Reklama

Reklama

Petr Sojka

Petr Sojka

nar. 1965
Praha, Československo

Biografie

Petr Sojka vystudoval gymnázium Na Vítězné pláni, pedagogickou nástavbu při SPgŠ Evropská a obor speciální pedagogika na UJAK. Nejdřív pracoval na několika místech jako učitel a vychovatel. Mimo jiné na stálé škole v přírodě ve Struhách u Orlické přehrady.

K práci v médiích se dostal poprvé v roce 1991, kdy se stal jedním z třicítky zakladatelů Rádia Stalin, později Rádia 1. Tady pracoval 2,5 roku jako zprávař. V létě 1993 přešel do právě vznikající televize Premiéra (dnes Prima). Vedle zpravodajství tu spoluvytvářel i publicistický pořad Magazín. V roce 1995 vznikl na Premiéře regionální pořad, věnovaný aktuálním informacím a zajímavostem z Prahy a Petr Sojka se stal součástí tohoto redakčního týmu.

Na začátku roku 1998 přestoupil do České televize, kde první tři roky vytvářel reportáže pro pořad Dobré ráno. Na sklonku roku 2000 se stal členem regionální redakce zpravodajství a připravoval reportáže z hlavního města. Zároveň se stal jedním z vedoucích vydání pořadu Večerník z Čech.

V září 2006 vznikl v České televizi týdeník Z metropole a Petr Sojka se stal jeho editorem. Prvního půl roku se pořad vysílal na ČT24 a od března 2007 se přesunul i na ČT1. V Metropoli jsou často reportáže o méně známých místech a pražských zákoutích. Magazín Z metropole se skládá z mnoha nepravidelných rubrik. V lednu 2013 tak vznikl i úspěšný seriál Tajemství pražských dvorků, který se později stal samostatným pořadem na ČT24. Na jeho zařazení měl zásadní podíl i kameraman Ondřej Procházka.

V roce 2015 natočil Petr Sojka i první Speciály magazínu Z metropole, tedy 26minutové monotématické dokumenty. Zároveň se na ČT24 začaly reprízovat starší nadčasové reportáže pod názvem Vytrženo z Metropole.

Tomáš "TomasSlach" Slach

Host

Scenárista

Pořady
2006

Z metropole

Reklama

Reklama