Reklama

Reklama

Třináct životů je film podle skutečné události, kterou sledoval celý svět. Strhující výpověď o záchraně thajského chlapeckého fotbalového týmu, který po přívalovém dešti zůstal uvězněn v zaplavené jeskyni Tham Luang. (Prime Video)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (349)

Lima 

všechny recenze uživatele

Věcné, úderné a ve vypjatých chvílích oproštěné od laciného patosu. Ron Howard na událost nahlíží skrze až dokumentární formu. Prostě tu máte partu chlapů, specialistů potápěčů a ti si jen dělají svojí práci jak nejlépe umí a neuslyšíte tu žádné afektované křičení, chytání se za hlavu a ronění krokodýlích slz. Asi tak, jak se chovají skuteční profíci a tenhle filmařský nehollywoodský přístup se mi líbí. Navíc film vypadá pro oko krásně, všemi barvami hrající kamera,  uvěřitelné thajské reálie, všudypřítomný déšť a bláto, stovky stanů a lidí kolem inkriminovaného místa a místní skutečně mluví thajštinou. Z jeskynních scén se klaustrofobici po shlédnutí ještě půl roku budou v noci pomočovat, nepoznáte, co je studio, náhražka a co skutečná jeskyně, jednoduše výborné. A v druhé půli je to napínavé jak kšandy, i když třeba předem víte, jak to dopadlo. Tohle mělo jít do kin. ()

Kaka 

všechny recenze uživatele

Everest v jeskyni. Se zcela jinými kulisami a rozhodně ne dobrý film pro klaustrofobiky. Procedurální, napínavý a velmi autentický. Nevypadá to jako typická tvorba Howarda, ale některé pro něj typické prvky Thirteen Lives obsahuje a velmi dobře s nimi pracuje. Bez jediné známky patosu, či přehnaně strojených emocí. Nervák první třídy a další film podle skutečné události, který se Ronu Howardovi povedl. Tentokrát mnohem méně filmově a mnohem více dokumentaristicky než nějaké jiné, ale nijak to ve výsledku nepřekáží zážitku. ()

Reklama

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Jo vzpomínám si, že jsem v mediích tohle sledoval a tušil jsem, že ta záchrana musí být mimořádně těžká, ale neměl jsem ani páru jak moc, to mě odhalil až tenhle biják. Který byl neskutečně věrohodně natočen, ale zdržel se nějakých vyšponovaných scén a působil komorně, ale o to silněji.  Původně jsem si říkal, že se film bude věnovat i pozici těch děti co byli uvězněni v jeskyni, ale nakonec se jede výhradně s pozic zachránářů, což vůbec nevadilo, naopak jsou to neskuteční hrdinové a velká poklona před jejich záchranou děti. Ron Howard je mistr režie a Viggo s Colinem mají nádherné civilní role, které zvládají mistrovsky adekvátně jejich hereckému umění. Jsem rád, že Amazon Prime neplýtvá hereckým a režisérským talenem jen po barevné hejbátka jako Netflix a točí skutečnou kvalitu. ()

POMO 

všechny recenze uživatele

Tak minimalistické v emocionálních filmařských fíglech, a přitom tak strhující a silné! Po celou dvou a půl hodinovou stopáž… Ron Howard těží ze závažnosti situace a staví na detailním vnímání psychického rozpoložení zúčastněných. Zodpovědnosti, která je tíží takřka do neúnosné míry. A samotném procesu záchrany, u kterého se tají dech. Úplně jiný zážitek než číst o tom v novinách. Dokonalý Viggo Mortensen, skvělý Colin Farrell. Žádná manipulativní hudba, patos ani filmové hrdinství. “Jenom” precizně zfilmovaná profesionálně odvedená, nesmírně obtížná a riskantní práce několika odvážných chlapů. Nenápadný film, který bude časem jenom růst. ()

Lacike 

všechny recenze uživatele

Závidím ľudom, ktorých to bavilo. U mňa to film prehral hneď od začiatku, keďže úplne kašle na obete uväznené v jaskyni alebo rodiny obetí a sústredí sa čisto len na technickú stránku jak tie deti/zvieratká/košík s ovocím (koho to v tomto prevedení fakt zaujíma?) dostať von. Keďže absolútne kašle na emócie, tak mi bolo od začiatku úplne jedno jak to dopadne a čo sa tam deje. Ale technická stránka je tip ťop, to hej. Lenže to je pre mňa málo. Za mňa totálna nuda. 4/10. ()

Galerie (7)

Zajímavosti (9)

  • Natáčalo sa v Thajsku a Austrálii. (MikaelSVK)
  • Colin Farrell (John Volanthen) a John Volanthen často mluvili přes Skype. Farrell se dal na dálkový běh, což je Volanthenův koníček. Na konci natáčení se Farrell zúčastnil maratonu v Brisbane. (mikki089)
  • Při přípravě na svou roli Johna Volanthena absolvoval Colin Farrell potápěčský kurz, ze kterého získal kvalifikaci. (mikki089)

Související novinky

NEJ filmy a seriály roku dle žebříčků ČSFD

NEJ filmy a seriály roku dle žebříčků ČSFD

31.12.2022

Ke konci roku opět nastal čas na pravidelnou bilanci toho nejlepšího, co na poli kinematografie letos vzniklo. Vybraní uživatelé se v předchozím příspěvku již podělili o svá osobní doporučení na… (více)

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

29.12.2022

Opět se nám blíží konec roku, ale ještě před tím, než se všichni ČSFĎáci rozutečou do víru silvestrovských oslav, máme tu tradiční ohlédnutí za nejlepšími filmy a seriály roku podle nejoblíbenějších… (více)

Krásné Vánoce a PF 2023

Krásné Vánoce a PF 2023

24.12.2022

Tak dobrý filmový rok jako 2022 jsme tu dlouho neměli. “Dokonalé blockbustery” Top Gun: Maverick a Avatar: The Way of Water vrátily do kin davy diváků a náročnější obecenstvo zaplesalo u Elvise,… (více)

Warneři uzavřeli dohodu s MGM

Warneři uzavřeli dohodu s MGM

15.08.2022

Studia MGM a Warner Bros. Pictures uzavřela novou několikaletou smlouvu, podle níž v budoucnu přeberou Warneři zodpovědnost nad mezinárodní (tedy mimo USA) filmovou distribucí MGM. To mělo doposud… (více)

Reklama

Reklama