Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Historický film o vzdorování Valašského knížectví pod vedením Mircei Starého (Mircea cel Bătrân) osmanské říši Bajezida I. a Mehmeda I. na přelomu 14. a 15. století. (ROBOTER)

Recenze (6)

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

Mircea:„My nejsme mstivý národ." Turecký vyslanec:„Naneštěstí my ano." Úvodní bitva jakoby vypadla z Excaliburu, jen gore efekty chyběly, ale já byl spokojen. Jen když se objevila temná postava na šedomodrém pozadí, trochu jsem se bál, aby to nebyl Merlin. Pletichy, zrádci, hrdinové. Nejprve intriky a pak několik bitev s mnohačetným komparsem. Samozřejmě otevřená brutalita, jak ji známe od Excaliburu, následně Statečného srdce a pak celé řady současných historických filmů, chybí, ale vojáci se statečně řežou v rámci filmových mezí hlava nehlava. A když se zdá, že Turek je pán nad pány a nikoho horšího není, pak se ukáže, že ve stepích Asie číhal někdo ještě krvelačnější. Ač rozsekání odsouzence je mimo přímý záběr a u narážení na kůly chybí otevřený naturalismu, přesto z uvedených scén mrazí. Má si Valašsko vybrat Polsko, nebo Turecko jako spojence? Toť téměř Sophiina volba. Pěkná kamera, hudba znící tu jako R. Wagner, tam zase protkaná folklórem a solidní herecké výkony umocňují napínavý příběh. Pro příznivce současných historických filmů, kde se vše řítí šíleným tempem a pro kádě krve se nechodí daleko, ale tenhle snímek možná tak úžasný nebude... ()

Reklama

majo25 

všechny recenze uživatele

Parádny historický epos o jednom z veľkých valašských kniežať - Mirceovi I. (praotec Vlada Tepeša). Nicolaescu, ktorý má veľkú charizmu, opäť zabodoval - a to na oboch frontoch, hereckom i režisérskom. Kiež by som videl podobne silnú atmosféru aj u iných historických veľkofilmoch. Nechýbajú velkolepé davové scény, rynčanie zbraní, skvelý hudobný doprovod a tiež aj drasťárna s napichovaním na kôl. Akurát to s tým priveľmi inteligentným chlapčiskom (mladý Vlad III. Tepeš) prehnali a trochu pokazili výborný dojem z filmu. ()

Mr.Bulanek 

všechny recenze uživatele

Mircea cel Bătrân 1386-1418. Díky jedné výroční rumunské minci jsem se na tento snímek podíval. Příběhově super, přece jen je to historický film. Ale hlavně v první části filmu jsem se ztrácel. Proto jen 3* i když by si zasloužil více. ()

gumli 

všechny recenze uživatele

Sergiu Nicolaescu nesklamal ako vždy.Dobrý historický veľkofilm,ale tentokrát bez medzinárodnej účasti.Dej filmu je okolo roku 1393.Turci tlačia zo všetkých strán,chcú dobyť Rím,ale Valašsko sa nevzdáva,vzdoruje.Vládne tam kráľ Mircea,ktorý stále bojuje a snaží sa,aby bola jeho krajina slobodná a nezavisla.Mircea I sa narodil v roku 1355 a zomrel v roku 1418.V jeho dobe ho volali Mircea Starý,po smrti ho volali Mircea Veľký.Zvláštnosťou v tomto filme je že dovolí svojmu vnukovi,malému chlapcovi aby súdil zradcov,čo usilovali o kráľov život.Od takého malého chlapca som čakal,že im dá milosť,pripadne nejaký menší trest.Ale chlapec vyrukoval s veľmi tvrdým rozsudkom,napichnúť na kôl.Bol to jeden z najhorších a najtvrdších trestov.Nicolaescu zase vsadil na veľké množstvo komparzistov,bolo ich tam hodne,ako je to v jeho historických filmoch bežné.Celkom dobré bojové scény,dobré zvládnutý film.Aj keď,pravdupovediac, už to nie je ako Dacii alebo Mihail Viteazul.Pre milovníkov historických filmov je to ten pravý. ()

Galerie (10)

Reklama

Reklama