Reklama

Reklama

Dominique Paturel

Dominique Paturel

nar. 03.04.1931
Le Havre, Francie

zem. 28.02.2022 (90 let)
Saint-Brieuc, Francie

Biografie

Francouzského herce Dominique Paturela proslavil hlavně dabing a televize, má za sebou ale i bohatou divadelní kariéru, zatímco ve filmu se objevoval jen výjimečně. Pochází z Le Havre a s divadlem začínal na scéně Centre dramatique de l´Ouest v Rennes, kde se od roku 1955 uplatňoval především v dílech francouzských i světových klasiků. Koncem padesátých let se dostal do Paříže a začal hrát na menších scénách (Théâtre Poche de Montparnasse), začal ale spolupracovat i se slavným režisérem Jeanem Vilarem (Lakomec, Mír) a díky němu se také objevil na legendárním divadelním festivalu v Avignonu, souběžně s tím přišly i první nabídky od filmařů.

Na stříbrném plátně debutoval nevelkou rolí venkovského šlechtice ve slavném dobrodružném filmu KAPITÁN (Le capitain, 1960). Postavy v historických kostýmech tvoří pak stěžejní část jeho další práce před kamerou, přes větší úlohy v seriálech RYTÍŘ DE MAISON ROUGE (Le chevalier de Maison Rouge, 1963) a LAGARDERE (Lagardère, 1967) se propracoval k titulní roli slavného mušketýra v seriálu D´ARTAGNAN (1969). Vedle podružných rolí v několika filmech se i tady dostal k titulní roli agenta Coplana v poměrně úspěšném špionážním snímku COPLAN RISKUJE (Coplan prend des risques, 1964).

V šedesátých letech hrál Dominique Paturel v divadle Théâtre Odéon, kde exceloval především hlavní rolí v Beaumarchaisově hře Figarova svatba, na tomto jevišti pod režijním vedením J. L. Barraulta odehrál řadu dalších velkých úloh z domácí i světové tvorby. Mezitím začal pracovat i v dabingu, který nakonec zastínil všechny jeho ostatní aktivity. Od počátku šedesátých let namluvil řadu amerických a italských herců, jeho hlasem promlouval k francouzským divákům především Terence Hill, daboval ale i zahraniční herce hrající ve francouzských filmech.

S filmem spolupracoval Paturel jen výjimečně, připomeňme alespoň vedlejší role v justičním dramatu LÁSKA S OTAZNÍKEM (L´amour en question, 1978) nebo ve filmu DÍVKA Z LOTRINSKA (La provinciale, 1981). Častěji pracoval pro televizi, kde účinkoval v inscenacích a seriálech. Znovu jej proslavil dabing především díky americkému seriálu DALLAS, v němž namluvil jednu z hlavních postav J. R. Ewinga. Na jevišti přestal vystupovat koncem devadesátých let, v roce 2010 se ale k divadlu vrátil s hrou Huguette Hugo na scéně Théâtre Les Déchargeurs. Ve filmu se objevil zatím naposledy v malé roli v životopisném velkofilmu EDITH PIAF (La vie en rose, 2007).

Manželkou Dominique Paturela je herečka Nelly Benedetti.

Pavel "argenson" Vlach

Herec

Účinkující

Pořady
1971

Entrez sans frapper

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno