Reklama

Reklama

Frank Lloyd Wright

  • USA Frank Lloyd Wright (více)
všechny plakáty

Obsahy(1)

Americký dokument Kena Burnse o neobyčejném životě a díle legendárního architekta (1867-1959).

Frank Lloyd Wright je označován za nejvýznamnějšího amerického architekta všech dob. Za svůj dlouhý život navrhl stovky staveb, z nichž nutno jmenovat alespoň monumentální Guggenheimovo muzeum v New Yorku, proslulý Kaufmanův dům "Vodopád" či administrativní budova firmy Johnson Wax. Byl architektem z hloubi srdce a duše, ale zároveň byl nesmírně kontroverzním člověkem. Poznal výsluní slávy i dno bídy, jeho kariéra i život zaznamenaly četné vzestupy i pády.

První část vynikajícího dokumentu Kena Burnse zaznamenává prvních padesát let architektova života - chaotické dětství, studia, nevydařená manželství a bouřlivý milostný život, ale především první obrovské umělecké úspěchy - například s tokijským hotelem Imperial, který se ovšem krátce po svém dokončení zřítil při zemětřesení.

Ve druhé části dokumentárního filmu o legendárním americkém architektovi sledují tvůrci osudy Franka Lloyda Wrighta od nejzásadnějšího zlomu v jeho kariéře. V době, kdy ho všichni odepisovali, vstal jako bájný pták Fénix z popela a jeho hvězda zazářila nad jiné jasně. Přestože moderními architektonickými směry pohrdal a zachoval si až do konce svého života svůj osobitý styl, přece dokázal rozvinout nápady jiných a dovést je až ke hranici dokonalosti. Budova Guggenheimova muzea v New Yorku je příkladem za všechny. Frank Lloyd Wright zemřel ironií osudu krátce po své první manželce Kitty, roku 1959, ve věku dvaadevadesáti let. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (4)

teltri 

všechny recenze uživatele

FANTASTIKA - jeden z najlepších dokumentov aké som videl. Počas študentských rokov som sa dosť zaujímal o architektúru 20teho storočia. Frank bol jeden z najzaujímavejších ľudí, ktorých som objavil. Tento dokument bol v našej katedrovej knižnici a prišiel v pravý čas. Doma som si ho pustil a pozeral s otvorenými ústami, no paráda, hlavne ten koniec v Gugenheimovom múzeu. Škoda, že taká krásna architektúra sa už nerobí. ()

PAVLIS 

všechny recenze uživatele

O Wrightovi jsem věděl pouze to, že patří mezi nejvýznamnější architekty minulého století a znal jsem několik jeho nejslavnějších staveb. Od dokumentu jsem očekával hlavně představení dalších jeho budov… Moje očekávání nebyla úplně naplněna. Detailněji jsou představeny právě „pouze“ jeho nejslavnější stavby. Ale netušil jsem, jak kontroverzní osobností Wright byl a co všechno si během svých 91 let prožil. Takže přestože jsem dostal víc životopisu než architektury, dokument mě strhnul. A vlastně architektury neboli odpovědí, proč jeho stavby vypadají, jak vypadají, respektive v čem tkví jejich význam, jsem také dostal dost… ()

Reklama

Reklama