Reklama

Reklama

Slečna Marpleová: Zapomenutá vražda

(TV film)
  • Austrálie Miss Marple: Sleeping Murder (více)
všechny plakáty

Recenze (6)

Šandík 

všechny recenze uživatele

Daleko věrnější zpracování předlohy, než pozdější adaptace s Geraldine McEwan. Herecky i režijně jde o poměrně slušné zpracování, které je sice poněkud rozvláčně natočené ale zase vcelku dynamicky sestříhané. To první jde ovšem evidentně na vrub literární předloze, neboť velkou část děje tvoří víceméně souvislá řada rozhovorů s mnoha různými lidmi, tedy s minimem akce, to druhé zase snaze ukočírovat délku, vždyť kniha má 230 stran a tvůrci děj nikterak zvlášť nezjednodušovali (což jim lze přičíst ke cti). V některých místech je "Zapomenutá vražda" zbytečně zdramatizována (všechny ty dramatická "déja vu" plná srdceryvných výkřiků na počátku filmu atp.) a navíc výrazně poznamenána omezenými možnostmi produkce. Až příliš často zde sledujeme pouze "mluví hlavy", neboť tvůrci jednoduše neměli čas či prostor pro vynalézavější pojetí jednotlivých scén. Celkový dojem: 75% ()

Agatha 

všechny recenze uživatele

Na začátku jsem se zhrozil ústřední dvojice jedoucí v autě, silně přípomínající Kena a Barbie, ale první dojem se docela rychle změnil a John Moulder-Brown mi spíš začal přípomínat Brada Pitta :-) S Geraldine Alexander tvořily na plátně pozoruhodně vyvážený pár a jednoduše mě bavili. Předlohu jsem zatím nečetl a tudíž jsem byl dost překvapen jak moc se liší toto zpracování a novější s Geraldine McEawn. Tentokrát mě bavilo snad všechno, herci, scénář, režie a mj. i nádherné zahrady a zákoutí plné šťavnaté trávy a krásných květin - ale tak akorát, žádný pestrobarevný kýč. Slečna Marplová se zde opět projevila jako zvědavá babi všetečka plná účasti, ale působí velice mile, takže se snad na ní nikdo nemůže ani zlobit. A přesně takový dojem jsem měl z této postavy i při čtení knížek. Dosud jsem považoval za nejlepší slečnu Marplovou Geraldine McEwan, ale po 6 epizodách se začínám i já přiklánět k Joan Hickson, ke které jsem zpočátku choval malou nevraživost - a vůbec nevim proč. Jediné co mi trochu vadí na všech epizodách je celkem rychlé a tak trochu odbyté rozuzlení. Pár vět na vysvětlení a je konec. Myslím si, že občas by tomu slušel nějaký ten flashback nebo rozsáhlejší přiblížení pohnutek pachatele. Ale jinak velká spokojenost. 85% ()

filmmovier 

všechny recenze uživatele

Opět věrná adaptace a opět mimořádně povedený díl. Tvůrci z předlohy opravdu dostali maximum a v atraktivnosti ji možná i předčili, neboť já tady byl nadšen opravdu z každé minuty, z každého záběru, z hereckých výkonů, z atmosféry, která je místy opravdu řádně tajemná, z prostředí, z hudby, z úžasných hereckých výkonů, z toho celkového šarmu a elegance. Joan Hickson je Marplová mého srdce a Agatha by z téhle série byla nadšená. Dokonalost. 90%. ()

Gortyna 

všechny recenze uživatele

Základní motiv je stejný, ale tematicky je to hodně předělané. I ten vrah je jiný - i stejný. Kniha mě moc nebavila, tak jsem si ve třech čtvrtinách řekl, že se kouknu na film, abych to nemusel dočítat. A nakonec jsem to stejně dočíst musel, protože všechno bylo jinak. ()

v.indruchova 

všechny recenze uživatele

Tenhle díl se opravdu povedl, sice mi tu chybí Poirotův šarm, přece babička nemůže konkurovat takové komplikované postavě jako je H.Poirot, ale jinak je to krásně komplikované, jak to A.CHristie umí. Tušení jsem měla kdo je vrahem, ale jinak jsem se do toho trochu zamotala a to tak má být. Doporučuji. Nehledejte v tom Poirota a bude to OK. ()

Reklama

Reklama