Reklama

Reklama

Boží mlýny

(seriál)
  • Slovensko Božie mlyny
Česko, 2021, 5 h 33 min (Minutáž: 54–58 min)

Režie:

Jan Hřebejk

Kamera:

Martin Šácha

Hudba:

Matěj Kroupa

Hrají:

Martin Myšička, Vincent Navrátil, Eliška Křenková, Robert Nebřenský, Jiří Lábus, Josef Prouza, Petr Prokop, Matěj Ruppert, Jiří Maryško, Jiří Bábek (více)
(další profese)

Epizody(6)

Obsahy(1)

Seriál v režii Jana Hřebejka kombinuje thriller s tradicí české kriminální komedie. Váhy v rukou Spravedlnosti jsou někdy natolik zatíženy korupcí, že viník odejde od soudu bez trestu. Děj scenáristů Janka Kroupy a Jana Drbohlava přivádí na scénu partu mstitelů, kteří postrčí kola pomyslných božích mlýnů dopředu. Vždyť jak se zpívá ve známém spirituálu: „Chtěl bych aspoň na chvíli být mlynářem!“ Pokud nejde usvědčit vrahy, podvodníky a násilníky z činu, který spáchali, co jim nastražit past? Nachytat je na jiné jejich slabosti: na jejich pocit nadřazenosti, beztrestnosti, nepostižitelnosti, na jejich chamtivost a ochotu zkoušet stejné špinavé triky zas a znovu. Kriminální zápletky jsou kořeněny humorem a nadsázkou. (Česká televize)

(více)

Recenze (80)

kocik1 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Viděla jsem první čtyři díly a kroutily se mi u nich prsty na nohou, postupně víc a víc. Asijskou růži už jsem nedala a bylo to asi dobře, protože i můj protějšek, který byl k seriálu od počátku vstřícný a shovívavý po zhlédnutí posledního dílu zklamaně pravil, že toto bylo teda opravdu slabší. Seriál je opravdu nepodařený počin, kde humor se zaměňuje s tupostí anebo tupost s humorem, těžko říct. Každopádně je to spíš k pláči než ke smíchu. ()

HonzaBez 

všechny recenze uživatele

„Bylo to na hraně, ale….“ Na hraně mezi thrillerem, krimikomedií a fraškou, ale... Bývalý policista Fajt v podání Martina Myšičky předvádí místy docela ztěží uvěřitelné kousky a kejkle, přesto se při nich místy člověk docela i slušně pobaví a samozřejmě ho přitom i zahřeje u srdce, že aspoň na televizní obrazovce se boží mlýny opravdu otáčí... ()

Reklama

Lukoboss 

všechny recenze uživatele

No, tak to máme za sebou a troufám si říct, že boží mlýny semlely i tenhle seriál. Ne pomalu, ale dost rychle. Problém je neustálá snaha našich tvůrců cpát komediální prvky do kriminálek, dramat a dalších vážných témat. Tím pádem si při sledování nemůže být divák jistej, na co se vůbec divá. V jednu chvíli vražda, poprava a finanční ojeby, na druhé straně najednou až parodický momenty, který chvílema bojujou s trapností. To je fakt škoda a největší zádrhel. Jinak bych ocenil jazzovej soundtrack, hodí se k tomu, dělá dobrou atmosféru a v našich končinách není úplně běžnej. A k tomu máme opět příšernej kontrast, což je hlavní znělka, která je tak neskutečně debilní, že víc už to asi nejde. A tak je to se vším... všechno tak nějak na půl. ()

mh.mail 

všechny recenze uživatele

30% — Průtokový zabíječ času bez hlubší myšlenky, kdy po shlédnutí posledního dílu si již ztěží vzpomenete, o co šlo v těch předcházejících. Navíc na rozdíl od prvního dílu, kdy hlavní hrdinové pouze vyvolali nenávist mezi dvěma skupinami padouchů, kteří se pak postříleli navzájem, se s postupem času stávají jejich metody stále diskutabilnějšími a vedou k nelegálním činnostem, přičemž odposlechy by byly to nejmenší, konkrétně mám na mysli manipulaci s tělem mrtvé dívky v posledním díle. Shlédnout se to dalo, ale o morálních otázkách bych radši pomlčel. ()

mira007 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Krimi komediální seriál reportéra Kroupy a rejži Hřebejka jede podle jednoduchého schématu: nejprve je ukázaná nespravedlnost, která je často inspirovaná skutečností ( to je občas vážně mrazivější část ), pak nastoupí tým mstitelů v čele s expolicistou Myšičkou a provedou zinscenovanou pomstu, kdy nakonec záporák dostane co zaslouží. A na závěr to divákům tupě ještě jednou vysvětlí. Námět dejme tomu, ale provedení je jakési suchopádné většinu času nudné. Jenom poslední dvojdíl mne regulerně pobavil. ()

Galerie (104)

Zajímavosti (41)

  • „Detektivka, která má nadhled sama nad sebou i nad zlem, které dokáže nejen potrestat, ale dokáže se mu i vysmát,“ uvedl autor námětu a scenárista Janek Kroupa. (SONY_)
  • Natáčelo se na zámku Štiřín. (rakovnik)
  • Lékař mluví o otravě Fraňka thallidem sodným, který má být účinnou látkou jedu na krysy. Žádná taková chemická látka ale neexistuje – thallium nemá ze své polohy v periodické tabulce možnost jednoduše vytvářet záporně nabité ionty. V jedu na krysy se tak používají jiné sloučeniny thallia – chloridy a sírany thallné. (azcr)

Reklama

Reklama