Reklama

Reklama

Serjožka

  • Sovětský svaz Seryozha (více)

Obsahy(1)

Ze souboru povídek, které Věra Panovová věnovala roku 1955 dětské tematice, zaujala režisérskou dvojici Georgije Daněliji a Igora Talankina hned titulní. Jejich adaptace Serjožky byla natolik zdařilá, že si v sovětské kinematografii získala pověst jednoho z nejlepších filmových debutů vůbec. Hrdinou filmu, který bychom žánrově dnes označili nejspíše za „rodinný“, je pětiletý chlapec, jenž si musí zvyknout na nového otce, ředitele sovchozu Korostělova, který se pro něj stane vzorem i starším kamarádem. Do role Korostělova obsadil Danělija s Talankinem Sergeje Bondarčuka, jenž tehdy stál na výsluní slávy také díky svému režijnímu debutu Osud člověka (1959). Serjožkovu matku hrála Bondarčukova skutečná manželka Irina Skobcevová. Představitel malého hrdiny Borja Barchatov po dvou dalších účinkováních u režisérů Vechotka a Kazanského v herecké dráze nepokračoval, ale i to stačilo k tomu, že se zapsal do paměti diváků jako malý Serjoža, který na začátku filmu s překvapením zjistí, že nejen on má srdce, ale že jej mají i všichni lidé kolem. Danělijův a Talankinův debut, po němž šli oba tvůrci už vlastní cestou, získal mnohá domácí a mezinárodní ocenění, včetně Velké ceny na XII. MFF v Karlových Varech 1960. (NFA)

(více)

Recenze (5)

Ej Hlemýžď 

všechny recenze uživatele

Lyrické rodinné drama o pětiletém chapci, jehož matka se vdala a on tak získal nového otce a kamaráda. Film získal několik mezinárodních ocenění, m.j. Křišťálový globus v K. Varech ()

vitekpe 

všechny recenze uživatele

Krasnej detskej film (konkretne o malem klucinovi a jeho prihodach, nejen s novym tatou ktereho si privede maminka domu). Navic je tam moje oblibena, nadherna Ирина Скобцева, takze uz jen za ni jsou to ode me 4 hvezdy. Zaujala me tez Любовь Соколова (kterou moc neregistruju, prestoze hrala snad ve vsech filmech...) v roli osamele matky jednoho z deti. Kdyz k tomu pripoctu primerene lyricko-poeticky pribeh, perfektni cernobilou kameru a obecnou uveritelnost, nemam co bych vytkl. Skvelej zaver, tomu rikam napeti.. :-) 5- ()

sibskyn 

všechny recenze uživatele

Příjemný film, který nikoho neurazí a je dobře natočen, ale nemůžu se ubránit tomu, že jsem se u toho i chvílemi nudil. ()

Reklama

Reklama