolo zobrazenie dcéry Arabky so svojím otcom. Vzdor, nesúhlas, priam pohŕdanie z jej strany - to v moslimskom svete neexistuje, tam si otec s takými dcérami rýchlo poradí. Reálnym fragmentom našej spoločnosti bolo zobrazenie blbých liberálnych študentov, šteniat, čo si myslia, že svojimi videami na YouTube a debilnými kecami o právach prevrátia svet. Od kedy nám budú o spoločnosti rozhodovať zasrani, z ktorých mnohí nemôžu ani voliť a hovno zažili? V poslednom rade mi prišlo nechutné, že ombudsman spáva so svojou bývalou študentkou, ktorá nemá ani maturitu, pritom by mohol byť jej dedom. To svojho času prekonal už len Honza Nedvěd. V ďalšej časti sa ale táto linka ukáže ko potrebná. ()

Chudobka 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Mnozí tento díl odsuzují, mě ale zaujal. Holčička úplně nedodržovala nastavená pravidla, zbytečně provokovala i přes nesouhlas rodiny, ředitelka školy byla slušná a vstřícná, takže nic černobílého. Ta mladá milenka měla znázorňovat asi rozdílný pohled mladé a starší generace na tuto problematiku. Proč trapné? Copak nemá spousta starších mužů mladičké milenky? To, že vypadají jako šašci, je asi nezajímá. Vypadá to, že  by se Pelán v příštím díle konečně mohl vrátit ke své ženě. Ještě by mohl být trochu slušnější ke svému řidiči. Ale to s tím bonzováním bulváru se mi nelíbilo. ()

Dan9K 

všechny recenze uživatele

To mě mohlo napadnout, že nejhůře hodnocený díl bude taky ten nejlepší a nejzajímavější. Moc mi nedochází, jak by se dalo toto téma udělat o moc lépe a blíže tomu, co by se dělo (či se dělo) v realitě, a co vlastně místním odpadníkům vadí. Jestli to, že v díle byly přítomny i osoby mající názor pro podporu oné dívky, nebo jim vadil fakt, že to pro ty, kteří se stavěli proti ní, nevyznívá úplně příznivě. A oni to poznali. Společenský přesah tohohle dílu je značný, celý problém je komplexní a těžko se na něj dívat jen z jednoho úhlu pohledu, a to se povedlo ztvárnit výborně. A navíc má zde konečně smysl i osobní život hlavního protagonisty, což byla věc v minulých dílech poměrně značně obtěžující. ()

Galerie (17)

Zajímavosti (2)

  • Když řidič Petr Starý (Pavel Řezníček) čeká před bytem na Aleše Pelána (Lukáš Vaculík), poslouchá v rádiu píseň „Tak se nezlob“ od českého zpěváka Marka Ztraceného. Skladba vyšla v roce 2020 na jeho albu „Planeta jménem stres“. Když na něj později čeká před ministerstvem, lze z rádia slyšet song „V blbým věku“ od českého písničkáře Ondřeje Ládka alias Xindla X, pocházející z jeho čtvrtého studiového alba „Čecháček Made“, které bylo vydáno v roce 2014. (rublik05)
  • Premiéru epizody sledovalo 1,2 milionu diváků starších 15 let. Byl to nejlepší výsledek po 20:00. (rublik05)

Reklama

Reklama