Reklama

Reklama

Železný dráp

  • Hongkong 黃飛鴻之鐵雞鬥蜈蚣 (více)

Obsahy(1)

Mladý mistr kung fu Wong musí přestěhovat svou školu bojových umění, ale brzy zjistí, že nová budova stojí hned vedle bordelu. Wong a jeho žáci mají konflikty s boxery a znepřátelí si i šéfa policie. V okolí mizí mladé dívky a Wong začne mít podezření – má policie s únosy něco společného? Neslouží bordel jako přestupní stanice při pašování bílého masa? Začne pátrat na vlastní pěst, ale aby zjistil pravdu, bude muset naplno využít všechno své umění kung fu. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (44)

salfa72 

všechny recenze uživatele

Poté, co Jet Li v roce 1993 odmítl pokračovat kvůli neshodám s producentem ve čtvrtém díle série Tenkrát v Číně, si přesto v tom samém roce zopakoval roli legendárního Wong Fei Hunga ve filmu Železný dráp (sám si ho produkoval) a který by se dal označit za spin off (či s určitou dávkou nadsázky za parodii na tuto filmovou sérii). Tento film se od série Tenkrát v Číně liší větš mírou násilí a humoru, především pak scény s prostitutkama patří k těm vtipnějším (např. parodie na hudební motiv filmů o WFH). Wongova žáka Leung Foona ztvárnil Ka-Yan Leung a v roli Soa se objevil Hong Kongský herec a zpěvák Dicky Cheung, choreografii soubojů měl na starosti legendární Woo-ping Yuen. Mezi nejlepší scény filmu bezesporu patří souboj dvou slavných herců Jeta Li a Gordona Liu, pikantní je i díky tomu, že Gordon také ztvárnil legendárního Wong Fei Hunga a to hned dvakrát, ve filmech Challenge of the Masters (1976) a Martial Club (1981). Škoda, že některé z těch pár HK kung fu filmů, které u nás vyšli na DVD jsou některé opatřeny anglickým dabingem, díky čemuž je divák nucen si film pustit s CZ dabingem a nemůže si ho vychutnat v původní znění s titulky. ()

Campbell 

všechny recenze uživatele

Dost těžké zklamání. Čekal jsem nějakej kung-fu názeř místo toho jsem dostal kung-fu komedii s minimem akčních scén. Wong původně asi nevěděl co chce natočit. Komedii? Či Kung-fu akci? Takhle z toho je jen rozbředlá podivnost kterou už asi nikdy nechci vidět. Aspoň že ten Jet Li je jakž takž drsnej. ()

Reklama

Lacike 

všechny recenze uživatele

Komedialna variacia serie Once upon a time in China, co vzhladom na meno rezisera neprekvapi. Je tu kopa totalne absurdnych scen. Obcas aj zabavnych, ale rozhodne som sa nesmial nonstop. Bitky su totalne predratovane a choreograficky absurdne. Asi najviac s mi pacila uvodna bitka Jet vs. Chung Fat. Najväcsim sklamanim pre mna bol duel Jet vs. Gordon Liu. Je to totalne letecke sci-fi. Az na Jeta, ktory v tomto zanri pôsobi ako strasny suchar, ma bavili aspon odstatni herci. Ci uz Leung Kar Yan ako Fei Hungov poskok Foon, Sharla Cheung a Chu Tiet Wo ako dvojka vtipna otec, dcera. Dalej majitel bordelu Nat Chan Pak Cheung a par dalsich. S normalnymi bitkami by som bol ovela spokojnejsi. Takto je to len taka absurdna zaujimavost na jedno pozretie. 5/10. ()

mortak 

všechny recenze uživatele

Vypáda to, jako kdyby do tohoto filmu smíchali všechno, co se nevešlo do trilogie Tenkrát v Číně. Tři sidekickové mají pro své "komické" eskapády snad půlku filmu, zatímco Jet Li předvádí to, co založilo jeho kariéru - supermanské boje na lanech (chrám), bojově taneční choreografie (slavnost), či opilého mistra (jako vždy vrchol filmu). Do toho ještě boj proti bílým zlým kapitalistům, nějaká ta cudná láska... Je toho tady strašně moc, ale nakonec je celý ten film jedno veliké nic, nejde odnikud nikam, jen chaoticky vrší scény za sebou. ()

Lavran 

všechny recenze uživatele

Docela odzbrojující fúze luxusní bojové choreografie Woo-ping Yuena s maximálně nekonvenčním (rozuměj úchylným) stylem opilého humoru, několika geniálními WTF nápady (Kohout vs. Stonožka!) a postavami k sežrání navrch (šaolinský veterán Chia Hui Liu v roli ďábelsky příšerného padoucha s vystřelovacím železným pařátem). Tvůrci i štáb se při natáčení téhle kuroviny evidentně dobře pobavili, já u výslednice jejich tvůrčího zápalu jakbysmet. HK forever! ()

Galerie (7)

Zajímavosti (1)

  • Hoci je Yuen Woo-ping v mnohých zdrojoch uvádzaný ako druhý režisér tohto filmu, v skutočnosti sa podieľal iba na choreografii bojových scén. (POMO)

Reklama

Reklama